ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πειραιάς: Συγκλονιστική η εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων
Πειραιάς: Συγκλονιστική η εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων
(Φωτ.: kanaliena.gr)
12 Μάι
0
Σχόλια

Πειραιάς: Συγκλονιστική η εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων

Ένα συγκλονιστικό μουσικοθεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην Γενοκτονία των Ποντίων, με τίτλο «353.000: Καμίαν ‘κι ανασπάλω» (Δεν μπορώ να ξεχάσω), πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 6 Μαΐου, στην πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του δήμου Πειραιά «Ημέρες Θάλασσας 2019».

Ένα δρώμενο που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πειραιώς–Κερατσινίου–Δραπετσώνας στο «Πυρρίχιο Πέταγμα», το Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους 100 χρόνια πίσω, τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβαζόταν στην Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου 1919, για να σημάνει την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της εξόντωσης των Ελλήνων της περιοχής, που διήρκεσε έως το 1923. Είχε προηγηθεί η πρώτη φάση της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους την περίοδο 1916–1918.

Παράλληλα όμως ήταν και μία εκδήλωση όπου το χθες του Πόντου συναντήθηκε με το σήμερα της ιστορικής και μαρτυρικής γης, χάρη στην παρουσία του Γιάννη–Βασίλη Γιαϊλαλί, του γηγενή Πόντιου ακτιβιστή, ο οποίος ζήτησε και πήρε άσυλο από την Ελλάδα, μετά την διαφυγή του από την Τουρκία, όπου αντιμετώπιζε συνεχείς διώξεις και φυλακίσεις, λόγω των ακούραστων αγώνων του για την αναγνώριση των γενοκτονιών των χριστιανικών λαών της Ανατολής και την στήριξη των δικαιωμάτων των Κούρδων.

«Η ατιμωρησία οδηγεί στην επανάληψη του εγκλήματος»
«Η ατιμωρησία των θυτών οδηγεί στην επανάληψη του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας με συνυπεύθυνους τους αρνητές. Αν καταδικάζονταν και τιμωρούνταν άμεσα από την διεθνή κοινότητα ο γενοκτόνος των προγόνων μας δεν θα είχαμε τις επόμενες τραγωδίες του Ελληνισμού», είπε ανοίγοντας την βραδιά η γενική γραμματέας της Ένωση Ποντίων Πειραιώς–Κερατσινίου–Δραπετσώνας Χριστίνα Χαφουσίδου. Στη συνέχεια έστειλε σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, διαβάζοντας ένα κείμενο, που παραμένει επίκαιρο, του ακαδημαϊκού και συγγραφέα Ηλία Βενέζη, γραμμένο την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 1955, την επομένη των «Σεπτεμβριανών», του πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης: «Οι απίστευτες βαρβαρότητες του όχλου της αντίπερα όχθης του Αιγαίου εναντίον του Ελληνισμού και της χριστιανοσύνης ξυπνούν σε τούτο εδώ το Έθνος μνήμη ανατριχιαστική. Η Ελλάδα ξαναθυμάται τις ημέρες του 1922, τις ημέρες που ήταν φλόγες και κραυγή θηρίου και αίμα και κοπάδια ξεριζωμένων ανθρώπων, γυναικών και παιδιών και γερόντων…

Είπαμε να ξεχάσουμε την ιστορία, εμείς ένας λαός που έχει ανάγκη να ακουμπά στην ιστορία και αλλάξαμε τον τόνο των βιβλίων που δίδασκαν τα παιδιά μας. Αμβλύναμε τις σκληρές γραμμές, τα μαρτύρια του Γένους τον καιρό του 1821 και στους μετέπειτα καιρούς φτάσαμε ακόμα να σβήνουμε περιστατικά, ονόματα, θηριωδίες. Και όλα αυτά με την ελπίδα ότι θα συναντηθούμε με την αντίπερα χώρα, ότι ίσως επιτέλους γίνουμε φίλοι. Βλέπουμε τώρα πως είχαμε λάθος λέγοντας πως από τη μια στιγμή στην άλλη το θηρίο γίνεται άνθρωπος. Όχι! Φαίνεται πως δεν γίνεται! Γι’ αυτό από την σκοπιά τούτη εδώ που εκφράζει το ελληνικό πνεύμα θέλουμε να πούμε την πικρία μας γιατί απατηθήκαμε. Θα πρέπει να ξανακοιτάξουμε τον εαυτό μας. Δεν θα αποφασίσουμε να διδάξουμε τώρα στα παιδιά μας το μίσος, αλλά θα αποφασίσουμε ότι το χρέος μας ως Ελλήνων είναι αυτό. Να μην πάψουμε να θυμόμαστε, να μάθουμε στα παιδιά μας να θυμούνται».

