ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | 40 χρόνια «Ακριτών του Πόντου» συναντήθηκαν στο «Δέκα» (φώτο, βίντεο)
40 χρόνια «Ακριτών του Πόντου» συναντήθηκαν στο «Δέκα» (φώτο, βίντεο)
(Φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)
04 Φεβ
0
Σχόλια

40 χρόνια «Ακριτών του Πόντου» συναντήθηκαν στο «Δέκα» (φώτο, βίντεο)

«Όταν το παρελθόν, συναντάει το μέλλον…..» Αυτή η φράση ήταν αρκετή για να ανατριχιάσουν αυτοί που ζουν τώρα μέσα στον Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» και να δακρύσουν αυτοί που πλέον παρατηρούν από «έξω» την πορεία του Συλλόγου τους, της οικογένειάς τους, του «παιδιού».

Η εκδήλωση για τον ετήσιο χορό των «Ακριτών» ήταν γεμάτη έντονα συναισθήματα καθώς ήταν αφιερωμένη στα 40 χρόνια λειτουργίας (19 Νοεμβρίου 1978 – Το 1979 πήρε την ονομασία «Οι Ακρίτες του Πόντου).

Οι φίλοι και μέλη του Συλλόγου, νέοι και τρανοί, παλαιοί και καινούργιοι, ήταν όλοι εκεί….. με έναν σκοπό…. να γιορτάσουν όλοι μαζί την τόσο σημαντική στιγμή. Ήταν και η καλύτερη αφορμή φυσικά, να ανταμώσουν ξανά όλοι μαζί…. γι’ αυτό και γέμισαν την αίθουσα του κτήματος «Δέκα» το Σάββατο 25 Ιανουαρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εμφάνιση του γενικού γραμματέα του Συλλόγου, Παπαδόπουλου Ηλία, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον κόσμο κάλεσε τον πρόεδρο των «Ακριτών» Γιάννη Σεπτούχα να απευθύνει τον πρώτο χαιρετισμό της βραδιάς. Εκείνος αφού καλωσόρισε με την σειρά του τον κόσμο και τον ευχαρίστησε για την συνεχή παρουσία του και στήριξή του προς τον Σύλλογο, κάλεσε όλο το διοικητικό συμβούλιο δίπλα του για να γνωρίσει ο κόσμος «την οικογένειά μας, έναν έναν» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» (φωτ.: Μαρία Λέμεπντεβα)

Στην συνέχεια υπήρξε μια όμορφη και συναισθηματική βράβευση «για τρεις ανθρώπους που υπήρξαν ορόσημο αυτά τα 40 χρόνια» καθώς «τους δυο από αυτούς τους έχουμε χάσει» όπως ανέφερε ο Γιάννης Σεπτούχας. Ένας εξ’ αυτών ήταν ο Θεόδωρος Σοφιανίδης, ο πρώτος χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο γιος του, Νικόλαος Σοφιανίδης. Ο δεύτερος ήταν ο πρώην πρόεδρος-χοροδιδάσκαλος και δημιουργός του τραγουδιού των «Ακριτών», Κώστας Αμανατίδης. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβαν τα παιδιά του. Την τρίτη πλακέτα παρέλαβε ο Στάθης Νικολαΐδης καθώς είναι «ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που στήριξαν την προσπάθεια του Συλλόγου από την ίδρυση έως και σήμερα».

Ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νικόλαος Μελετίου (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Ύστερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου κάλεσε τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νικόλαο Μελετίου να απευθύνει έναν χαιρετισμό ο οποίος ανέφερε ότι «η προσπάθειά σας αυτή είναι ιερή, γιατί μαζί προσπαθούμε να κρατήσουμε τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις μας, την ιστορία μας. Κυρίως την ιστορία μας και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ασπρόπυργος τόσα χρόνια, ειδικότερα για το ποντιακό στοιχείο και για την ιστορία του Πόντου, είναι πλήρως ενημερωμένος και αυτό οφείλεται κυρίως στον Σύλλογό σας αλλά και στην στήριξη όλων των δημάρχων που πέρασαν από τον δήμο αφού η πρώτη εγκατάστασή σας ήταν από την δεκαετία του ’60. Βέβαια με κάποιες δυσκολίες στην αρχή αλλά μετά όμως καταλάβαμε την δύναμή σας και γι’ αυτό νομίζω πως όλοι οι δήμαρχοι πριν από εμένα ήμασταν στον ίδιο δρόμο γιατί πιστεύω η συνεργασία, η ομόνοια μεταξύ μας, δίνει την προοπτική στην πόλη και αυτό μας έκανε μια μεγαλούπολη» και έκλεισε ευχόμενος «καλή προσπάθεια και καλή δουλειά, υγεία να έχετε για να καταφέρετε να συνεχίσετε το έργο των προηγουμένων» μπλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο ότι το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από νέα παιδιά, με ζέση για δουλειά και προσφορά.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Τον λόγο μετά πήρε ο πρόεδρος  της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης ο οποίος ευχήθηκε υγεία σε όλους και ειδικά «στα παιδιά του Ασπρόπυργου που χρόνια συνεργαζόμαστε. Πάντα βγάζει παιδιά που τροφοδοτεί την Ομοσπονδία μας όπως είναι η γενική γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου και την ευχαριστώ πολύ που με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και η ίδια δίνει όλο της το εαυτό. Την Ελένη Δανιηλίδου η οποία είναι στον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος (ΣΠοΣ) και τον Κώστα Αμανατίδη που διετέλεσε και αντιπρόεδρος στον ΣΠοΣ μαζί μου ο οποίος είχε δώσει την ψυχή του για όλα αυτά. Ας είναι καλά εκεί που αναπάυεται κι εμείς θα τον σκεφτόμαστε συνέχεια». Συνέχισε αναφέροντας ότι «εμείς σαν Ομοσπονδία θα είμαστε δίπλα σας και προσωπικά εγώ θα είμαι πάντα κοντά σας όπως ήμουν όλο αυτόν τον καιρό σε οτιδήποτε χρειαστεί. Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από τον στόχο και τους καταστατικούς στόχους που έχει η Ομοσπονδία μας» και έκλεισε ευχόμενος καλή δύναμη σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Χρήστος Δημόπουλος (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Μετά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματίων (ΣΠοΣ) Νοτίου Ελλάδος και νήσων Χρήστος Δημόπουλος, «χορός τραγούδι και μουσική δεν είναι μόνο διασκέδαση. Είναι παράδοση, είναι ιστορία, είναι πολιτισμός» και έκλεισε λέγοντας «εύχομαι καλή διασκέδαση και σας ευχαριστώ που στηρίζετε τέτοιες εκδηλώσεις».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Σεπτούχας και η πρώην αντιπρόεδρος και υπεύθυνη χορευτικού Αρτεμισία Τσιλινγκιρίδου (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Μετά το τέλος των χαιρετισμών ήταν σειρά να ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις των χορευτικών. Η αρχή έγινε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Σεπτούχα και την πρώην αντιπρόεδρο και υπεύθυνη χορευτικού Αρτεμισία Τσιλινγκιρίδου να κάνουν αναδρομή στο παρελθόν μια αναδρομή στο παρελθόν, αναφερόμενοι στην πορεία του συλλόγου από την ίδρυση του έως και σήμερα.

