ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Συγκλόνισαν οι αφηγήσεις του Τάσου Νούσια και της Βέρας Κρούσκα στην παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης του βιβλίου «Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου»
Συγκλόνισαν οι αφηγήσεις του Τάσου Νούσια και της Βέρας Κρούσκα στην παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης του βιβλίου «Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου»
(Φωτ.: Θοδωρής Μακρίδης)
08 Ιούλ
0
Σχόλια

Συγκλόνισαν οι αφηγήσεις του Τάσου Νούσια και της Βέρας Κρούσκα στην παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης του βιβλίου «Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου»

Συγκλόνισαν οι αφηγήσεις του Τάσου Νούσια και της Βέρας Κρούσκα καθώς και οι φωνές του Ηλία Υφαντίδη και του Χρήστου Τσιαμούλη στην παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης του βιβλίου Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου την Τετάρτη 12 Ιουνίου στην κατάμεστη κυριολεκτικά αίθουσα του βιβλιοπωλείου Ιανός στην Αθήνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χορό σέρρα από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Καλλιθέας «Αργοναύται-Κομνηνοί».

«Σας καλωσορίζουμε απόψε σε μια βραδιά λόγου και μουσικής» ανέφερε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης ενώ συνέχισε λέγοντας «δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί η συλλεκτική αυτή έκδοση του βιβλίου εδώ απόψε —με αφορμή και την επέτειο των 100 χρόνων από την Β’ και ποιο αιματηρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου— και να λείψει το χορευτικό κομμάτι. Για αυτό είναι μαζί μας οι χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Καλλιθέας “Αργοναύται-Κομνηνοί”». Αμέσως μετά ο Ανέστης Ιωακειμίδης στην λύρα και ο Κυριάκος Τσάτσος στο νταούλι συνόδευσαν το χορευτικό των «Αργοναυτών-Κομνηνών» το οποίο έκανε την εμφάνιση του με τον χορό ατσαπάτ’. Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον συγγραφέα του βιβλίου Γιάννη Καλπούζο ο οποίος διάβασε απόσπασμα του βιβλίου που αναφέρεται στον χορό σέρρα και αμέσως μετά αποδόθηκε ο χορός, ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε.

«Αυτός είναι ο συγκλονιστικός ποντιακός χορός σέρρα, από τον οποίο βέβαια προέρχεται και ο τίτλος του βιβλίου μου. Στις κινήσεις του αντανακλά ότι συνθέτει την ζωή του χορευτή αλλά με έναν τρόπο και όσα αναφέρονται στο μυθιστόρημα Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου» ανέφερε ο Γιάννης Καλπούζος και αμέσως μετά ανέφερε την ιστορία που πραγματεύεται το βιβλίο του. Ο Γιάννης Καλπούζος στην συνέχεια αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται κατά καιρούς για το εάν πρόκειται για Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ή όχι διάβασε τo άρθρο δύο της συμβάσεως του 1948, που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ, για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας και ανέλυσε ότι και και οι πέντε όροι που αναφέρονται στην σύμβαση του ΟΗΕ συντελέστηκαν στον Πόντο, και άρα είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι πρόκειται περί Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Καταλήγοντας τόνισε: «η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να αναγνωριστεί παγκοσμίως για να καταγραφεί η ιστορική αλήθεια,  για να μην ξανά συμβούν τα ίδια και για να τιμηθεί η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών. Τα δεινά των Ελλήνων του Πόντου σε σχέση με το γεγονός ότι ύψωσαν το κεφάλι ύστερα από αλλεπάλληλους κατατρεγμούς, πρέπει να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και φωτεινό παράδειγμα πρότυπο για τους σύγχρονους Έλληνες έτσι ώστε να δούμε ποιο αισιόδοξα με αυτοπεποίθηση το παρόν και το μέλλον. Εάν στόχος μας μέσω της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι να υψώσουμε το μίσος απέναντι στον τουρκικό λαό, τότε τραβάμε σε λάθος πορεία».

Χρήστος Τσιαμούλης και Ηλίας Υφαντίδης (φωτ.: Θοδωρής Μακρίδης)

Στην συνέχεια ο Ηλίας Υφαντίδης ερμήνευσε το τραγούδι Αναστορώ τα παλαιά για να δώσει την σκυτάλη στον Τάσο Νούσια και την Βέρα Κρούσκα που εναλλάξ διάβαζαν αποσπάσματα του βιβλίου. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης ακούστηκαν τα ποντιακά τραγούδια Τσάμπασιν, Την πατρίδα μ’ έχασα, το μικρασιάτικο —από τα Βουρλά της Ερυθραίας— καθιστικό Δεν είναι αυγή να σηκωθώ, ο Ανθός της Λίμνης, τα επίσης Μικρασιάτικα Από ξένο τόπο,   Ελενάκι,  Ωραία που ’ναι την αυγή, Σγουρέ βασιλικέ μου και το μουσικό πρόγραμμα έκλεισε με το ποντιακό τραγούδι Είμες Πόντιοι του Γεώργιου Αμαραντίδη και τον προφητικό στίχο «κι αν περάνε οι καιροί, κάποτε έναν πρωί, ο Πόντον ολόκληρον θα έν’ ξαν’ τεμέτερον». Θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην αναφέρουμε ότι στα κρουστά ήταν ο Παναγιώτης Κοπαλίδης. Το παρόν στην εκδήλωση μεταξύ άλλων έδωσε και ο Θανάσης Ψυχογιός —μαζί με την οικογένεια του και τους στενούς συνεργάτες του— ιδρυτής των ομώνυμων εκδόσεων που έχουν εκδώσει και το βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου, καθώς επίσης και ο εγγονός του Σπύρου Παπαδόπουλου  —ένας εκ των πρωταγωνιστών του βιβλίου— Στέλιος Γκαλά.

Κείμενο, Φωτογραφίες, Βίντεο: Θοδωρής Μακρίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.