ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πέθανε ο Πόντιος ολυμπιονίκης Γιώργος Ποζίδης — Θρηνεί ο Ποντιακός Ελληνισμός
Πέθανε ο Πόντιος ολυμπιονίκης Γιώργος Ποζίδης — Θρηνεί ο Ποντιακός Ελληνισμός
(Φωτ.: kathimerini.gr)
02 Αυγ
0
Σχόλια

Πέθανε ο Πόντιος ολυμπιονίκης Γιώργος Ποζίδης — Θρηνεί ο Ποντιακός Ελληνισμός

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Πόντιος Γιώργος Ποζίδης, έκτος ολυμπιονίκης στην Ελληνορωμαϊκή πάλη στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες, επιχειρηματίας, με μετάλλια και διακρίσεις σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες το απόγευμα βρισκόταν σε ταβέρνα στην Επανομή Θεσσαλονίκης όπου και υπέστη ανακοπή καρδιάς. Σωριάστηκε στο έδαφος με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του ενώ οι διασώστες του ΕΚΑΒ που έσπευσαν του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες χωρίς αποτέλεσμα, αφού τελικά ξεψύχησε.

Ο «τίμιος γίγαντας» όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε το 1956 στην Μαυροπηγή Κοζάνης. Ήταν αστυνομικός στο επάγγελμα και είχε ασχοληθεί από πολύ νέος με τον αθλητισμό. Είχε βγει έκτος Ολυμπιονίκης της Ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1984 ενώ είχε κερδίσει δύο χάλκινα μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1981,1984), τέταρτη θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (1983), δεύτερος στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1979. Ο Γιώργος Ποζίδης δίδαξε και ως καθηγητής στα ΤΕΦΑΑ, θεωρία και μεθοδική της πάλης, ενώ ως προπονητής μετείχε σε τρεις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (1988, 1992, 1996).

Μηνύματα από φορείς, Ποντιακές ομοσπονδίες και Ποντιακούς συλλόγους
Τα θλίψη του για τον θάνατο του Γιώργου Ποζίδη εξέφρασε μέσω ανάρτησής του στο Twitter ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. «Θλίψη για την αιφνίδια απώλεια του Γιώργου Ποζιδη. Ο γίγαντας της ελληνορωμαικης μας χάρισε πολλές και έντονες εθνικές στιγμές. Η πάλη και ο αθλητισμός μας είναι φτωχότεροι. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του» σημείωσε ο υφυπουργός αθλητισμού. Με ανακοίνωση της εξέφρασε τα συλλυπητήρια της και η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης (ΕΟΠ) : «Ο ελληνικός αθλητισμός είναι φτωχότερος και η οικογένεια της Πάλης θρηνεί τον χαμό του Γιώργου Ποζίδη. Ο εκλιπών είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωή του στην Πάλη, όπου είχε διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Το ΔΣ της ΕΟΠ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) : «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΠΣ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον αδόκητο χαμό του Γιώργο Ποζίδη, ενός εξαίρετου ολυμπιονίκη αθλητή της Ελληνορωμαϊκής Πάλης, με μεγάλες διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος τίμησε την ποντιακή του καταγωγή και εργάστηκε όσο κανείς για την ενότητα του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η Μνήμη». «Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του ολυμπιονίκη και Επίτιμου μέλους του σωματείου μας Γιώργου Ποζίδη. Η συμβολή του στις ενέργειες διάσωσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως υπήρξε καθοριστική και η συνεχής στήριξή του στις προσπάθειες της Λέσχης, ήταν πολύτιμη. Ο πρόεδρος και το ΔΣ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» αναφέρει η ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας — Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης».·

Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»: «Εκ μέρους της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής ο “Καπετάν Ευκλείδης” θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας για τον χαμό του “Πόντιου Γίγαντα”, Γιώργου Ποζίδη, ο οποίος διέπρεψε ως σπουδαίος ολυμπιονίκης της ελληνορωμαϊκής πάλης. Η μεγάλη ποντιακή οικογένεια αλλά και ο ελληνικός αθλητισμός μετρούν άλλη μια απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου με μεγάλη προσφορά στον ποντιακό χώρο αλλά και στην κοινωνία». «Η Ένωση Ποντίων Πολίχνης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο του Πόντιου Ολυμπιονίκη Γιώργου Ποζίδη. Καλό παράδεισο»

