ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Παμποντιακόν Πανοΰρ' 2019 «Τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα» — Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι πενθήμερες εκδηλώσεις (φωτο)
Παμποντιακόν Πανοΰρ’ 2019 «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» — Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι πενθήμερες εκδηλώσεις (φωτο)
04 Μάι
0
Σχόλια

Παμποντιακόν Πανοΰρ’ 2019 «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» — Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι πενθήμερες εκδηλώσεις (φωτο)

Με το ποντιακό θεατρικό δράμα Φώταγας που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη 1 Μαΐου, το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων από τη θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων Θεσσαλονίκης,  ξεκίνησε το Παμποντιακόν Πανοΰρ’ 2019 «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» του ομώνυμου Συλλόγου.

Η παράσταση είχε αναφορές στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Η θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου επέλεξε τις εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων για να πραγματοποιήσει την πρεμιέρα του έργου σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Γιάννης Γεωργιάδης καταχειροκροτήθηκαν. Το έργο, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης, θεραπεύει το αίσθημα νοσταλγίας του παρελθόντος και προσφέρει την πραγματική διάσταση της ποντιακής ζωής.

Στιγμιότυπο από την παράσταση (φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

«Η ιστορία κατέγραψε πολλές μαύρες σελίδες εκείνα τα χρόνια. Τα μαύρα χρόνια του ξεριζωμού και της γενοκτονίας», τόνισε ο σκηνοθέτης Γιάννης Γεωργιάδης. «Η μνήμη έχει απαθανατίσει κάθε γεγονός, κάθε ιστορία σε κάθε χωριό, πόλη, ύπαιθρο, εκκλησίες και μοναστήρια. Μεταφέρει με τη δύναμή της τις πληροφορίες στους νέους κάθε γενιάς, όπως η σκυτάλη. Δεκάδες χρόνια τώρα ανακαλούμε μνήμες και εικόνες ζωής των αλησμόνητων πατρίδων», κατέληξε μεταξύ άλλων ο Γ. Γεωργιάδης.

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί και Μιχάλης Χαραλαμπίδης συγκλόνισαν το κοινό με τις ομιλίες τους
Για περίπου δυόμιση ώρες, οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης που έγινε την επόμενη μέρα στον ίδιο χώρο, Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί και Μιχάλης Χαραλαμπίδης, επικεντρώθηκαν μέσω των ομιλιών τους στον ποντιακό ανθρωπισμό, πράγμα που έκανε τον κόσμο να τις παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Διαβάστε την ομιλία του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί εδώ.

Το τριήμερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Ένωσης
Από χθες το απόγευμα μέχρι και αύριο το βράδυ, που θα πέσει η αυλαία των πενθήμερων εκδηλώσεων, η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού θα χτυπά στην κεντρική πλατεία Σουρμένων.

Χθες, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, Συλλόγου Κρητών Ελληνικού «O Ψηλορείτης», Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού «Το Ζάλογγο», Λυκείου των Ελληνίδων της Τρίπολης και των Μεγάρων, Σχολής Παραδοσιακών Χορών Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Χορευτικού Εργαστηρίου Νέας Ιωνίας, Λαογραφικού Μουσικοχορευτικού Ομίλου Γλυφάδας «Χοροστάσι», παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

Παραδοσιακό χορευτικό (φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Σήμερα μετά από το Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που θα γίνει στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων —θα τεθούν για προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου Τραπεζούντος και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη— θα παρουσιάσουν ποντιακούς χορούς τα συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Τεμένους – Παρανεστίου «Ο Προφήτης Ηλίας» από την Δράμα και του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Κλείτου Κοζάνης. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας με τους Κώστα Θεοδοσιάδη και Γιάννη Κουρτίδη στο τραγούδι, Γιάννη Αραματανίδη στο τουλούμ’ και το γαβάλ’ , Ματθαίο Τσαχουρίδη στη λύρα και Γρηγόρη Κεκρίδη, Παντελή Νικολαΐδη και Γιάννη Οικονομάκο στο νταούλι.

Ζιπουνοφόρες της Ένωσης μοιράζουν το πρόγραμμα των πενθήμερων εκδηλώσεων στους περαστικούς, στο σταθμό του μετρό «Ελληνικό» (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα: 97 χρόνια ταφικό έθιμο
Την Κυριακή του Θωμά το πρωί, μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, θα τελεστεί το ταφικό έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Την αυλαία των εκδηλώσεων θα ρίξουν τα χορευτικά συγκροτήματα της Ευξείνου Λέσχη Επισκοπής Νάουσας, της Καλλιτεχνικής Στέγης Ποντίων Βορείου Ελλάδος από την Θεσσαλονίκη και της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.