ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Βούλιαξε» η Σαλαμίνα από τον ετήσιο χορό της «Παναγιάς Σουμελά» Σαλαμίνας (φωτο, βίντεο)
«Βούλιαξε» η Σαλαμίνα από τον ετήσιο χορό της «Παναγιάς Σουμελά» Σαλαμίνας (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σαλαμίνας «Παναγία Σουμελά»)
18 Νοέ
0
Σχόλια

«Βούλιαξε» η Σαλαμίνα από τον ετήσιο χορό της «Παναγιάς Σουμελά» Σαλαμίνας (φωτο, βίντεο)

Σείστηκε όλη η Σαλαμίνα από τα πατήματα όσων ήταν στην πίστα στον ετήσιο χορό της Ένωσης Ποντίων Σαλαμίνας «Παναγία Σουμελά». Χαρακτηριστικό ήταν ότι η πίστα αποδείχτηκε αρκετά μικρή για να χορέσει τα 400 άτομα που τίμησαν με την παρουσία της αυτή την εκδήλωση.

Ακόμα και οι κρατήσεις που ακυρώθηκαν τελευταία στιγμή, βγήκε σε καλό στην Ένωση, καθώς ήρθαν αρκετά άτομα εκείνη την ημέρα και βρήκαν θέση να καθήσουν.

Ο κόσμος είχε ξεκινήσει να γεμίζει την αίθουσα από τις 12:15 —ενώ η ώρα έναρξης ήταν στις 13:30— παίρνοντας κι ένα μικρό δείγμα από την πρόβα τζενεράλε των χορευτικών του Ένωσης. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος Παναγιώτης Λιαδάκης ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κόσμο που γέμισε την αίθουσα έδωσε τον λόγο στον δήμαρχο Σαλαμίνας ο οποίος έκανε αναφορά «στον τόπο καταγωγής των μελών, οι οποίοι επιτελούν πράγματι πολύ σημαντικό ρόλο γιατί κρατάνε  ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου από τον οποίο προέρχονται» και συνέχισε αναφέροντας για την Ένωση ότι «επιτελεί ένα σκοπό που είναι πραγματικά ιερός. Κρατάει ζωντανή —στον βαθμό που μπορεί και με τα μέσα που διαθέτει— εκτός από τις παραδόσεις του τόπου του, και την μνήμη μιας ολόκληρης Γενοκτονίας» και κατέληξε λέγοντας ότι «σε έναν τέτοιο Σύλλογο, με έναν τέτοιο ιερό σκοπό, ο δήμος της Σαλαμίνας θα βρίσκεται πάντα σίπλα και πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια». Ύστερα τον λόγο πήρε η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Αθηνά Σωτηριάδου η οποία εξέφρασε την υπερηφάνεια της ΠΟΕ που έχει στις τάξεις της «ένα σύλλογο ενεργό, που παρευρίσκεται σε όλες τις εκδηλώσεις που κάνει η Ομοσπονδία, να είναι εκεί  να βοηθαέι και να είναι δίπλα μας» και έκανε αναφορά στο παγκόδμιο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 6,7 και 8 Δεκεμβρίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκ μέρους του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματίων ( ΣΠοΣ) Νοτίου Ελλάδος & Νήσων, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου, Θανάσης Αθανασιάδης ο οποίος αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου του Συνδέσμου Χρήστου Δημόπουλου, εξέφρασε την σημαντικότητα του συνεδρίου που θα γίνει με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ζήτησε να το στηρίξουν όλοι. Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ένα συνέδριο το οποίο γίνεται με καθυστέρηση 100 ετών αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι η απαρχή για την δικαίωση της Γενοκτονίας μας».

Μετά ήρθε η ώρα του μικρού λυράρη της Ένωσης, Αθανάσιου Σταπολίτη να παρουσιάσει μαζί με τον δάσκαλό του, Παναγιώτη Ιωαννίδη ένα δείγμα από τα μαθήματα που γίνονται στην «Παναγία Σουμελά». Αμέσως μετά ήταν η σειρά του αρχάριου τμήματος της Ένωσης να παρουσιάσει ένα μικρό δείγμα. Την είσοδό τους την έκαναν με γιουβαρλαντούμ, συνέχισαν με εμπρό πις’ και αποχαιρέτισαν τον κόσμο με απλό ομάλ. Το αρχάριο τμήμα συνόδευσαν ο Παναγιώτης Ιωαννίδης στη λύρα και ο Γιώργος Σαρσαρίδης στο νταούλι. Χοροδιδάσκαλος είναι η Εριφύλη Μπακιρλή.

Ο μικρός λυράρης της Ένωσης Αθανάσιος Σταπολίτης (Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Το χορευτικό κομμάτι της εκδήλωσης έκλεισε το προχωρημένο τμήμα της Ένωσης το οποίο παρουσίασε τους χορούς: τικ’ διπλό, σουρτούγουζους, τικ΄τρομαχτόν, ενότητα τρυγόνας (Γουρούχ, Τραπεζούντας, Ματσούκας), χαλάι, τσίπουλ τσίπουλ, σαμσόν, διπάτ-τίταρα Αργυρούπολης-γεντίερε-τάμσαρα (κορίτσια), σέρρα και αποχαιρέτησαν με τεκ καϊτε όπου καθώς περνούσαν ανάμεσα από το κόσμο, εκείνος ξέσπασε σε έντονα χειροκροτήματα και επευφημίες. Το χορευτικό τμήμα συνόδευσαν ο Παναγιώτης Ιωαννίδης στη λύρα, ο Αλέξανδρος Μιμίδης στα πνευστά και ο Γιώργος Σαρσαρίδης στο νταούλι. Χοροδιδάσκαλος είναι η Εριφύλη Μπακιρλή.

Το αρχάριο τμήμα της Ένωσης Ποντίων Σαλαμίνας «Παναγία Σουμελά» κατά την είσοδό του (Φωτ.: Ελένη Δανιηλίδου)

Ύστερα ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το γλέντι. Χωρίς καθυστερήσεις ανέβηκαν στην πίστα και διασκέδασαν τον κόσμο ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης και ο Μίλτος Κυριλίδης στο τραγούδι, οι Γιάννης Χωραφαΐδης, Παναγιωτης Ιωαννίδης και Νικόλας Πετρίδης στη λύρα, ο Γιώργος Σσαρσαρίδης στο νταούλι, ο Αλέξανδρος Μιμίδης στα πνευστά και ο Δημήτρης Μιαχαϊλίδης στα πλήκτρα.

Μέλη και φίλοι της Ένωσης είχαν κατακλύσει την αίθουσα και δεν έχασαν λεπτό να χορέψουν από την στιγμή που ξεκίνησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα (Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Αξιοθαύμαστο είναι ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωποι σχεδόν από όλα τα σωματεία της Αττικής αν και Κυριακή μεσημέρι και σίγουρα δεν το μετάνιωσαν.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.