ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πέθανε ο ποντιακής καταγωγής ερευνητής και συλλέκτης Στέργιος Θεοδωρίδης σε ηλικία 58 ετών
Πέθανε ο ποντιακής καταγωγής ερευνητής και συλλέκτης Στέργιος Θεοδωρίδης σε ηλικία 58 ετών
Δεξιά ο Στέργιος Θεοδωρίδης μαζί με τον επίκουρο καθηγητή της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκο Χατζηκυριακίδη (Φωτ.: facebook / «Εν Πόντω – Ξεφυλλίζοντας τις μνήμες»)
14 Αυγ
0
Σχόλια

Πέθανε ο ποντιακής καταγωγής ερευνητής και συλλέκτης Στέργιος Θεοδωρίδης σε ηλικία 58 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο ποντιακής καταγωγής  ερευνητής και συλλέκτης Στέργιος Θεοδωρίδης,σε ηλικία 58 χρόνων, χτυπημένος από τον καρκίνο στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, σκορπίζοντας θλίψη στον ποντιακό ελληνισμό. Τα δύο τελευταία χρόνια έδινε τη δική του μάχη —μετά την εμφάνιση μελανώματος— με αξιοπρέπεια και δεν σταμάτησε μέχρι τέλος τη δραστηριότητά του σε όλες τις εκφράσεις της πολιτικής και κοινωνικής του ζωής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr, η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις 13:00 στο δημοτικό κοιμητήριο Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Στέργιος Θεοδωρίδης, γεννήθηκε το 1961 στο Λευκώνα Σερρών και η αγάπη που έτρεφε για τον Πόντο ήταν πολύ μεγάλη. Ήταν παντρεμένος με τη Γιάννα, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά τον Ιάσονα και τον Αλέξη, ενώ διατηρούσε και λογιστικό γραφείο στο Γαλάτσι στην Αθήνα. Συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του ποντιακού ελληνισμού για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της χειραφέτησης των λαών της Μικράς Ασίας, βρισκόταν δίπλα στα αδέλφια μας στον Πόντο, είχε σχέσεις με τους εκπροσώπους των μειονοτήτων στην Τουρκία, συμμετείχε σε εκδηλώσεις για την αναγνώριση της γενοκτονίας. Συμμετείχε ως ομιλητής στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα που έγινε για πρώτη φορά στην Άγκυρα το Σάββατο 9 Απριλίου 2015 με θέμα «Ο Νομός Τραπεζούντας και το Ποντικό Ζήτημα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά». Εδώ και δεκαετίες ο Στέργιος Θεοδωρίδης ασχολήθηκε με τη συλλογή σπάνιων αντικειμένων για τον ιστορικό Πόντο, καρτ ποστάλ την χρονική περίοδο από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα, φωτογραφίες, χάρτες, σπάνια έγγραφα, χάρτες.

Η αγάπη του για τον Πόντο και τα βιώματα του, τον οδήγησαν στη δημιουργία της συλλογής «Εν Πόντω – Συμβολή στη Μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890 – 1920», πρωτίστως μια συμβολή στη μνήμη, σε καιρούς που η μνήμη στηρίζει τη ζωή και δίνει νέες προοπτικές. Μια συμβολή στην ιστορική έρευνα και την αισθητική. Μικρά κομμάτια ενός πολιτισμικού μωσαϊκού εκείνου του μεταιχμιακού χώρου μεταξύ Ανατολής και Δύσης που περιέχουν μια συμπυκνωμένη δύναμη, τη δύναμη της συνέχειας, και ίσως θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών διαπραγματεύσεων ή και ανατροπών για τα μέχρι σήμερα επιφαινόμενα. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της πλούσιας συλλογής του παρουσίασε το 2014, στο Μουσείο Μπενάκη. Ήταν συνεργάτης της μηνιαίας εφημερίδας «Εύξεινος Πόντος» παραχωρώντας αφιλοκερδώς σπάνιες καρτ ποστάλ του Πόντου για δημοσίευση, εκ των συνυδρητών της ηλεκτρονικής σελίδας pontosandaristera.wordpress.com  προσπαθώντας πολύ να αναδείξει την προοδευτική πλευρά του Ποντιακού Ζητήματος και συνεργάτης της εφημερίδας «Ο δρόμος της Αριστεράς».

Ανακοίνωση του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ
Ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέργου Θεοδωρίδη εξέδωσε και ο Συνδέσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος . «Έφυγε σήμερα το πρωί ο Στέργιος Θεοδωρίδης για το μακρινό δίχως γυρισμό ταξίδι στη γειτονιά των αγγέλων. Φίλος και συνεργάτης από 15ετίας, αλλά κυρίως συνοδοιπόρος και συναγωνιστής στα ποντιακά δρώμενα. Ο Στέργιος (Στέλιος για τους φίλους) για περισσότερα από είκοσι χρόνια είχε ασχοληθεί με τη συλλογή αντικειμένων, κυρίως επιστολικά δελτάρια, που έχουν σχέση με την ιστορία του Πόντου. Η συλλογή που με κόπο και επιμονή δημιούργησε, είναι η δική του συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Το 2014 στο Μουσείο Μπενάκη είχε φιλοξενηθεί έκθεση από την προσωπική του συλλογή με τίτλο «Εν Πόντω -Συμβολή στη μνήμη- Επιστολικά δελτάρια 1890-1920. Καλό ταξίδι ρίζα μ’» αναφέρει η ανακοίνωση.

με πληροφορίες από efxinospontos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.