ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σεμινάριο στο πανεπιστήμιο του Auckland της Νέας Ζηλανδίας για την Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων
Σεμινάριο στο πανεπιστήμιο του Auckland της Νέας Ζηλανδίας για την Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων
(Φωτ.: Παναγιώτης Διαμάντης)
15 Μαρ
0
Σχόλια

Σεμινάριο στο πανεπιστήμιο του Auckland της Νέας Ζηλανδίας για την Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων

Σεμινάριο για τους Νεοζηλανδούς οι οποίοι στάθηκαν μάρτυρες των Γενοκτονιών των γηγενών πληθυσμών της Ανατολίας και για αυτούς οι οποίοι βοήθησαν τους επιζώντες των Γενοκτονιών πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Auckland της ακριτικής Νέας Ζηλανδίας την περασμένη Τετάρτη.

Κύριοι ομιλητές η δρ Μαρία Αρμουντιάν (Πανεπιστήμιο του Auckland) και ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης (Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μελετών Γενοκτονιών).

Ενημερώνοντας το κοινό της χώρας για τον ρόλο του Μουσταφά Κεμάλ στην τρίτη και ποιο αιματηρή —για τους Έλληνες— φάση των Γενοκτονιών (1919-1924) στόχος είναι η υιοθέτηση ψηφίσματος αναγνώρισης των γενοκτονιών από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας. Η λέκτορας Μαρία Αρμουντιάν ανέπτυξε την ομιλία της γύρω από τις πηγές για τις Γενοκτονίες στην Νέα Ζηλανδία —ειδικά τον τύπο του 19ου και 20ου αιώνα— καθώς και για τα μνημεία προς τιμή του Μουσταφά Κεμάλ στην χώρα. Ενώ ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης παρουσίασε ομιλία για τους Νεοζηλανδούς οι οποίοι θυσιάστηκαν για την διάσωση Αρμενίων και Ασσυρίων προσφύγων καθώς και για την δράση ανθρωπιστικών οργανώσεων στην χώρα, στην Ελλάδα και στην Συρία την δεκαετία του 1920.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο «ολοκαύτωμα της Σμύρνης», όπως αναφέρετε στον τύπο της εποχής, καθώς και στην καταστροφή των Ελλήνων και των Αρμενίων του Πόντου, γεγονότα για τα οποία την ευθύνη φέρνει ο Μουσταφά Κεμάλ. Ήταν ιστορικό γεγονός για τους τρεις λαούς οι οποίοι έχουν πολύ μικρές παρουσίες στην «Χώρα του Μακρή Λευκού Σύννεφου» —Αοτεαρόα— όπως είναι γνωστή στην γλώσσα των ιθαγενών Μαορί. Ελάχιστα γνωστά στην Νέα Ζηλανδία είναι τα στοιχεία τα οποία ανέπτυξαν οι δύο ερευνητές, γεγονός το οποίο επισήμαναν οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές οι οποίοι παραβρέθηκαν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν στηθεί τρία μνημεία  για τον Μουσταφά Κεμάλ στην Νέα Ζηλανδία από το 1990 μέχρι σήμερα —με χρηματοδότηση της Άγκυρας— παρά τις αντιδράσεις Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Μαορί.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.