ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πρεμιέρα στην Κέρκυρα κάνει η χοροθεατρική παράσταση «Ρυθμού Μνήμες», για την Γενοκτονία των Ποντίων
Πρεμιέρα στην Κέρκυρα κάνει η χοροθεατρική παράσταση «Ρυθμού Μνήμες», για την Γενοκτονία των Ποντίων
(Φωτ.: kerkyrasimera.gr)
17 Αυγ
0
Σχόλια

Πρεμιέρα στην Κέρκυρα κάνει η χοροθεατρική παράσταση «Ρυθμού Μνήμες», για την Γενοκτονία των Ποντίων

Πρεμιέρα κάνει την ερχόμενη Πέμπτη 22 Αυγούστου στις 21:00, στον Κήπο Ανακτόρων Μιχαήλ & Γαβριήλ (Κήπος του Λαού), στην Κέρκυρα, η χοροθεατρική παράσταση «Ρυθμού Μνήμες» της ομάδα «Qualia Performing Arts» που δημιουργήθηκε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης και ποιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, «καθώς θέλουμε η δουλειά μας να είναι προσιτή σε όλους, και να έχουν όλοι, όσοι ευαισθητοποιούνται από το θέμα μας, την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν» αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών.

Φέρνοντας κοντά 3 κλάδους της τέχνης, την κινησιολογία του σύγχρονου χορού, την πολύμορφη τέχνη της μουσικής, και τον θεατρικό λόγο σε εναρμόνιση, παρουσιάζεται η γενοκτονία ως το πιο φρικτό έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σχετικά με την θεματολογία, ο τρόπος προσέγγισης που επιλέγει η ομάδα, δεν είναι να μιλήσει μόνο για την πληγή που υπέστη ο Ελληνισμός, να θίξει την δική μας μόνο απώλεια. Υπάρχουν και άλλοι λαοί που πληγώθηκαν με τον ίδιο βάρβαρο τρόπο. Έτσι, η παράσταση δεν αναφέρεται σε έναν μονάχα λαό της Ανθρωπότητας, άλλα σε όλους όσους έχουν υποφέρει και γενοκτονηθεί, και την αφιερώνουν σε όλους.

Μέσω της τέχνης τους, αποδίδουν κινητικά κάποιες αναφορές στις παραδοσιακές μουσικές λαών που έχουν υποφέρει από το έγκλημα της γενοκτονίας, και αναδεικνύουν στοιχεία των πολιτισμών και της κουλτούρας τους, ενώ κύριο μουσικό λόγο έχουν, γνωστά σε όλους, ελληνικά τραγούδια που γράφτηκαν και μιλούν για τον πόνο του Ελληνισμού, τον ξεριζωμό και την ξενιτιά, αλλά που δημιουργήθηκαν χάρη στην μουσική έμπνευση που έφεραν κοντά στην κεντρική Ελλάδα «οι ρίζες μας» από την Ανατολή, γεννώντας έτσι τον πολύ όμορφο και ιδιαίτερο κλάδο της ελληνικής μουσικής παράδοσης, το ρεμπέτικο. Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας δίνει το παρών επί σκηνής, εντάσσοντας το παραδοσιακό στοιχείο, που δεν θα μπορούσε να λείπει από την μνεία στην εκατονταετία, καθώς είναι η αφορμή όλης της δημιουργίας του έργου «Ρυθμού Μνήμες». Τέλος, μέσω του θεατρικού λόγου, αποδίδονται πρωτότυπα κείμενα, πάνω στο θέμα του εγκλήματος της γενοκτονίας και των δικαιωμάτων της ανθρωπότητας.

Η «Qualia Performing Arts» είναι μία νεοσύστατη ομάδα παραστατικών τεχνών, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές, ηθοποιούς, χορογράφους και δασκάλους χορού, που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα. «Qualia» είναι η υποκειμενική και ποιοτική μας αντίληψη για τα πράγματα, δηλαδή οι πολλοί και διαφορετικοί τρόποι που στον καθένα μας ξεχωριστά αποκαλύπτεται ο κόσμος. Σκοπός και διάθεση της ομάδας, είναι να παραμείνει μία ανοιχτή δομή μέσα από την οποία το κάθε μέλος της εκφράζεται και αναπτύσσει την πολλαπλότητα της διαφορετικότητας της. Οι χορογραφίες, η σύνθεση και η γενικότερη έρευνα για την παράσταση «Ρυθμού Μνήμες», αποτελούν έμπνευση και δημιουργία της χορογράφου Ελίνας Βλάντη, σε στενή βέβαια συνεργασία και συν-έμπνευση με όλα τα μέλη της ομάδας. Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό, στο momentum της φετινής χρονιάς, να μην μείνουμε αδρανείς, μπροστά στο έγκλημα της γενοκτονίας, ούτε ως καλλιτέχνες, αλλά και ούτε ως μέλη της Κερκυραϊκής πολιτιστικής κοινότητας. Ήταν η ιδανική χρονική στιγμή και αφορμή, για να φέρουν κοντά, όλα τα μέλη της ομάδας, την έμπνευσή τους, και ουσιαστικότερα ακόμη, την ευαισθητοποίησή τους ως προς το θέμα την γενοκτονίας, μέσω της τέχνης του χοροθεάτρου και της αισθητικής του σύγχρονου χορού.

Πηγή: kerkyrasimera.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.