(Φωτ.: kanaliena.gr)

Το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας είναι πανανθρώπινο
«Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την τραγική ημερομηνία που ο σφαγέας Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα για να θερίσει το ένδοξο κομμάτι του Ελληνισμού του Πόντου και να οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 353.000 αθώα θύματα», είπε κατά τον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ένωση Ποντίων Πειραιώς–Κερατσινίου–Δραπετσώνας Αναστασία Ποιμενίδου. «Ως απόγονοι των θυμάτων αυτών ευχαριστούμε θερμά τον δήμο Πειραιά και τον δήμαρχο Ιωάννη Μώραλη που ενέταξε την εκδήλωση του ιστορικού μας συλλόγου στην σειρά εκδηλώσεων “Ημέρες Θάλασσας” για να τιμήσουμε σήμερα εδώ τους εθνομάρτυρες του Πόντου, αυτούς που με το δικό τους γενναίο οχι στις προκλήσεις και τις δελεαστικές προτάσεις των Τούρκων να απαρνηθούν την πίστη τους υπέγραφαν την θανατική τους καταδίκη. Η χριστιανική τους πίστη ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής τους ταυτότητας και βγήκαν με την θυσία τους νικητές στον αγώνα υπεράσπισης των ιερών των Ελλήνων. Μας άφησαν όμως ιερή παρακαταθήκη να μην λησμονούμε την θυσία τους και πάνω απ’ όλα με τις πράξεις μας να είμαστε αντάξιοι συνεχιστές της ένδοξης ακριτικής γενιάς των Ελλήνων του Πόντου και να φυλάγουμε Θερμοπύλες όπως έχει ανάγκη σήμερα το έθνος και η χώρα μας τώρα που ξεθωριάζουν τα ιερά και τα όσια του Ελληνισμού», τόνισε η κυρία Ποιμενίδου. «Είμαστε πεπεισμένοι πως ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δεν πρέπει να απασχολεί και να αφορά μόνο τους απογόνους των θυμάτων. Τις επιπτώσεις από τη μη τιμωρία και καταδίκη του θύτη έχει ολόκληρος ο Ελληνισμός, με την Κύπρο, την Ίμβρο και την Τένεδο, με το Αιγαίο και την Θράκη, όπου οι προκλήσεις των Τούρκων είναι συνεχείς και συνεπείς προς τις επιδιώξεις τους. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι ως έθνος αλλά και η ανθρωπότητα ολόκληρη απέναντι στους γενοκτόνους και να τους βροντοφωνάξουμε «Όχι άλλη γενοκτονία», ήταν το μήνυμα με το οποίο έκλεισε η πρόεδρος της Ένωση Ποντίων Πειραιώς–Κερατσινίου–Δραπετσώνας.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα των ηρωικών προγόνων μας
Αγωνιστικό χαιρετισμό εμπνευσμένο από την ποντιακή ιστορία απηύθυνε ο γηγενής Πόντιος ακτιβιστής Γιάννης Βασίλης–Γιαϊλαλί, μιλώντας για πρώτη φορά σε εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων στην ελληνική πρωτεύουσα. «Εμείς θα αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε με πίστη τον αγώνα μας, για την προστασία της ταυτότητας, του πολιτισμού, της γλώσσας και των ηθικών μας αξιών, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στο δρόμο που χάραξαν οι ηρωικοί πρόγονοί μας, οι αγωνιστές και αγωνίστριες στο κάστρο των Κοριτσιών (Κιζ Καλεσί), στα όρη Νεμπιέν, οι γυναίκες αντάρτισσες, όπως η Ελένη Τσαούς, που αγωνίστηκαν μέχρι την τελευταία σφαίρα πριν αποχαιρετίσουν αυτή τη ζωή, στο δρόμο που χάραξαν οι μεγάλοι οπλαρχηγοί του Πόντου, όπως ο Κοτζά Αναστάς και ο Βασίλ Ουστά», υπογράμμισε ο Γιαϊλαλί. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας παρά τις επιθέσεις που δεχόμαστε από το τουρκικό κράτος, το οποίο όχι μόνο αρνείται αλλά συνεχίζει τις γενοκτόνες πολιτικές του. Θα ήθελα να ξέρετε όλοι εσείς που επιβιώσατε από τη γενοκτονία και καταφύγατε εδώ στην Ελλάδα, ότι ο μονοκέφαλος αετός του Πόντου δεν έχει πέσει ακόμα στο έδαφος.

