ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έγιναν χθες τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στα Άνω Λιόσια Ατικής (φωτο)
Έγιναν χθες τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στα Άνω Λιόσια Ατικής (φωτο)
Ο δήμαρχος Φυλής Χρ. Παππούς και ο πρόεδρος της «Τραπεζούντας» Φυλής, Γ. Παππαδόπουλος αποκαλύπτουν το μνημείο (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
05 Μάι
0
Σχόλια

Έγιναν χθες τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στα Άνω Λιόσια Ατικής (φωτο)

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στον προαύλιο χώρο της Πολιτιστικής Στέγης Ποντιακού Ελληνισμού «Η Τραπεζούντα», στα Άνω Λιόσια, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Καλλιτεχνικό Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα».

Αρχικά η γενική γραμματέας της «Τραπεζούντας» Φυλής, Δέσποινα Ιωακειμίδου, χαρακτήρισε «σημαντική όχι μόνο για τους Πόντιους αλλά για όλο τον ελληνισμό» τη συγκεκριμένη μέρα, ενώ μεταξύ άλλων κατά την ομιλία της ευχαρίστησε τον γλύπτη που φιλοτέχνησε το μνημείο, Γιάννη Μπάρδη.

Σε ένα έτος ορόσημο για τον ποντιακό ελληνισμό, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της γενοκτονίας του, «η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή για μας καθώς ένας στόχος μας έγινε πραγματικότητα», ανέφερε κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Παπαδόπουλος. «Αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους γενοκτονημένους προγόνων μας, στις 353.000 ψυχές, που ζητούν δικαίωση», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Τιμούμε σήμερα με μια μικρή συγκέντρωση, με ένα μικρό μνημείο μια πολύ μεγάλη στιγμή», είπε ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς δίνοντας τη σκυτάλη στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ Γιώργο Βαρυθυμιάδη. «Αισθάνομαι περήφανος που κάθε φορά επίσημοι φορείς της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης στηρίζουν κι ενισχύουν τις πρωτοβουλίες των πρωτοβάθμιων σωματείων μας και μπαίνουν μπροστά σε τέτοια μεγαλεπίβολα σχέδια», ανέφερε ο Γ. Βαρυθυμιάδης, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στο δήμαρχο Φυλής και το δημοτικό συμβούλιο για τη συνεπή και ακλόνητη στάση που κράτησαν για την ανέγερση του μνημείου. Απεύθυνε δε γενικό κάλεσμα για τον αγώνα για τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας. «Ένας φάρος για να δείχνει με τις ακτίνες του τον τελικό μας προορισμό», είπε για το μνημείο, «για να μην ξεχάσουμε για να μην ξεχνιόμαστε, για να μην ξεχάσει ποτέ κανένας». Έκλεισε το χαιρετισμό του αναφέροντας της εκδηλώσεις μνήμης που θα γίνει στις 18 και 19 Μαΐου στην Αθήνα.

Ακολούθησε η ομιλία του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος επικεντρώθηκε στα τραγικά γεγονότα της εποχής, τη σημασία της 19ης Μαΐου στην πολιτική και τη διεθνή κοινότητα.

Ύστερα έγινε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το μνημείο, την οποία έκανε ο επίσκοπος Ρωγών Δωρόθεος μαζί με τον πρωτοπρεσβύτερο της μονής Παναγίας Κανάλα Φυλής, πρωτοπρεσβύτερο Συμεών Αδάκτυλο.

Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον δήμαρχο Φυλής και τον πρόεδρο της «Τραπεζούντας» και οι καταθέσεις στεφάνων από τους επισήμους.

Ζιπκαλήδες από ποντιακά σωματεία σωματεία παρουσίασαν τον πυρρίχιο χορό. Τους χορευτές συνόδευσε ο Γιώργος Κουλαξουζίδης στη λύρα και ο Φίλιππος Παρχαρίδης στο νταούλι.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Φυλής έριξε την αυλαία των εκδηλώσεων παιανίζοντας τον Εθνικό Ύμνο.

Μεταξύ άλλων στο γεγονός παρευρέθηκαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Μπούρας, η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αθηνά Σωτηριάδου, ο επίτιμος πρόεδρος της «Τραπεζούντας» Φυλής Χρήστος Σαββουλίδης, εκπρόσωποι διαφόρων φορέων, μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.