ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Άκρως δυναμικό το 9ο επετειακό πανηγύρι του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας για τα 40 χρόνια ζωής του
Άκρως δυναμικό το 9ο επετειακό πανηγύρι του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας για τα 40 χρόνια ζωής του
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
08 Ιούλ
0
Σχόλια

Άκρως δυναμικό το 9ο επετειακό πανηγύρι του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας για τα 40 χρόνια ζωής του

Σαράντα χρόνια ζωής συμπλήρωσε φέτος ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος». Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019, άναψε και πάλι «Ο Φάρος» και «μας οδήγησε στα μονοπάτια του Πόντου, της χαράς και της ομορφιάς» αναφέρει στην ανακοίνωση στου ο Σύλλογος.Περισσότεροι από 3000 καλεσμένοι κατέκλυσαν την πλατεία «19 Μάη» και με αμείωτο κέφι, παρέμειναν μέχρι το πρωί της Κυριακής, αναβιώνοντας το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού στον Πόντο. Αυτή η πολυπληθής παρουσία του κόσμου απέδειξε για άλλη μια φορά την αναγνώριση της προσφοράς του Συλλόγου στα πολιτιστικά δρώμενα.

Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Σοφία Σαββίδου, πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου.

Συγκλονιστική ήταν η έναρξη, όταν τα πολυάριθμα χορευτικά του Συλλόγου, 100 χορευτές και πλέον μπήκαν στο χώρο της πλατείας και χόρεψαν περήφανα, τους λεβέντικους χορούς των προγόνων τους. Τη σκυτάλη πήραν οι ζουπουνοφόρες και στην ποντιακή διάλεκτο ανέφεραν για την πορεία και την ίδρυση του Συλλόγου. «Σεράντα και πλέον χρόνα εδέβανε απ’ ατότε που έρθαν κι ερίζωσαν αδά σην Αγίαν Βαρβάραν, τα κυρουκά μουν. Κι ασσού αΐκον βουλήν εποίκανε, σύλλογον να ευτάγ’νε, Φάρος είπαν θα έν’ το όνεμαν τη συλλόγου. Φάρος για να φωτάζ’ όλεν το κέσ’. Φάρος για να μην ανασπάλκεται ο Πόντος» και ο ουρανός γέμισε με άσπρα μπαλόνια. Και όταν άρχισαν οι ρυθμοί του σέρρα χορού, πυροτεχνήματα και χειροκροτήματα δόνησαν την ατμόσφαιρα. Οι νέοι 4ης γενιάς και τα παιδιά 5ης γενιας Ποντίων έστειλαν μήνυμα ότι ο Πόντος ζει και θα ζει για πάντα.

Τα χορευτικά τμήματα του «Φάρου» (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Στην χοροδιδάσκαλό τους με ένα μεγάλο ευχαριστώ, προσέφεραν ανθοδέσμη με την ευχή «το άρωμα των λουλουδιών να ακολουθεί την πορεία σου. Να είσαι υγιής και να φωτίζεις το “Φάρο” μας». Ακολούθησε δυνατό ποντιακό γλέντι με Θεόφιλο Πουταχίδη, Σταύρο Σαββίδη και τους μουσικούς του συλλόγου, Γιώργο Κυριακίδη, Κώστα Αθανασίου, και φιλική συμμετοχή του Γιώργου Δημητριάδη, όπου όλοι απογείωσαν τους καλεσμένους. Κανείς δεν ήθελα να φύγει. Ο καιρός, η παρέα, το φαγοπότι, όλα συνέβαλαν για να συνεχιστεί το γλέντι και ο χορός στον κύκλο της ζωής, της χαράς και της αισιοδοξίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας, οι ηθοποιοί Τάκης Βαμβακίδης και Μάξιμος Μουμούρης, εκπρόσωποι από την πρεσβεία της Γαλλίας, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από όλη την αττική και φυσικά πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.