ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σείστηκε το Στάμφοντ του Κονέκτικατ των ΗΠΑ από τους χορούς της νεότερης γενιάς των Ποντίων
Σείστηκε το Στάμφοντ του Κονέκτικατ των ΗΠΑ από τους χορούς της νεότερης γενιάς των Ποντίων
(Φωτ.: anamniseis.net)
28 Ιούν
0
Σχόλια

Σείστηκε το Στάμφοντ του Κονέκτικατ των ΗΠΑ από τους χορούς της νεότερης γενιάς των Ποντίων

Με μεγάλη συμμετοχή νέων και νεανίδων από όλη την Αμερική ξεκίνησε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 21 Ιουνίου το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά στην κοινοτική αίθουσα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Στάμφορντ του Κοννέκτικατ.

Υπεύθυνος για το τριήμερο ετήσιο πολιτιστικό–λαογραφικό φεστιβάλ νεολαίας ήταν ο Ποντιακός Σύλλογος «Πόντος» του Norwalk.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Τσιλφίδης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες συλλόγους καθώς και τους εκαντοντάδες συμμετέχοντες από κάθε γωνία της Αμερικής, από την Καλιφόρνια, το Τορόντο, το Κλήβελαντ, το Κάντον Οχάιο, το Σικάγο, το Μοντρεάλ, τις Καρολίνες, την Βοστώνη, την Φιλαδέλφεια, και την γειτονική Νέα Υόρκη. Μια πλείαδα αξιόλογων μουσικών από την Ελλάδα και αφηγητών παρουσίασαν την «Καμπάνα του Πόντου» του Φίλωνα Κτενίδη, η οποία μελλοποιήθηκε πριν μερικά χρόνια από τον μουσικό Θεόφιλο Πουταχίδη. Συμμετείχαν οι μουσικοί Θεόφιλος Πουταχίδης (λύρα, τραγούδι), Παναγιώτης Θεοδωρίδης (τραγούδι), Κυριάκος Παπαδόπουλος (κλαρίνο), Ειρήνη Σαχταρίδου (αγγείο), Πολυχρόνης Σταματίδης (ντραμς), Θρασύβουλος Παναγιωτίδης (πλήκτρα) και Κλεάνθης Σιαμλίδης (νταούλι). Στην αφήγηση συμμετείχαν οι Κώστας Τσιλφίδης, Μόρφω Σιαμλίδου, Νίκος Τσιλφίδης, Κωνσταντίνα Χαραλαμπίδου, Παρέσσα Πουλικίδου και Αντώνης Στεργίου. Η βραδιά συνεχίστηκε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα μέχρι αργά το βράδυ.

Το Σάββατο το πρωί οι νέοι συμμετέχουν σε διάφορα εκπαιδευτικά εργαστήρια (workshops) σχετικά με ποικίλα θέματα του Ποντιακού Πολιτισμού (π.χ. ιστορίας, λαογραφίας, μουσικής και χορού). Ενώ την Κυριακή οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στη μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Νόργουαλκ. Οι νέοι και οι γονείς τους το πρωί παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία και αμέσως μετά θα ακολούθησε επίδειξη Ποντιακών χορών από τους διάφορους συλλόγους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Πηγή: anamniseis.net

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.