ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έχουν αφεθει εδώ και 26 χρόνια στην τύχη τους στα κοντέϊνερ οι Πόντιοι στη Φαρκαδόνα
Έχουν αφεθει εδώ και 26 χρόνια στην τύχη τους στα κοντέϊνερ οι Πόντιοι στη Φαρκαδόνα
(Φωτ.: thessaliatv.gr)
05 Νοέ
0
Σχόλια

Έχουν αφεθει εδώ και 26 χρόνια στην τύχη τους στα κοντέϊνερ οι Πόντιοι στη Φαρκαδόνα

Ερώτηση σχετικά με τους ομογενείς του Δήμου Φαρκαδόνας θέτει η Πρωτοβουλία του Δημήτρη Κουρέτα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Ομογενείς Φαρκαδόνας Τρικάλων. Η σύγχρονη «Οδύσσεια» των «Ποντίων αδελφών μας» που 26 χρόνια, τώρα, φυτοζωούν με τα όνειρά τους «δεμένα στα κοντέινερ.

Οι ομογενείς της Φαρκαδόνας Τρικάλων δεν ήλθαν μόνοι τους στην Ελλάδα. Τους έφερε το Ελληνικό κράτος για να τους σώσει από τον πόλεμο που γινόταν το 1990 στη Γεωργία, μεταξύ Γεωργιανών και Αζέρων. Πολλοί κατάγονται από την περιοχή της Τσάλκας όπου υπήρχαν 28 Ελληνικά χωριά. Τότε το Ελληνικό κράτος οργάνωσε μία επιχείρηση διάσωσης με την επωνυμία «Χρυσόμαλλο Δέρας». Ήλθαν στην Ελλάδα περίπου 5.000 οικογένειες. Υπήρχε τότε διακομματική συμφωνία να κατοικήσουν όλοι αυτοί στη Θράκη, για εθνικούς λόγους, (αλλαγή πληθυσμιακών συσχετισμών υπέρ του Ελληνικού και Χριστιανικού στοιχείου). Συστάθηκε τότε το Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων, (ΕΙΥΑΠΕ), το οποίο χρηματοδοτείτο κυρίως από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σκοπός του Ιδρύματος, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο ήταν:

  1. Ομαλή κοινωνική ένταξη
  2. Επαγγελματική αποκατάσταση και
  3. Δωρεάν στεγαστική αποκατάσταση (κανένας από τους στόχους αυτούς δεν έχει επιτευχθεί μετά από 24 χρόνια).

Αποκαταστάθηκαν, όμως οι 500 περίπου υπάλληλοι του ιδρύματος, που προσλήφθηκαν ρουσφετολογικά από τους βουλευτές της ΝΔ και μετά το κλείσιμο του ιδρύματος μετατάχθηκαν σε διοικητικές υπηρεσίες του δημοσίου. Ίδια προγράμματα εφαρμόστηκαν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. Γερμανία, για την αποκατάσταση των ομογενών τους, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ Λόγω αντιδράσεων της Τουρκίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα κάνει εποικισμό» στη Θράκη, δημιουργήθηκαν οικισμοί υποδοχής όπου οι νέο-πρόσφυγες θα έμεναν 6 μήνες, μέχρι να ετοιμαστούν τα σπίτια στη Θράκη.

Στη Φαρκαδόνα εγκαταστάθηκαν 250 οικογένειες το 1993 σε κοντέινερ, μεταχειρισμένα από τους σεισμούς της Καλαμάτας, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Τζαβέλα. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Σύλλογος Ποντίων και Ομογενών νομού Τρικάλων «Οι Αργοναύτες», έκανε σημαντικούς αγώνες για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν από τον ιδρυτικό νόμο του Ιδρύματος. Ενημερώθηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων για το πρόβλημα. Υπήρξαν συναντήσεις με υπουργούς, (Γ. Παπανδρέου, Γ. Ρωμαίος, Κ. Σκανδαλίδης και δύο φορές με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη). Από τον οικισμό πέρασαν πολλοί πολιτικοί αρχηγοί. Α. Σαμαράς, ως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης, Δ. Τσοβόλας, ως αρχηγός του ΔΗΚΚΙ, Κ. Καραμανλής, ως αρχηγός της ΝΔ, Ν. Κωνσταντόπουλος, ως αρχηγός του Συνασπισμού. Κατατέθηκαν δεκάδες ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή. Παρά ταύτα, ακόμη και σήμερα, οι ομογενείς εξακολουθούν να διαμένουν στις «παράγκες της ντροπής» μετά από 26 ολόκληρα χρόνια.

Έχουν κατασκευαστεί, εν τω μεταξύ 93 μικρές κατοικίες, (52 τ. μ.) σε νέο χώρο στο δήμο Φαρκαδόνας. Είχαν ολοκληρωθεί πριν από 5 χρόνια, αλλά δεν παραδόθηκαν στους δικαιούχους. Σήμερα στον οικισμό έχουν απομείνει λιγότερες από 100 οικογένειες.

Αιτήματα:

  • Εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί εξ αιτίας της τετραετούς εγκατάλειψης.
  • Αποχετευτικό. Να εξεταστεί η δυνατότητα σύνδεσης του νέου οικισμού με το δίκτυο αποχέτευσης της Φαρκαδόνας. Αν δεν προκριθεί αυτή η λύση που είναι η πλέον ενδεδειγμένη, να κατασκευαστούν βόθροι.
  • Στην οροφή (πλάκα), κάθε οικίσκου να τοποθετηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας. Επειδή δε η πλειονότητα των ομογενών επιβιώνει με συντάξεις του ΟΓΑ και κοινωνικά επιδόματα, καλό θα ήταν να τοποθετηθούν και στοιχεία φωτοβολταϊκών συνδεδεμένα με τη ΔΕΗ, ώστε να μην πληρώνουν ρεύμα, όπως ισχύει σήμερα.
  • Επειδή πολλοί από τους παλαιούς δικαιούχους έχουν αποβιώσει, τα σπίτια να τα πάρουν οι άμεσοι συγγενείς τους και αν δεν υπάρχουν, να δοθούν σε νέα ζευγάρια ομογενών.

Ο δήμος Φαρκαδόνας έχει ζητήσει με έγγραφό του από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Τζαβέλα «για την αποκατάσταση των ομογενών», όπως ισχυρίζεται. Η εμπειρία μας λέει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Ζητάμε, λοιπόν, να δεσμευτούν δύο από τα σταθερά κτήρια που υπάρχουν στον Οικισμό και αφού επισκευαστούν, να δοθούν για αποκλειστική χρήση στους ομογενείς, οι οποίοι θα συστήσουν, (με βοήθεια από την περιφέρεια), συνεταιρισμούς Κοινωνικής Βάσης για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Μπορεί να γίνει ένας συνεταιρισμός, κυρίως, γυναικών που θα κάνει πιροσκί, τυρόπιτες κλπ. Και ένας συνεταιρισμός μελισσοκόμων. Φυσικά με ένταξη σε σχετικά προγράμματα που προβλέπουν επιδοτήσεις για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ορθοποδήσουν επιτέλους.

Ερωτάται λοιπόν ο περιφερειάρχης τι θα κάνει για το θέμα των Ποντίων της Φαρκαδόνας»;

Πηγή: thessaliatv.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.