Δεκάδες μηνύματα από προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και του ποντιακού χώρου
Ανάμεσα στα δεκάδες συγκινητικά μηνύματα από τον καλλιτεχνικό χώρο ξεχωρίζουν αυτό της Πόντιας Μελίνας Ασλανίδου η οποία συγκλονισμένη από τον ξαφνικό χαμό του Γιώργου Ποζίδη, ανέβασε μία κοινή τους φωτογραφία και έγραψε στη λεζάντα της: «Γιωρικα μου πουλοπο μ’ πως να σ’ αποχαιρετήσω: Τι λόγια να πω για την ανθρωπιά σου τεμετερον πουλι μ’ πουλι μ’… Σπαράζει η ψυχή μου… Κική μου τι να πω; Κορίτσι μου, παιδιά αγαπημένα δεν τολμώ να πω κουράγιο αφού ούτε εγώ ή ίδια δεν το πιστεύω… Σ’ ευχαριστώ πατέρα μου για όλα όσα μου έμαθες κυρίως να είμαι καλός άνθρωπος. Σ’ ευχαριστώ σ’ ευχαριστώ… Καλό ταξίδι και εκεί πάνω ψηλά με τον Χρύσανθο και τον Γωγο θα στήσετε ποντιακό μεγάλο γλέντι είμαι σίγουρη για αυτό… Θα μας λείψεις…»

Δεκάδες έως και χιλιάδες, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι τα συγκινητικά μηνύματα που αναρτήθηκαν από πόντιους καλλιτέχνες και προσωπικότητες του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Μεταξύ αυτών είναι ο χοροδιδάσκαλος Μωυσής Χαζαρίδης, οι τραγουδιστές Στάθης Πορφυρίδης, Αντέμ Μπεσκιοϊλού, Δημήτρης Καρασαββίδης, Παναγιώτης Θεοδωρίδης ο λυράρης Φάνης Κουρουκλίδης, ο καθηγητής Σάββας Μαυρίδης, ο νταουλτζής Κώστας Ζώης, ο δρομέας Γεώργιος «Τεμόναεκ» Ζαχαριάδης και πολλοί άλλοι. Σας παραθέτουμε μερικά διότι όπως καταλαβαίνεται είναι αδύνατων να τα παραθέσουμε όλα.

Γιώργος Σασκαλίδης (λυράρης): «Πριν από πολλά πολλά χρόνια την δεκαετία του 70’–80′ γνώρισα ένα σημαντικό άνθρωπο στα πρώτα του βήματα τότε και μετέπειτα έναν μεγάλο μεγάλο παλικάρι το 1990 συνεργαστήκαμε με τον Θόδωρο Παυλίδη και τον Παυλάκη Δραμινό στο κέντρο «Ορφέας» όπου το είχε ο φίλος μου ο Γιώργος ο ποζίδης ήμασταν φίλοι και είχαμε μία απόσταση αλλά αγαπιόμασταν ιδιαίτερα με λυπεί αφάνταστα το γεγονός το ότι έφυγε ένας άνθρωπος ο οποίος βοήθησε αμέτρητους ανθρώπους. Ένας ευαίσθητος ένας Καρσλής ένα θηρίο. Καλό ταξίδι φίλε Γιώργο!! Συλλυπητήρια στην οικογένειά του!!!»

Μιχάλης Καραβέλας: «Ο Ποντιακός κόσμος έχασε σήμερα έναν μεγάλο αθλητή.Ένα αλύγιστο παλικάρι. Έναν γνήσιο Τραντέλλενα. Ο ήλιος είχε δύσει σήμερα πρωτομηνιά όταν μας σόκαρε το Μαύρον το χαπάρ’!!!! “Ο Γιώργον Ο Πόζον έφυεν”. Ατώρα ποίος θα στέκ’ εμπροστά να ανοί’ει την στράταν για να διαβαίν’ η Ποντιακή νεολαία; Έ Μαύρε Γιώργο! Ύπουλα ο Χάρον εκρέμ’σ’ εσεν κά. Κι’ ας έρχουτον να πάλευεν σ’ο “Χάλκενον τ’ αλώνιν” αν επόρ’νε! Λαφρόν να έν το χώμα που θα σκεπάειζ’ σεν αδερφέ μου. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια. Αυτές οι απώλειες δεν αναπληρώνονται.

Στέφανος Τανιμανίδης: «Αγαπητέ συμπατριώτη Γιώργο. Η σημερινή απροσδόκητη και αναπάντεχη αναχώρηση σου, διέκοψε την συνέχεια μιας καλοπροαίρετης όσο και ενδιαφέρουσας συζήτησης, πότε ήρεμης και πότε με ένταση —και ασφαλώς είχαμε πολλά να πούμε και να κάνουμε ακόμα— σχετικά με τα Ποντιακά θέματα και τον Πόντο που τόσο αγαπούσες και εσύ. Την ξεκινήσαμε, αν θυμάμαι καλά γύρο στο 1987, μαζί με τον άλλο φίλο, συμπατριώτη μας και συναθλητή σου τον Μπάμπη Χολίδη, που και αυτός έφυγε βιαστικά και την εκατονταμελή μουσικοχορευτική αποστολή, στο ταξίδι που κάναμε όλοι μαζί στην ΗΠΑ. Καλό ταξίδι φίλε. Είμαι βέβαιος ότι για μια σειρά λόγους, όσοι σε γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί σου, θα σε θυμούνται για πάντα.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.