ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σουηδή υπουργός εξωτερικών: «Είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούμε ως γενοκτονία τα γεγονότα του 1915»
Σουηδή υπουργός εξωτερικών: «Είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούμε ως γενοκτονία τα γεγονότα του 1915»
(Φωτ.: lifo.gr)
09 Ιούλ
0
Σχόλια

Σουηδή υπουργός εξωτερικών: «Είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούμε ως γενοκτονία τα γεγονότα του 1915»

Κλειστό φαίνεται να παραμένει για τη Σουηδία το κεφάλαιο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 2015 το κοινοβούλιο της χώρας ανακοίνωσε ότι «παγώνει» την απόφαση αναγνώρισης που είχε ληφθεί με μόλις μία ψήφο διαφορά το 2010, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση σε Αρμένιους, Έλληνες, Ασσύριους.

Σχημάτισαν επιτροπή που αποτελείται από ιστορικούς προκειμένου να ερευνήσουν τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ υποστήριξε ότι «είναι δύσκολο να προχωρήσει η αναγνώριση», διότι πρέπει να έχεις ακλόνητα στοιχεία προκειμένου να πεις ότι μια χώρα έχει διαπράξει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τη Daily Sabah, η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πρόσθεσε ότι πλέον δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που να επιβεβαιώνουν τα γεγονότα.

Η θέση της Μαργκότ Βάλστρομ παραμένει σταθερή εδώ και χρόνια, καθώς φροντίζει να μιλά για «ιστορικές μαζικές βιαιότητες» και για «μεγάλης κλίμακας αγριότητες» κατά του αρμενικού λαού και άλλων μειονοτήτων, αλλά όχι για γενοκτονία. Πρόκειται εν πολλοίς για παρόμοια θέση με αυτή που υιοθετεί η Άγκυρα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων την οποία αποκαλεί «γεγονότα του 1915» και την εντάσσει στο πλαίσιο των απωλειών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

με πληροφορίες από trt.net.tr και iellada.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.