Το μικρό χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Ύστερα, το μικρό χορευτικό των «Ακριτών» παρουσίασαν τους χορούς ομάλ απλό, ομάλ γαράσαρης, τικ’ μονόν, τικ’ διπλόν, τρυγόνα τραπεζούντας, τικ’ Ίμερας και κότσαρι. Το χορευτικό συνόδευσαν ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης στην λύρα και ο Δημήτρης Αδελφόπουλος στο νταούλι. Χοροδιδάσκαλος είναι η Ελένη Δανιηλίδου.

Για να χωρέσουν οι 50 χορευτές του Συλλόγου, χόρεψαν σε δυο κύκλους (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Και μετά…..ο χαμός!!! Οι 50 χορευτές του τμήματος παραστάσεων ξεσήκωσαν τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα με το πρόγραμμα που παρουσίασαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να χωρέσουν στην πίστα «αναγκάστηκαν» να σχηματίσουν δυο κύκλους για να χορέψουν! Την είσοδό τους την έκαναν με τικ’ μονόν όπου χορεύοντας ανάμεσα στα τραπέζια έφτασαν στην πίστα για να χορέψουν τικ’ Τόνγιας, τικ’ τρομαχτόν, τιζ, ομάλ Καρς, ούτσαϊ, τερς, τρυγόνα Τραπεζούντας, τρυγόνα Ματσούκας, ανεφορίτσα, καλόν κορίτσ’, σερανίτσα, λαφράγκα, κότσαρι, ατσαπάτ και σέρρα. Μετά το τέλος του προγράμματός του, ξεκίνησαν να χορεύουν τικ’ διπλόν όπου τραγουδώντας τον «ύμνο» του Συλλόγου, προσκαλούσαν τον κόσμο να σηκωθεί και να χορέψει μαζί τους κηρύσσοντας έτσι την έναρξη του γλεντιού.

Μετά το τέλος του χορευτικού προγράμματος όλοι μαζί τον «ύμνο» του Συλλόγου (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Πριν ανέβουν στην σκηνή οι Στάθης Νικολαίδης, Αντωνία Καραγιαννίδου, Λευτέρης Καμενίδης, Νίκος Σοφιανίδης, Χρήστος Μαυρίδης, Δημήτρης Σοφιανίδης, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Αδελφόπουλος και Κώστας Φουλίδης,  ο Σύλλογος βράβευσε τους τρεις χοροδιδασκάλους των τμημάτων του. Την Ελένη Σοφιανίδου, την Ελένη Δανιηλίδου και τον Χρήστο Πεπερίδη.

Ο Σύλλογος βράβευσε τους τρεις χοροδιδασκάλους του Ελένη Σοφιανίδου, Ελένη Δανιηλίδου και Χρήστο Πεπερίδη (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Ύστερα έφτασε η ώρα για ξέφρενο γλέντι και χορό μέχρι το πρωί. Με το που ξεκίνησαν οι πρώτες νότες και οι πρώτοι στίχοι από τους καλλιτέχνες, ο κόσμος σηκώθηκε, γέμισε την πίστα και δεν σταματούσε μέχρι να σταματήσουν να ακούγονται σκοποί και τραγούδια από τα ηχεία. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο κόσμος δεν σταματούσε να χορεύει όλο το βράδυ (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νικόλαος Μελετίου, οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου Κωνσταντίνος Τσολαρίδης (είναι και ένας από τους ιδρυτές) και Χαράλαμπος Σεμερτζίδης, εκπρόσωποι πολικών, πολιτιστικών και ποντιακών σωματείων και φορέων.

Κείμενο, βίντεο: Πέτρος Παναγιωτόπουλος, φωτογραφίες: Μαρία Λέμπεντεβα.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.