ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ακόμα και όρθιοι παρακολούθησαν την παράσταση «Για έναν ψηλόν ραχίν, για έναν αροθυμίαν» στην Περία
Ακόμα και όρθιοι παρακολούθησαν την παράσταση «Για έναν ψηλόν ραχίν, για έναν αροθυμίαν» στην Περία
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
06 Δεκ
0
Σχόλια

Ακόμα και όρθιοι παρακολούθησαν την παράσταση «Για έναν ψηλόν ραχίν, για έναν αροθυμίαν» στην Περία

Η συγκλονιστική παρουσία των θεατών που κατέκλυσαν την αίθουσα του Κινηματοθέατρου Ευκαρπίδη την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, για να παρακολουθήσουν την παράσταση αφιερωμένη στην 100η επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, Για έναν ψηλόν ραχίν, για έναν αροθυμίαν του Θεατρικού Τμήματος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως ο Πόντος ζει στις καρδιές όλων εκείνων που δεν ξεχνούν τις ρίζες και τις παραδόσεις τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην αίθουσα υπήρχαν όρθιοι θεατές αλλά και αρκετοί έξω από την αίθουσα που δεν κατάφεραν να μπουν μέσα λόγω ασφυκτικής πληρότητας.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Παπουτσίδης καλωσορίζοντας το κοινό, εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελείται στο Θεατρικό τμήμα του συλλόγου, με τα μέλη του να δίνουν πάντα τον καλύτερο εαυτό τους, έχοντας ως γνώμονα την ειλικρινή αγάπη τους για το ποντιακό θέατρο, για την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων μας. Επεσήμανε ότι «η παράσταση είναι ένας ”φόρος τιμή” στη μνήμη των 353.000 θυμάτων που ζητούν δικαίωση, για ένα έγκλημα που οι Ποντιακοί σύλλογοι ανά τον κόσμο, ο οργανωμένος ποντιακός χώρος —μόνος του ακόμη— παλεύει 100 χρόνια μετά για την Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, βρίσκοντας”απέναντ” διαχρονικά όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις».

Κατάμεστη η αίθουσα από κόσμο, ακόμα και όρθιοι παρακολούθησαν την παράσταση (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο έκανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης όπου τόνισε το σημαντικό έργο που επιτελεί η Ένωση Ποντίων Πιερίας και ανέφερε ότι «η δημοτική αρχή θα στηρίζει τέτοιου είδους ιδιαίτερης βαρύτητας εκδηλώσεις». Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους πρόεδροι και μέλη ποντιακών και άλλων πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Πιερίας.

Έντονα συναισθήματα κατά την διάρκεια της παράστασης (φωτ. Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η υψηλή σκηνοθετική τέχνη του Χάρη Αμανατίδη, της βοηθού σκηνοθέτη Σοφία Αγαθαγγελίδου με κοστούμια, σκηνικά της Βέτας Χαϊλαζίδο,υ με μουσική επιμέλεια της Περιστέρας Πεΐδου, οι ηθοποιοί (Θεοδώρα Αθανασούλα, Ζήνα Αλεξανδρίδου, Μαίρη Αραβίδου, Κική Ευμορφίδου, Βάσω Κοκκινοπλίτη, Πόπη Παναγιωτίδου, Πηνελόπη Παντελίδου, Δημήτρη Πουρσανίδη, Άννα Σιδηροπούλου, Μίμη Συμεωνίδη, Λάζαρου Τσορμπατζίδη, Σοφία Χατζηδημητρίου), μετέφεραν το κοινό, στα φοβερά γεγονότα που σημάδεψαν την τύχη του Ποντιακού λαού στις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα από αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που τα έζησαν, από τους διωγμούς και τα τάγματα εργασίας, ως τις εκτελέσεις και τον ξεριζωμό, υποφέροντας τα πάνδεινα. Οι καθηλωτικές ερμηνείες, υπό την μουσική συνοδεία του Βασίλη Μαυρομουστακίδη στη λύρα και του Γιώργου Μιχαηλίδη στο νταούλι, κέρδισαν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, που για ακόμη μία φορά αγκάλιασε την προσπάθεια της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Κέρδισαν επάξια το χειροκρότημα από όλους όσους παρακολούθησαν την παράσταση (φωτ. Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.