ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Οργή Ποντίων για το ρατσιστικό σχόλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, προς τον Σαντέτε πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη — Μήνυση κατατέθηκε κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός
Οργή Ποντίων για το ρατσιστικό σχόλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, προς τον Σαντέτε πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη — Μήνυση κατατέθηκε κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός
27 Ιαν
0
Σχόλια

Οργή Ποντίων για το ρατσιστικό σχόλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, προς τον Σαντέτε πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη — Μήνυση κατατέθηκε κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Οργή έχει προκαλέσει σε ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό —οργανωμένο και μη— η άνανδρη και ρατσιστική επίθεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά του ποντιακής καταγωγής Σαντέτε και πρόεδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και ο πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός έλκει ποντιακή καταγωγή από την μεριά της μητέρας του και μάλιστα το γένος Υψηλάντη.

Στην ανακοίνωση της η ΠΑΕ Ολυμπιακός, αποκαλεί τον Ιβάν Σαββίδη «Ρώσο».

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός
Μόλις ένα 24ωρο μετά την ανούσια συνάντηση που υποτίθεται πως θα έφερνε μία νέα ημέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η συμμορία της εξυγίανσης κορυφώνει την εγκληματική της δράση χωρίς κανένα φραγμό. Πιστεύαμε ότι με την εγκληματική αλλοίωση του αποτελέσματος στο Βόλο, είχαμε πιάσει πάτο. Τελικά, μετά τη σημερινή… τεχνική βλάβη του VAR στη Λαμία, όπου εντελώς συμπτωματικά συνέβη στο γκολ οφσάιντ του ΠΑΟΚ (όχι ότι χρειαζόταν VAR για κάτι τόσο οφθαλμοφανές), αποδεικνύεται ότι αυτό το πρωτάθλημα είναι στημένο και δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο Ολυμπιακός εδώ και μήνες έχει καταγγείλει με ονόματα και στοιχεία το σύστημα που «σκοτώνει» το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πλέον, FIFA, UEFA και Πολιτεία είναι προ των ευθυνών τους. Ή θα τηρήσετε τη νομιμότητα και θα σώσετε το ποδόσφαιρο, ή θα συνεχίσετε να επιτρέπετε σε έναν Ρώσο να αλλοιώνει τους όρους του παιχνιδιού καταστρέφοντάς το, αγοράζοντας ομάδες με μπροστινό τον ανιψιό του, προσλαμβάνοντας παιδιά και συζύγους δικαστών και διαιτητών, καθώς και αλλοιώνοντας υπέρ του αποτελέσματα ακόμη και με τεχνικές βλάβες του VAR. Ως εδώ! Πάρτε μέτρα άμεσα.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
Ο γηγενής υπόδικος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΟΣΦΠ, Βαγγέλης Μαρινάκης —κατηγορούμενος για τον μισό ποινικό κώδικα— ως είθισται βλέπει τον ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη ακόμη και στον ύπνο του. Σήμερα ανακάλυψε ότι ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται πίσω από την τεχνική βλάβη του VAR (προφανώς μέσω κάποιου χάκερ) κι επίσης ανακάλυψε ότι ο Μάτος ήταν σε θέση οφσάιντ!!! Καταλαβαίνουμε ότι την Κυριακή η ομάδα του έχει δύσκολο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ και πολύ θα ήθελε να μη γίνει αυτό το παιχνίδι. Ανερυθρίαστα μιλά για στημένο πρωτάθλημα και συμμορία της εξυγίανσης την ώρα που ο ίδιος είναι κατηγορούμενος για κακουργηματική αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων και σύσταση συμμορίας!!!

Η ΠΑΕ ΟΣΦΠ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης συνεχίζουν να βουλιάζουν στον βούρκο της απομόνωσης. Δεν θα τους σώσουμε από αυτόν τον πνιγμό, ακολουθώντας το ύφος και τη λογική τους να σπείρουν μίσος παντού, για να έχουν έτοιμη τη δικαιολογία για τον τρίτο χρόνο χωρίς τίτλο.

Υ.Γ. Η σημερινή ανακοίνωση της ΠΑΕ ΟΣΦΠ και του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι μνημείο ντροπής για τους εκατομμύρια Έλληνες Ποντίους προσβάλλοντάς τους βάναυσα με την σκοπίμως απαξιωτική χρήση του όρου «Ρώσου».

Γιώργος Παρχαρίδης για Ιβάν Σαββίδη
Βαρυσήμαντη παρέμβαση στο θέμα που δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση του Ολυμπιακού κατά του Ιβάν Σαββίδη, έκανε ο επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργος Παρχαρίδης. Ο Γιώργος Παρχαρίδης με ανάρτηση του υπογραμμίζει πως ο Ιβάν Σαββίδης έχει προσφέρει πολλά στο Ποντιακό Ελληνισμό και υπενθυμίζει στον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, ότι και ο ίδιος έχει μητέρα ποντιακής καταγωγής, η οποία μάλιστα κατάγεται από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης του Γιώργου Παρχαρίδη έχει ως εξής:

«Εκφράζω την μεγάλη μου λύπη που ένιωσα σήμερα, διαβάζοντας την ανακοίνωση του Ολυμπιακού όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ο Ιβάν Σαββίδης ως Ρώσος, εντελώς βεβαία άδικος και χαρακτηρισμός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αν και το γεγονός αυτό είναι ανάξιο σχολίων, εγώ νιώθω την υποχρέωση να γράψω μερικές λέξεις για αποκατάσταση της αλήθειας. Ο Σαββίδης είναι 100% Πόντιος και έχει βοηθήσει παρά πολύ τον Ποντιακό Ελληνισμό (δεν υπάρχει ανάγκη αναφοράς των έργων που έκανε), αλλά και τον Ελληνισμό γενικότερα γιατί είναι ένας από τους ισχυρούς Έλληνες επενδυτές. Καλά είναι να γνωρίζει ο Ολυμπιακός ότι και ο ιδιοκτήτης του είναι κατά το ήμισυ πόντιος καθ’οσον η μάνα του Μαρινάκη ήταν πόντια και καταγόταν από την επιφανή και αξιόλογη οικογένεια Υψηλάντη, που τόσα προσέφερε στην επανάσταση του 1821. Ο Σαββίδης λοιπόν είναι Έλληνας ομογενής που έζησε στην Ρωσία και δεν είναι Ρώσος όπως δεν είναι Γερμανοί, Ελβετοί ή Άγγλοι, οι Έλληνες ομογενείς που ζουν στις χώρες αυτές».

Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας του ΣΑΕ Περιφέρειας Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας
«Ο Ελληνισμός και η Ελλάδα είναι Παντού. Οι Έλληνες βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλες τις γωνιές της Γης, όπου συνεχώς προβάλλουν την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους και τηρούν τα ελληνικά ήθη και τα έθιμα που παραδίδονται από γενιά σε γενιά. Το γεγονός ότι δεν μένουν όλοι στην Ελλάδα δεν αναιρεί την ταυτότητά τους και το γεγονός ότι μέσα τους κυλάει αίμα ελληνικό. Αντίθετα είναι αξιοθαύμαστο που οι Έλληνες του εξωτερικού προσπαθούν να διατηρήσουν την εθνοτική τους ταυτότητα. Κανείς δεν μπορεί να μας προσβάλλει ή να μας ταπεινώνει με ρατσιστικά σχόλια.

Δηλώνουμε περήφανοι για την πατρίδα μας, για την καταγωγή μας και για τη γλώσσα μας και θα συνεχίσουμε να θυμίζουμε σε όλους μέσω του λόγου και μέσω των πράξεών μας ότι είμαστε Έλληνες. Δεν είναι πρώτη φορά που ακούμε δηλώσεις που μας χωρίζουν σε Έλληνες και μη. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι μεγάλος Έλληνας πατριώτης και κάνει πάρα πολλά για τη διάδοση του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο! Χάρη σε αυτόν κρατάμε ζωντανό τον Ελληνισμό στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια! Η καρδιά του χτυπάει με το ρυθμό του Ελληνισμού!»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ)
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΟΠΣ: «Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την κατάπτυστη και ρατσιστική ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μία ανακοίνωση που προσβάλει βάναυσα τον Ιβάν Σαββίδη και στο πρόσωπό του το σύνολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η πορεία και η προσφορά του Ιβάν Σαββίδη στον Ελληνισμό είναι γνωστή σε όλους και δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο στον οποιονδήποτε να αμφισβητεί την καταγωγή του. Άξιος συνεχιστής των προγόνων του, των Ελλήνων που κράτησαν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο Ιβάν Σαββίδης επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα της κρίσης, τη στιγμή που γηγενείς επιχειρηματίες αποφάσισαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων απαιτεί την άμεση επανόρθωση και τη δημόσια συγγνώμη της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την ρατσιστική αναφορά σε βάρος του Έλληνα ποντιακής καταγωγής Ιβάν Σαββίδη. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από συγκεκριμένα κέντρα δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους, κλείνει η ανακοίνωση της ΠΟΠΣ».

Μήνυση κατατέθηκε κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός
Μηνυτήρια αναφορά εις βάρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός για ρατσιστική χρήση του όρου «Ρώσος» εις βάρος της ποντιακής καταγωγής του Ιβάν Σαββίδη κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτη Δημητρά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η χρήση του όρος «Ρώσος» από τους Πειραιώτες «έχει εσκεμμένη προσβλητική/υποτιμητική/ρατσιστική χροιά αφού αμφισβητεί την ελληνική ταυτότητά των Ποντίων ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε επιθετικούς/μειωτικούς χαρακτηρισμούς για Ποντίους».

Αναλυτικά στη μηνυτήρια αναφορά τονίζονται τα εξής: ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.

25 Ιανουαρίου 2020

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, για τη ρατσιστική χρήση του όρου «Ρώσος» (καθώς έχει εσκεμμένη προσβλητική/υποτιμητική/ρατσιστική χροιά αφού αμφισβητεί την ελληνική ταυτότητά των Ποντίων ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε επιθετικούς/μειωτικούς χαρακτηρισμούς για Ποντίους) για τον ποντιακής καταγωγής ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, σε ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός στις 23 Ιανουαρίου 2019, όπως άλλωστε επισήμαναν κατ΄αρχή το ανώτερο συλλογικό όργανο των Ποντίων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, ο ΠΑΟΚ αλλά και μερικοί βουλευτές, εκτός από δεκάδες ΜΜΕ. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή, Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.