ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ξεκίνησε η συνεργασία της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ με φορείς του ελληνισμού στην Αυστραλία
Ξεκίνησε η συνεργασία της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ με φορείς του ελληνισμού στην Αυστραλία
(Φωτ.: Έδρα Ποντιακών Σπουδών)
03 Μάι
0
Σχόλια

Ξεκίνησε η συνεργασία της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ με φορείς του ελληνισμού στην Αυστραλία

Με μια ευχάριστη και εποικοδομητική έκπληξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου το μάθημα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, κι αυτή δεν ήταν άλλη από την παρουσία του γενοκτονολόγου και ιστορικού δρ Παναγιώτη Διαμάντη, αντιπρόεδρου του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών. Έτσι ξεκίνησε κι επίσημα η συνεργασία της Έδρας με φορείς του ελληνισμού της Αυστραλίας.

Ο Παναγιώτης Διαμάντης στο πλαίσιο του μαθήματος παρουσίασε στους φοιτητές την ομιλία του με θέμα «Ο Πόντος μέσα από τον αυστραλιανό Τύπο».

Μίλησε για το πώς παρουσιάζεται η μυθολογία και η αρχαία ιστορία του Πόντου, ο Μεσαίωνας και η σύγχρονη εποχή. Ανέπτυξε την ταύτιση του Πόντου σαν πατρίδα του κερασιού και της λεπτοκαριάς (φουντούκι) καθώς και για το εμπόριο των προϊόντων αυτών στους Αντίποδες τον 19ο αιώνα!

Επίσης ο δρ Διαμάντης παρουσίασε ειδησεογραφία από τον αυστραλιανό Τύπο για τις προσπάθειες δημιουργίας της Δημοκρατίας του Πόντου το 1918, μαρτυρίες διασωθέντων Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών της εκστρατείας της Καλλίπολης (1915) και άλλων μαχών οι οποίοι βρέθηκαν ως αιχμάλωτοι των Τούρκων στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας και ειδικά στην περιοχή του Πόντου (1915–1918), μαρτυρίες για διωγμούς τόσο στα παράλια της Θράκης και της Ιωνίας όσο και του Πόντου. «Η καταγραφή στον αυστραλιανό τύπο από το 1914 και ύστερα παρουσιάζει στον αναγνώστη» σύμφωνα με τον δρ Διαμάντη, «ένα προσχεδιασμένο πρόγραμμα εξόντωσης κάθε μη–τουρκικού στοιχείου στις επαρχίες τις οποίες είχαν οι Νεότουρκοι υπό τον έλεγχό τους.»

«Οι κεμαλικοί όπως ο Τοπάλ Οσμάν, “ο τρόμος του Πόντου” όπως τον αποκάλεσε ο αυστραλιανός Τύπος στην ανακοίνωση της εκτέλεσής του το 1923, ήταν οι νεότουρκοι με αλλαγή ενδυμασίας». Το μάθημα έκλεισε με αναφορές (διαφημίσεις) στην παρουσία του ευρύτερου ποντιακού χώρου σαν τουριστικός προορισμός στον 21ο αιώνα. «Η επίσημη συνεργασία της Έδρας με τους Αντίποδες αρχίζει με ένα σεμνό μάθημα. Με τον καιρό, θα δείτε πολύ μεγαλύτερα πράγματα» υποσχέθηκε ο δρ Διαμάντης. «Αυτή η συνεργασία της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης και της ομογένειας στην Αυστραλία έχει τεράστιες προοπτικές».

Με την παρουσία της τίμησε επίσης το μάθημα και η καθηγήτρια Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ. Ο καθηγητής της Έδρας δρ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης δήλωσε: «Ευχαριστούμε τον δρ Παναγιώτη Διαμάντη από το ακριτικό Σίδνεϊ, ο οποίος μας μίλησε για την πρωτοβουλία της έναρξης της συνεργασίας με την Έδρα με την παρουσίαση αυτή. Του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην έρευνά του».

Τέλος ο Παναγιώτης Διαμάντης δώρησε αντίτυπα της ομογενειακής εφημερίδας Ο Κόσμος με ανταποκρίσεις για την δράση του ποντιακού στοιχείου στο Σίδνεϊ, ημερολόγιο του 2019 της Ποντιακής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας «Ο Ποντοξενιτέας» και μπλουζάκια της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας για το ετήσιο συναπάντεμα.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.