Τη σημαία του αγώνα την έχουμε πάρει εμείς από την Ελένη Τσαούς, από τον Κοτζά Αναστάς, τον Αντών πασά και τόσους άλλους οπλαρχηγούς και αγωνιστές που έπεσαν στα άγια χώματα του Πόντου, και έμειναν εκεί άθαφτοι. Η ιστορία αγώνων και αντίστασης 2.800 ετών στα εδάφη των προγόνων μας, είναι ο οδηγός μας», σημείωσε. «Το σύστημα άρνησης και γενοκτονίας της Τουρκίας που ξεκίνησε τη γενοκτονία πριν 100 χρόνια, συνεχίζει και σήμερα τις ίδιες πολιτικές εναντίον μας. Το κράτος που έχτισαν με βαρβαρότητα πάνω στα αίματα των θυμάτων της γενοκτονίας, προσπαθούν να το συντηρήσουν με τις ίδιες βάρβαρες τακτικές. Θα πρέπει να γνωρίζουν πάντως ότι εμείς επί 2.800 χρόνια αγωνιστήκαμε πάμπολλες φορές εναντίον κατακτητών και στο τέλος νικήσαμε. Η Πάφρα, τα όρη Νεμπιάν, το Κίζ Καλεσί, η Αμισός, η Κερασούντα, η Τραπεζούντα, είναι μάρτυρες των αγώνων μας», τόνισε ο Πόντιος ακτιβιστής. «Σήμερα, για να αποδείξουμε ότι το “Ο Πόντος ζει” δεν είναι απλά ένα σύνθημα, και για να μην έχει αποτέλεσμα η πολιτική της γενοκτονίας που συνεχίζει η Τουρκία, θα πρέπει να στρέψουμε το πρόσωπό μας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς την πατρίδα μας, τον Πόντο. Μετά τη γενοκτονία καταφέραμε να επιβιώσουμε και να διατηρήσουμε τον πολιτισμό και τις αξίες μας, στην Ελλάδα και στη διασπορά. Τώρα ήλθε η ώρα να περάσουμε στην επόμενη φάση, να συναντηθούμε ξανά στον Πόντο, με τις παραδοσιακές μας αξίες, με οδηγό την ιστορία μας των 2.800 χρόνων. Εμείς, οι συνεχιστές του αγώνα του Κοτζά Αναστάς, της Ελένης Τσαούς, του Βασίλ Ουστά και τόσων άλλων οπλαρχηγών και αγωνιστών, θα κρατήσουμε τον μονοκέφαλο αετό στους ουρανούς και θα ξαναχορέψουμε αδελφικά τους χορούς μας στα βουνά του Πόντου. Όλα τα αδέλφια μας, όπου κι αν ζουν, σε όλες τις γωνιές του κόσμου, δεν πρέπει να ασχολούνται μόνο με την επιβίωσή τους, αλλά με το πώς θα ποτίσουμε τις ρίζες μας που ξαναφυτρώνουν στον Πόντο, πώς θα τις βοηθήσουμε να αναπτυχθούν», είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί, συγκλονίζοντας όλους όσους τον άκουσαν.

(Φωτ.: kanaliena.gr)

Συγκινητικό το δρώμενο για την Γενοκτονία των Ποντίων
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ένα συγκινητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θεατρικά δρώμενα και τραγούδια που γύρισαν το χρόνο στις ημέρες της γενοκτονίας που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου από τους Τούρκους του Μουσταφά Κεμάλ. Όσοι παρακολούθησαν το δρώμενο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο χοροδιδάσκαλός Ηρακλής Παπαγιαννίδης, είδαν μπροστά τους παραστατικά τις σφαγές, τους βιασμούς, τις θηριωδίες, τους διωγμούς και τις κακουχίες που έζησαν οι Πόντιοι στην πατρογονική τους γη την περίοδο 1916-1923.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η εκδήλωση έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω των σφοδρών ανέμων που έπνεαν επί ώρες στην πλατεία Αλεξάνδρας, ωστόσο αυτό βοήθησε τους παρευρισκόμενους να ζήσουν στο απειροελάχιστο τις βασανιστικές συνθήκες που βίωσαν οι Πόντιοι πριν από εκατό χρόνια. Το δρώμενο ολοκληρώθηκε με τον πυρρίχιο χορό και το μήνυμα: «Όσο καλύτερα γνωρίζουμε το χτες, τόσο καλύτερα κατανοούμε το σήμερα και τόσο πιο καλά και σταθερά βαδίζουμε στο αύριο».

Πηγή: kanaliena.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.