ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο Καναδάς τιμά τη γενναία νοσοκόμα που έσωσε χιλιάδες Έλληνες και Αρμένιους κατά τη Γενοκτονία (φώτο)
Ο Καναδάς τιμά τη γενναία νοσοκόμα που έσωσε χιλιάδες Έλληνες και Αρμένιους κατά τη Γενοκτονία (φώτο)
(Φωτ: wikipedia.org)
16 Σεπ
0
Σχόλια

Ο Καναδάς τιμά τη γενναία νοσοκόμα που έσωσε χιλιάδες Έλληνες και Αρμένιους κατά τη Γενοκτονία (φώτο)

Ένα χάλκινο άγαλμα προς τιμήν της γενναίας νοσοκόμας Σάρα Κόρνινγκ, που κατάφερε να σώσει από την γενοκτονία χιλιάδες ορφανά από την Αρμενία καθώς και ελληνόπουλα από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο θα στηθεί στην πόλη Γιάρμουθ, στη Νέα Σκωτία του Καναδά.

Το 2016 ιδρύθηκε προς τιμήν της η Κοινότητα Σάρα Κόρνινγκ στη Νέα Σκωτία.

Το άγαλμα εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Στην τελετή παρευρέθηκε τόσο η πρέσβης της Αρμενίας στον Καναδά Anahit Harutyunyan και ο αντικυβερνήτης της πολιτείας Hon. Arthur J. LeBlanc. Το άγαλμα στήθηκε πίσω από το Yarmouth County Museum and Archives, εκκλησία όπου βαπτίστηκε η Σάρα Κόρνινγκ.

(Φωτ: wikipedia.org)

Η Σάρα Κόρνινγκ γεννήθηκε στη Νέα Σκωτία το 1872 και εκπαιδεύτηκε ως νοσοκόμα. Προσχώρησε στον Ερυθρό Σταυρό των ΗΠΑ κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έγινε ενεργό μέλος της Επιτροπής Ανακούφισης της Εγγύς Ανατολής (Near East Relief ). Από το 1919 ανέλαβε ορφανοτροφεία στην Αρμενία και τη Μικρά Ασία και αργότερα βοήθησε χιλιάδες παιδιά να σωθούν από τη Γενοκτονία. Αργότερα ήρθε στην Ελλάδα και ίδρυσε ένα ορφανοτροφείο για τα παιδιά στο ελληνικό νησί της Σύρου. Ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Ιούνιο του 1923, ο βασιλιάς Γεώργιος Β ‘της Ελλάδος την τίμησε με το μετάλλιο του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ξαβέρη για το θάρρος και την ανδρεία της.

με πληροφορίες από briefingnews.gr και wikipedia.org

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.