ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στο συνέδριο του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος της δυτικής Αυστραλίας αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων
Στο συνέδριο του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος της δυτικής Αυστραλίας αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων
O Caleb Gardner στο βήμα του Συνεδρίου (φωτ.: Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας)
25 Αυγ
0
Σχόλια

Στο συνέδριο του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος της δυτικής Αυστραλίας αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων

Στο ετήσιο συνέδριο του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος (WA Labor) της δυτικής Αυστραλίας —όπου είναι και το κυβερνών κόμμα— του 2019, αναγνωρίστηκε ομόφωνα η Γενοκτονία των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων καλώντας το πολιτειακό κοινοβούλιο της δυτικής Αυστραλίας και το Αυστραλιανό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο να πράξουν το ίδιο, αναφέρει με ανακοίνωση της η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας.

Ο Caleb Gardner, ο οποίος προώθησε το ψήφισμα ενώπιον ενός γεμάτου ακροατηρίου υψηλόβαθμων αντιπροσώπων, δήλωσε «ήταν καιρός να σταματήσει η άρνηση».

Ο Caleb Gardner προώθησε το ψήφισμα στο συνεδριακό και εκθεσιακό Κέντρο του Περθ το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019, το οποίο ενισχύθηκε από την Rebecca Doyle και ψηφίστηκε από όλους τους αντιπροσώπους, εξασφαλίζοντας ότι το WA Labor γίνεται το πρώτο παράρτημα ενός μεγάλου κόμματος της Αυστραλίας που αναγνωρίζει την Γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων.

Το ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το WA Labor αναγνωρίζει ότι μεταξύ του 1909 και του 1923 η κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι διάδοχοί της ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα μαζικής απέλασης, δολοφονίας, πολιτιστικού καθαρισμού και Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων χριστιανικών κοινοτήτων εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Μπορούμε να δώσουμε δικαιοσύνη σε όσους δολοφονήθηκαν από γενοκτονία, λέγοντας τα ονόματά τους, μοιράζοντας τις ιστορίες τους και αναγνωρίζοντας τις συνθήκες των θανάτων τους. Εδώ και πολύ καιρό η ευρύτερη διεθνής κοινότητα έχει εξουσιοδοτήσει την άρνηση αυτών των γτενοκτονιών μη αναγνωρίζοντάς τες»

«Αυτό που συνέβη με τους Αρμένιους, τους Έλληνες και τους Ασσυρίους υπό την κάλυψη του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου ήταν γενοκτονία και είναι καιρός όλα τα πολιτικά κόμματα και οι κυβερνήσεις στην Αυστραλία να ακολουθήσουν τα παραδείγματα της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Νότιας Αυστραλίας αναγνωρίζοντας αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σχολίασε ο Caleb Gardner.

Η πρόεδρος του τμήματος της Αρμενική Εθνική Επιτροπή Πέρθ της Αυστραλίας Zaven Boyadjian και ο εκτελεστικός διευθυντής των δημόσιων υποθέσεων Haig Kayserian χαιρέτισαν αυτό το ψήφισμα. Ποιο συγκεκριμένα η Zaven Boyadjian δήλωσε: «Εκ μέρους της αρμενικής κοινότητας της δυτικής Αυστραλίας, ευχαριστώ τον Caleb Gardner και την Rebecca Doyle για τη διαχρονική τους στάση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ομόφωνη απόφαση από το ετήσιο συνέδριο του WA Labor δίνει μεγάλη ώθηση στη δική μας υπόθεση που είμαστε ευγνώμονες ως μια κοινότητα που αποτελείται κυρίως από απόγονους επιζώντων της Γενοκτονίας των Αρμενίων». Από την μεριά του ο Haig Kayserian πρόσθεσε: «Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της κοινότητας μας, οι οποίοι διαδίδουν την αρμενική ιστορία —φωτεινή και το σκοτεινή— με ηθικούς ηγέτες στη μεγάλη αυστραλιανή κοινότητα. Αυτό οδηγεί σε ψηφίσματα όπως αυτό το πολύ σημαντικό από το WA Labor και συνεπάγεται με το ότι η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων γίνεται αδύνατη».

Τα κρατικά κοινοβούλια της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Νότιας Αυστραλίας έχουν επίσης αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων όπως και τα τοπικά συμβούλια του δήμου Ryde και του δήμου Willoughby. Οι Πράσινοι της Αυστραλίας και η Συμμαχία του Κέντρου —και οι αδρανείς Αυστραλοί Συντηρητικοί— είναι από τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων στην Αυστραλία. Τα τμήματα νεολαίας της WA Labor, της NSW Liberals, της SA Labor και της Victorian Labor αναγνώρισαν επίσης την Γενοκτονία των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων, όπως και το Δίκτυο Γυναικών του Εργατικού Κόμματος. Το αυστραλιανό χριστιανικό λόμπι και το εβραϊκό συμβούλιο των βουλευτών της Νέας Νότιας Ουαλίας ζήτησαν επίσημα από την αυστραλιανή κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων, γεγονός που σημείωσε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός όταν τον Ιούνιο του 2018, συζητήθηκε ομόφωνα το ψήφισμα της Ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, το ανθρωπιστικό έργο Αυστραλών πολιτών και στρατιωτικών, υπέρ της διάσωσης επιζώντων των Γενοκτονιών Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων από το τουρκικό κράτος. Ένα δεύτερο ψήφισμα συζητήθηκε στην Ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο του 2018, σε μια εκδήλωση τιμής των 70 ετών από την επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη γενοκτονία, κατά την οποία έξι από τους επτά ομιλητές από τα δύο μεγάλα κόμματα κάλεσαν την Αυστραλία να αναγνωρίσει επισήμως την Γενοκτονία των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων.

Πηγή: anc.org.au

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.