ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μήνυμα «αναγνωρίστε τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων» έστειλαν στην Νέα Ζηλανδία
Μήνυμα «αναγνωρίστε τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων» έστειλαν στην Νέα Ζηλανδία
Μερικοί από τους συντελεστές της εκδηλωσης έξω από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας στο Ουέλινγκτον (φωτ.: Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας)
15 Μαρ
0
Σχόλια

Μήνυμα «αναγνωρίστε τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων» έστειλαν στην Νέα Ζηλανδία

Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν σύσσωμοι οι ομιλητές σε ιστορική εκδήλωση στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας στην πρωτεύουσα Wellington την περασμένη Πέμπτη 12 Μαρτίου. Κύριοι ομιλητές ο βραβευμένος με αριστείο Grammy τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος «System of a Down» Serj Tankian και ο γενοκτολόγος δρ Παναγιώτης Διαμάντης. Ένθερμα μηνύματα επίσης παρουσίασαν η δρ Μαρία Αρμουντιάν (Πανεπιστήμιο του Auckland) και ο βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων Gareth Hughes MP. Βαθιά συγκινημένος, ο διάσημος τραγουδιστής ροκ ανέπτυξε τις ιστορίες των παππούδων του, οι οποίοι γλίτωσαν από τις σφαγές των γονέων και των αδελφικών τους χάρη σε ανθρώπους οι οποίοι τους φυγάδευσαν σε ορφανοτροφεία σε Συρία και Ελλάδα. «Του υποσχέθηκα —του παππού μου— ότι δεν θα άφηνα ποτέ να σβήσει η μνήμη της Γενοκτονίας του λαού μας» δήλωσε ο Serj Tankian. «Απόψε βρίσκομαι ενώπιον σας προς ελάχιστη ολοκλήρωση της υπόσχεσης αυτής.»

Ο κάτοικος της Νέας Ζηλανδίας Serj Tankian έκλεισε με κάλεσμα στους κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους της χώρας να υιοθετήσουν ψήφισμα αναγνώρισης των γενοκτονιών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων.

Στη συνέχεια ο βουλευτής των Πρασίνων κ. Gareth Hughes MP με μία ειλικρίνεια την οποία σπάνια συναντά κανείς σε πολιτικό, δήλωσε πως θα αφιερώσει την πολιτική του σταδιοδρομία στον αγώνα για την αναγνώριση των γενοκτονιών. Ο γενοκτολόγος δρ Παναγιώτης Διαμάντης παρουσίασε κάποια στοιχεία για την διάσωση Αρμενίων κι Ασσυρίων επιζώντων των γενοκτονιών από Νεοζηλανδούς στρατιωτικούς καθώς και για την ανθρωπιστική βοήθεια την οποία πρόσφεραν ο λαός της Νέας Ζηλανδίας σε συνανθρώπους οι οποίοι τα είχαν χάσει όλα. «Η αναγνώριση των γενοκτονιών των γιγενών πληθυσμών της Ανατολίας, των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, αποτελεί θέμα αναγνώρισης της ιστορικής πορείας της Νέας Ζηλανδίας. Αναγνώριση ένδοξων σελίδων της ιστορίας της χώρας αυτής.»

Στη συνέχεια, η δρ Μαρία Αρμουντιάν παρουσίασε μία σύντομη ανασκόπηση του τύπου της εποχής των γενοκτονιών, δίνοντας κι άλλη διάσταση στις Νεοζηλανδικές πηγές για τις γενοκτονίες των τριών λαών. «Ολοκαύτωμα, Εξαφάνιση, Εξολόθρευση. Αυτές είναι οι λέξεις οι οποίες διαβάζουμε στις εφημερίδες της Νέας Ζηλανδίας την εποχή των γενοκτονιών» δήλωσε η δρ Αρμουντιάν, «την εποχή πριν ο Ραφαήλ Λέμκιν πλάσει το νομικό όρο “γενοκτονία”». Την εκδήλωση έκλεισε ο διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αυστραλίας Haig Kayserian, ενώ χρέη τελετάρχη εκτέλεσε άψογα η διευθύντρια της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Νέας Ζηλανδίας Hoory Yeldizian. Μεταξύ των παρόντων ήταν ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδος Γιώργος Νεονάκης και η Ελένη Ματσιά, μέλη της Διεθνούς Ένωσης Γενοκτολόγων (IAGS), αντιπρόσωποι πρεσβειών και προξενείων καθώς και διεθνών φορέων.

«Ούτε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο»
Αξίζει όμως να μιλήσουμε και για το παρασκήνιο που προέκυψε για την συγκεκριμένη εκδήλωση. Ποιο συγκεκριμένα το πρωί της Τετάρτης 11 Μαρτίου κυκλοφόρησε επιστολή —  αφού είχε κυκλοφορήσει το πρωί της ίδια ημέρας στους ίδιους επιστολή-καταγγελία του πρέσβη της Τουρκίας στο Wellington, Ahmet Ergin — του υπουργού εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Winston Peters, η οποία αποθάρρυνε τους βουλευτές του κυβερνώντας Εργατικού Κόμματος (Labour Party) να παραβρεθούν στην παραπάνω εκδήλωση υπέρ της αναγνώρισης των Γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων 1914-1924.

Παρόλα αυτά μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας την Πέμπτη το απόγευμα, ο τραγουδιστής Serj Tankian κάλεσε το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας να υιοθετήσει ψήφισμα αναγνώρισης των τριών γενοκτονιών φέρνοντας με αυτό τον τρόπο τούμπα την επιστολή του υπουργού εξωτερικών. Για τον Serj Tankian, σύμφωνα πάντα με το Newshub, αυτό ήταν απειλή προς τους βουλευτές να μην παραβρεθούν. «Ούτε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο διάσημος τραγουδιστής ροκ. «Πιστεύω πως είναι κρίμα … απογοητευτικό». Ύστερα από δεκαετίες ακούστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ακριτικής Νέας Ζηλανδίας ο αγώνας για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης. Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του δικτύου Newshub Jenna Lynch, «οι παππούδες και οι γιαγιάδες του βραβευμένου με αριστείο Grammy τραγουδιστή Serj Tankian ήταν επιζώντες των Γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω θρησκεύματος».

Σύμφωνα με το Newshub, η επιστολή του Νεοζηλανδού υπουργού εξωτερικών Winston Peters λέει, μεταξύ άλλων: «Αποφασίζοντας για το αν να δεκτήτε ή όχι την πρόσκληση —της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής—, παρακαλώ να σημειώστε την θέση της κυβερνήσεως της Νέας Ζηλανδίας πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα, η οποία είναι να ενθαρρύνει την Τουρκία και την Αρμενία, σαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, να συζητήσουν το θέμα». Απαντώντας σε δημοσιογράφους για το αν είπε σε βουλευτές να μην παραβρεθούν στην εκδήλωση υπέρ της αναγνώρισης των γενοκτονιών, ο Υπουργός δήλωσε: «Αυτή είναι δική σας καταγγελία. Φυσικά όχι». Πάντως ο αγώνας για την δικαίωση της αναγνώρισης έχει πλέον μία πολύ ισχυρή φωνή στην Νέα Ζηλανδία, έγραψε η δημοσιογράφος του Newshub.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.