ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Δεν έπεφτε καρφίτσα στο 15ο Ποντιακό Συναπάντημα της «Νέας Τραπεζούντας» Ελευσίνας (φώτο, βίντεο)
Δεν έπεφτε καρφίτσα στο 15ο Ποντιακό Συναπάντημα της «Νέας Τραπεζούντας» Ελευσίνας (φώτο, βίντεο)
(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)
11 Σεπ
0
Σχόλια

Δεν έπεφτε καρφίτσα στο 15ο Ποντιακό Συναπάντημα της «Νέας Τραπεζούντας» Ελευσίνας (φώτο, βίντεο)

Όλοι όσοι κατέκλυσαν την πλατεία έναντι του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα», για το 15ο Ποντιακό Συναπάντημα, το Σάββατο 31 Αυγούστου φαίνονταν ότι περίμεναν πώς και πως.

Η προσέλευση του κόσμου ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα.

Όλοι αντάλλαζαν ευχές για μια δυνατή σεζόν —κάθε φορά που έβλεπαν κάποιον γνωστό τους— μιας και ήταν η πρώτη «συνάντηση» της σεζόν. Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Παντελίδη-Κοσμίδη η οποία αφού καλωσόρισε τον κόσμο και ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά κάλεσε στην σκηνή όσα παιδιά πέτυχαν στις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις και κέρδισαν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να τα βραβεύσουν για αυτή την επιτυχία τους. Σε κάθε επιτυχόντα και επιτυχούσα, ο Σύλλογος δώρησε έναν πάπυρο και ένα συμβολικό ποσό.

Οι τελευταίες στιγμές πριν βγουν στην σκηνή τα χορευτικά τμήματα της «Νέας Τραπεζούντας» (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Στην συνέχεια την σκυτάλη πήραν τα χορευτικά τμημάτων του Συλλόγου για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους. Το τμήμα παραστάσεων αλλά και το παιδικό ξεκίνησαν την παρουσίαση τους με τον χορό ομάλ Καρς και τικ’ μονό. Στην συνέχεια το παιδικό τμήμα χόρεψε από παν’ και κα’ όπου και ολοκλήρωσε την παρουσία του καθώς με αυτόν τον χορό αποχαιρέτησαν τον κόσμο. Το τμήμα παραστάσεων συνέχισε με τους χορούς τσουρτούγουζους, τίταρα Καρς, τερς, τρυγόνα Τραπεζούντας, τρυγόνα Ματσούκας και λετσίνα. Σε εκείνο το σημείο συνεχίστηκαν οι βραβεύσεις με την ειδική απονομή πλακέτας στον αντισμήναρχο Ελένη Δημήτριο της 112 ΠΜ και την εταιρεία Αφοι Βουρνά «ΓΑΙΑ» που «στις 15 Νοέμβρη του 2017 έκαναν τα πάντα για να αποφύγουμε το πλημμύρισμα του Σαρανταποτάμου» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.

Ύστερα η πρόεδρος κάλεσε στην σκηνή τον Λάζο Τερζά ο οποίος προκάλεσε ρίγη συγκίνησης με τον γνωστό και μοναδικό του τρόπο με την αναφώνηση του ποιήματος Πόντος εν’ Άστρον φωτεινόν με την συνοδεία της λύρας του Γιώργου Κουλαξουζίδη, ο οποίος ερμήνευσε το Αναστορώ τα παλαιά. Με την αναφώνηση της λέξης «σέρρα» από τα χείλη του Λάζου Τερζά, οι πυρριχιστές του Συλλόγου ξεσήκωσαν τον κόσμο ο οποίος δεν σταματούσε να χειροκροτεί, με τον χορό σέρρα. Το χορευτικό πρόγραμμα έκλεισε με τον χορό κότσαρι όπου και το τμήμα παραστάσεων αποχαιρέτησε τον κόσμο. Τα χορευτικά συνόδευσαν οι: Γιώργος Κουλαξουζίδης στην λύρα και το τραγούδι, Παναγιώτης Κοπαλίδης στο νταούλι και Χριστόφορος Κοσμίδης στο αγγείο. Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου είναι η Σοφία Σαββουλίδου-Δαμιανίδου.

Οι πυρριχιστές του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» λίγο πριν χορέψουν τον χορό σέρρα (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Μετά ήρθε η ώρα που όλοι περίμεναν υπομονετικά καιρό…. Η ώρα για χορό και ένα γλέντι μέχρι πρωίας. Οι Στάθης Νικολαίδης, Στέλιος Χαλκίδης και Μπάμπης Καστρινόπουλος στο τραγούδι, Γιώργος Ατματζίδης και Λευτέρης Καμενίδης στην λύρα, Χριστόφορος Κοσμίδης στο αγγείο, Παναγιώτης Κοπαλίδης στο νταούλι, Γιώργος Αβραμίδης στα κρουστά και Γιώργος Κοσμίδης στα πλήκτρα τους δικαίωσαν και με το παραπάνω. Δεν χρειάστηκαν να περάσουν πολλά λεπτά για να μην πέφτει ούτε καρφίτσα στην πίστα όπως φάνηκε και στην live μετάδοση που έκανε το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr (δείτε εδώ). Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αθηνά Σωτηριάδου, ο ταμίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων και πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανιτών Εκ Πόντου «Αξέχαστες Πατρίδες» Φάνης Κοντοχρήστος, πολιτικοί, εκπρόσωποι ποντιακών φορέων και πλήθος κόσμου.

Πέτρος Παναγιωτόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.