ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα
Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα
03 Νοέ
0
Σχόλια

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ιδρύθηκε το 752 μετά Χριστόν. Βρίσκεται στο όρος Πυργί της επαρχίας Γαλίαινας, σε υψόμετρο 1200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, βορειοανατολικά της Παναγίας Σουμελά. Ο Βράχος πάνω στον οποίο κτίστηκε η Μόνη, ορθώνεται πάνω στο Διπόταμο και μοιάζει με περιστερεώνα και απόρθητο φρούριο, ανάμεσα στα δάση.

Η μόνη έλαβε την ονομασία Περιστερεώτα, γιατί σύμφωνα με την παράδοση τρεις ασκητές μοναχοί από τα Σούρμενα, οδηγήθηκαν από τρία περιστέρια στην περιοχή. Οι ασκητές, αφού πρώτα είδαν στον ύπνο τους στον Άγιο Γεώργιο, έφτασαν στο όρος Πυργί ύστερα από δύο μέρες, οδηγημένοι από τον ίδιο μέσω των τριών περιστεριών.

Το 1203 το μοναστήρι ερημώνεται από περσικές επιδρομές. Το 1388 η Μονή ιδρύεται από τον Προηγούμενο της μονής Σουμελά Θεοφάνη, ο οποίος ανακαίνισε τα κελιά και το ναό και στη συνέχεια έγινε Ηγούμενος της μονής.

Το 1461 η Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα υπέστη νέες ζημιές από επιθέσεις και διαρπαγές. Το 1483 κάηκε το Άγιο Βήμα του Καθολικού της Μονής από απροσεξία του εκκλησιάρχου Ιωαννίκιου, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα παλαιότερα έγγραφα, οι κώδικες αλλά και το χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Τραπεζούντας Αλεξίου Γ.

Το 1493 ξαναχτίστηκε η μόνη με άδεια και με προνόμια του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β. Τα προνόμια ενισχύθηκαν με ιδιαίτερο χρυσόβουλο από τον διάδοχό του, τον Βαγιαζίτ Σουλτάνο Σελίμ Α. Η μόνη αναγνωρίστηκε ως Σταυροπηγιακή και πατριαρχική με σιγγίλιο που εκδόθηκε το 1501.

Η Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα είχε συνολικά 392 πολυτελή δωμάτια και πλούσια βιβλιοθήκη με 7500 τόμους βιβλίων. Σε ένα από τα δύο μετόχια του μοναστηριού στεγαζόταν στις αρχές του 19ου αιώνα το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας πριν στεγαστεί στο δικό του διδακτήριο.

Η μόνη συντηρούσε πολλά σχολεία και το 1909 συστήθηκε με δικές τις ενέργειες η κεντρική σχολή της Γαλλίαινας, ένα πλήρες τετρατάξιο Ημιγυμνάσιο.

Τα παλαιά κτίσματα της μονής κάηκαν το 1904 και ξανά χτίστηκαν από τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο. Τελευταίος ηγούμενος της μονής ήταν ο Γρηγόριος, ο οποίος διώχθηκε από τους Τούρκους το 1923 μαζί με άλλους μοναχούς καταφεύγοντας στην Ελλάδα.

Η ιερά μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ανιστορείται το 1968, στους Πρόποδες του όρους Βερμίου στο Ροδοχώρι Ναούσης, σε έκταση 200 στρεμμάτων, την οποία παραχώρησαν οι κάτοικοι του χωριού από την ιδιοκτησία τους.

Τα επίσημα εγκαίνια της Ιεράς Μονής έγιναν στις 16 Ιουνίου 1978 χοροστατούντος του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Καλλίνικου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.