ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο κορονοϊός σταματάει και τις εργασίες αναστήλωσης της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα
Ο κορονοϊός σταματάει και τις εργασίες αναστήλωσης της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
04 Απρ
0
Σχόλια

Ο κορονοϊός σταματάει και τις εργασίες αναστήλωσης της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

Και ενώ συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς  οι εργασίες αποκατάστασης του μοναστικού συγκροτήματος της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο με τα συνεργεία να δίνουν μάχη με το χρόνο, η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού αλλάζει τα σχέδια και σταματάει τις εργασίες. Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε ότι τα έργα είχαν διακοπεί νωρίτερα μετά από έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι στις 30 Οκτωβρίου 2019 είχε επισκεφτεί το μοναστήρι με σκοπό να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών και είχε δηλώσει τότε «μπορεί τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων η Σουμελά να μην μπόρεσε να γίνει εξολοκλήρου επισκέψιμη, ωστόσο στις 18 Μαΐου 2020 θα ανοίξει πλήρως για το κοινό».

Το σπουδαίο μνημείο, που είναι ορόσημο όχι μόνο για τον ελληνισμό του Πόντου αλλά και για το νομό Τραπεζούντας, από τις 25 Μαΐου 2019, οπότε και άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια εργασιών και αναστηλώσεων, έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, κάνοντας ρεκόρ προσέλευσης.

Κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών φάσεων που ολοκληρώθηκαν έχουν απομακρυνθεί περίπου 4.000 τόνοι επικίνδυνων βράχων, ενώ ασφαλίστηκε και ένας βράχος 360 τόνων που απειλούσε το μοναστικό συγκρότημα. Επιπλέον έγιναν εργασίες εξωραϊσμού στο μονοπάτι προς τη Σουμελά και εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό υδραγωγείο και στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο μοναστήρι.

με πληροφορίες από το haber61.net

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.