ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ποδηλάτες θα «ενώσουν» τα μνημεία γενοκτονίας των Ποντίων Πειραιά και Θεσσαλονίκης — Θα μεταφέρουν τη «Φλόγα του Πόντου»
Ποδηλάτες θα «ενώσουν» τα μνημεία γενοκτονίας των Ποντίων Πειραιά και Θεσσαλονίκης — Θα μεταφέρουν τη «Φλόγα του Πόντου»
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
09 Μάι
0
Σχόλια

Ποδηλάτες θα «ενώσουν» τα μνημεία γενοκτονίας των Ποντίων Πειραιά και Θεσσαλονίκης — Θα μεταφέρουν τη «Φλόγα του Πόντου»

Θα ξεκινήσουν την Τρίτη 14 Μαΐου στις 16:00, μπροστά από το μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, με σκοπό να μεταφέρουν μέσα από την ποδηλατική λαμπαδηδρομία και τον «Πυρρίχιο δρόμο» τη «Φλόγα του Πόντου» στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα βρίσκεται ανήμερα της 19ης Μαΐου, στις 18:00, μπροστά από το μνημείο Γενοκτονίας, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Ο τίτλος της δράσης είναι «Πυρρίχιος δρόμος: Πειραιάς — Θεσσαλονίκη: Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου».

Τη δάδα θα ανάψει σε μια λιτή τελετή, στο μνημείο γενοκτονίας του Πειραιά η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας και στη συνέχεια, ο ποδηλάτης και αρχισυντάκτης του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr Βασίλης Καρυοφυλλίδης —ο οποίος είναι ο εμπνευστής της δράσης—, θα τη μεταφέρει την ίδια μέρα με τη συνοδεία ποδηλατών στη Χαλκίδα. Εκεί θα την υποδεχθεί, στις 21:00, στο κέντρο της  Χαλκίδας, ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί».

Ακολούθως θα ξεκινήσει το μεγάλο της ταξίδι και άλλοι ποδηλάτες θα τη μεταφέρουν στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο και το Προκόπι Ευβοίας, τον Αγιόκαμπο (15/5), τη Γλύφα, όπου θα την παραλάβουν επίσης άλλοι ποδηλάτες για να τη μεταφέρουν στις 16/5 στο Βόλο και συγκεκριμένα στις 18:30 στο μνημείο Γενοκτονίας στη Νέα Ιωνία. Την επόμενη μέρα (17/5) τη φλόγα θα παραλάβουν Λαρισαίοι για να τη μεταφέρουν στη Λάρισα και ακολούθως, στις 18/5 η «Φλόγα του Πόντου» θα ακολουθήσει τη διαδρομή για τα Τέμπη και την Κατερίνη.

Το μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Πειραιά

Στις 19 Μαΐου με μια μεγάλη πομπή, ο ποδηλάτης Γιώργος Λυπηρίδης, ο οποίος είχε ποδηλατήσει το περασμένο καλοκαίρι τη διαδρομή Βέροια-Τραπεζούντα για να προσκυνήσει την Παναγία Σουμελά, τιμητικά θα μεταφέρει τη «Φλόγα του Πόντου» στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου θα την υποδεχθεί η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς. Τη Φλόγα θα συνοδεύουν από την είσοδο της πόλης ζιπκοφόροι πάνω σε άλογα, ενώ κατά την υποδοχή της πυρριχιστές θα παρουσιάσουν το χορό σέρρα.

Τη φλόγα θα συνοδεύσουν ποδηλάτες από διάφορα ποδηλατικά σωματεία και αθλητικούς φορείς, όπως της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, ενώ διάφορες τιμές θα της αποδώσουν ποντιακά σωματεία. Επίσης οι ποδηλάτες θα συνοδεύονται από την Τροχαία, το σώμα Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και συνοδευτικό όχημα των διοργανωτών.

Την δράση αγκάλιασε αρχικά ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», ο οποίος προχώρησε σε συνδιοργάνωση με τα σωματεία Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», Ένωση Ποντίων Πιερίας και Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς.

Το μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη

Η χρυσή δάδα των ποδηλατών για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία
Ιδιαίτερη, όπως και η δράση, θα είναι η δάδα που θα μεταφέρουν οι ποδηλάτες. Το σχήμα της είναι εμπνευσμένο από τη φωτογραφία που απεικονίζει την έξοδο των χριστιανικών πληθυσμών από την πόλη Χαρπούτ της Μικράς Ασίας. Πάνω σε αυτό το σχήμα έχουν τοποθετηθεί «Τη Πανα’ίας τα δάκρεα» (αμάραντα) από τις Ποντικές Άλπεις τα οποία σχηματίζουν τη συγκεκριμένη έξοδο από το Χαρπούτ, στο κέντρο της οποίας είναι σχηματίζεται από τα αμάραντα ένας σταυρός. Είναι κατασκευασμένη από διάφορα μέταλλα, ενώ πάνω της έχει τοποθετηθεί χώμα από τον Πόντο (Παναγία Σουμελά, Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, Άγιο Νικόλαο Κερασούντας) και λεφτοκάρυ (φουντούκι) στη βάση του. Πάνω της έχει διακοσμημένο τον μονοκέφαλο αετό της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και το επετειακό λογότυπο με το γράμμα «G» (αρχικό γράμμα της λέξης Genocide / γενοκτονία).

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Τη δάδα εμπνεύστηκε ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης και την κατασκεύασε ο Σπύρος Κατάρας. Τη χρηματοδότησε ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί».

Όπως αναφέρουν στο δελτίο Τύπου τους τα σωματεία: «Η “Φλόγα του Πόντου” θα αναζωπυρώσει τον Πυρρίχιο Δρόμο της προσφυγιάς και της επιβίωσης και θα ενώσει τα δυο μεγάλα λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που υποδέχθηκαν χιλιάδες ξεριζωμένους προγόνους μας, επιζήσαντες της Γενοκτονίας.

»Από τον Πειραιά που φιλοξένησε πρώτος τον πόνο για την απώλεια της ιστορικής μας πατρίδας, ως την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας που έγινε η μάνα που αγκάλιασε τον ποντιακό ελληνισμό, η δράση μας αυτή ας αποτελέσει φέτος τη δική μας κοινή προσπάθεια να μεταφέρουμε το μήνυμά μας σε ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό».

Χορηγός επικοινωνίας της δράσης είναι το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr.

Δείτε το δελτίο Τύπου όπως το εξέδωσαν τα ποντιακά σωματεία εδώ.
Δείτε τις προϋποθέσεις και τους όρους συμμετοχής εδώ.
Δείτε τη διαδρομή εδώ.
Δείτε τη σελίδα της δράσης στο Facebook εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.