ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Την ερχόμενη Πέμπτη, ξεκινάει το 21 Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά» στην Καστανιά Ημαθίας
Την ερχόμενη Πέμπτη, ξεκινάει το 21 Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά» στην Καστανιά Ημαθίας
16 Ιούλ
0
Σχόλια

Την ερχόμενη Πέμπτη, ξεκινάει το 21 Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά» στην Καστανιά Ημαθίας

Την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουλίου ξεκινάει το τετραήμερο 21ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας και ολοκληρώνεται την Κυριακή 21 Ιουλίου. Το συναπάντημα διοργανώνεται από το πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», με τις ευλογίες του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κκ Παντελεήμονα.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στοχεύουν μεταξύ άλλων στην διατήρηση των των ηθών και εθίμων και στο δέσιμο με τις ιστορικές ρίζες.

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος περιέχει διαλέξεις–εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες και ερευνητές με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Πραγματοποιούνται διάφορες παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και βραδιές με ποντιακό θέατρο και ποντιακή μουσική. Το 21ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων με την συμπλήρωση των εκατό 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι αφιερωμένο με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής στην μνήμη των 353.000 μαρτύρων, ηρώων και αγωνιστών του αλησμόνητου Πόντου. Το φετινό συναπάντημα θα το παρακολουθήσουν νέοι και νέες, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και ομοσπονδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ιδιαίτερη χαρά και αποφασιστικότητα δίνοντας έμφαση στον πανελλήνιο στόχο της διεθνοποίησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις και δρώμενα:
• «100 χρόνια Αντίσταση στη λήθη της Γενοκτονίας» από τον Νίκο Λυγερό — Στρατηγικό Σύμβουλο
• «Το Ισλάμ στον Πόντο» από την Άννα Σαρηγιαννίδου — Φοιτήτρια Θεολογικής Σχολής
• «Αμάραντο στην μνήμη και στην φύση» από τον Φανιάδη Χαράλαμπο — Φοιτητή της Γεωπονικής Σχολής
• «Παίζοντας γνωρίζουμε τον Πόντο» παρουσίαση από τον Νίκο Παλασίδη και τον Δημήτρη Νικολαϊδη
• «Η Μπάντα» Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη
• Εργαστήρια–Workshops με ομάδες νεολαίων, με θέμα την ζωγραφική από την εικαστικό Σοφία Αμπερίδου, την μουσική από τον Βαγγέλη Παραδεισόπουλο και την παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα από την Βικτωρία Σαββίδου

Το βράδυ τις Παρασκευής 19 Ιουλίου 2019 θα παρουσιαστεί δρώμενο της οργανωτικής επιτροπής αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιουλίου 2019 θα παρουσιαστεί η αναπαράσταση του Ποντιακού Γάμου από τον Ποντιακό Σύλλογο Ζυγού Καβάλας «Ο Υψηλάντης».

«Ένας λόγος σημαντικός που οι νέοι και νέες του συναπαντήματος με χαρά προσμένουν κάθε χρόνο το Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων είναι ότι και φέτος θα υπάρξουν συναντήσεις όλων των επικεφαλείς των αποστόλων με την οργανωτική επιτροπή του Συναπαντήματος, με κοινά θέματα συζητήσεων που αφορούν τα Ποντιακά σωματεία που εκπροσωπούν, τις κοινές εκδηλώσεις, τις κατά καιρούς επικοινωνίες ανάμεσα στα μέλη των σωματείων, τα τοπικά προβλήματα των περιοχών που εκπροσωπούν τα Ποντιακά σωματεία και γενικά θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής νεολαίας συνολικά, αδιάσπαστο μέρος της οποίας είναι και οι νέοι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής» αναφέρει η ανακοίνωση την οργανωτικής επιτροπής.

«Κοινός παρονομαστής πάντοτε στις συναντήσεις του Συναπαντήματος ήταν και είναι η ενότητα, η διαφάνεια, η απουσία διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα σωματεία και η αγάπη αλλά και υποστήριξη όλων ως προς το συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με τα διοικητικά συμβούλια του Σωματείου και του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος “Παναγία Σουμελά”. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι νέοι διοργανώνουν πλούσιες παραδοσιακές ποντιακές βραδιές όπως συνέβαινε στον Πόντο. Λυράρηδες και τραγουδιστές είναι παιδιά του Συναπαντήματος. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της Παραδοσιακής μουσικής και να εκτιμηθεί, για πολλοστή φορά, το σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία τα οποία αγκαλιάζουν τους νέους» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.