ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ένωση Ποντίων Σουρμένων: Ολοκληρώθηκαν οι πενθήμερες εκδηλώσεις «Τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα» (φωτο)
Ένωση Ποντίων Σουρμένων: Ολοκληρώθηκαν οι πενθήμερες εκδηλώσεις «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» (φωτο)
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
07 Μάι
0
Σχόλια

Ένωση Ποντίων Σουρμένων: Ολοκληρώθηκαν οι πενθήμερες εκδηλώσεις «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» (φωτο)

Με τον συμβολικό αριθμό των 100 χορευτών —όσα και τα χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων—, τα μέλη της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων παρουσίασαν ποντιακούς χορούς κι έριξαν, την Κυριακή του Θωμά, την αυλαία των πενθήμερων εκδηλώσεων του φετινού παμποντιακού πανηγυριού «Τη θωμά ‘ς σα Σούρμενα» που διοργάνωσε η ομώνυμη Ένωση, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Δείτε τη ζωντανή σύνδεση που έκανε από το Facebook το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr εδώ.

Νωρίτερα οι χιλιάδες θεατές απόλαυσαν και τα χορευτικά της Ευξείνου Λέσχη Επισκοπής Νάουσας και της Καλλιτεχνικής Στέγης Ποντίων Βορείου Ελλάδος από τη Θεσσαλονίκη.

Αφορμή για την πενθήμερη μάζωξη, ήταν το ταφικό έθιμο, που έγινε για 97η χρονιά. Μετά από την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία που έγινε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τα ποντιακά σωματεία και οι πιστοί, μέσα μιας πομπής, κατευθύνθηκαν στο κοιμητήριο Σουρμένων προκειμένου να φάνε και να πιουν, να «γλεντήσουν» με τους νεκρούς.

Όλα όσα έγιναν φέτος
Οι πενθήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 1η Μαΐου στο πνευματικό κέντρο της Ένωσης με θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, ενώ την επόμενη μέρα στον ίδιο χώρο, ακολούθησαν ομιλίες του ακτιβιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και του κοινωνιολόγου Μιχάλη Χαραλαμπίδη (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Το φετινό έργο της γραμματείας ήταν πάρα πολύ δύσκολο…

Την Παρασκευή 3 Μαΐου στην κεντρική πλατεία Σουρμένων παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα τα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, Συλλόγου Κρητών Ελληνικού «O Ψηλορείτης», Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού «Το Ζάλογγο», Λυκείου των Ελληνίδων της Τρίπολης και των Μεγάρων, Σχολής Παραδοσιακών Χορών Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Χορευτικού Εργαστηρίου Νέας Ιωνίας, Λαογραφικού Μουσικοχορευτικού Ομίλου Γλυφάδας «Χοροστάσι», ενώ την επόμενη μέρα παρουσίασαν ποντιακούς χορούς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Τεμένους – Παρανεστίου «Ο Προφήτης Ηλίας» από την Δράμα και ο Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Κλείτου Κοζάνης.

Το Σάββατο 4 Μαΐου μετά από το Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που έγινε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων —τέθηκαν για προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου Τραπεζούντος και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη— και την Κυριακή 5 Μαΐου, ο κόσμος γλέντησε παρέα με τους: Κώστα Θεοδοσιάδη και Γιάννη Κουρτίδη στο τραγούδι, Γιάννη Αραματανίδη στο τουλούμ’ και το γαβάλ’ , Ματθαίο Τσαχουρίδη στη λύρα και Γρηγόρη Κεκρίδη, Παντελή Νικολαΐδη και Γιάννη Οικονομάκο στο νταούλι.

Δείτε στιγμιότυπα από το ποντιακό γλέντι εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος δεν έγινε ρίψη βεγγαλικών, καθώς οι Αρχές έγιναν πιο αυστηρές με αφορμή το θάνατο του δημοσιογράφου στην Καλαμάτα από πυροτέχνημα.

Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.