Τραπεζούντα: Εγκαινιάστηκε υποκατάστημα για παροχή βίζας στους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα
(Φωτ.: Μάρκος Μπόλαρης / Facebook)
03 Μάι
0
Σχόλια

Τραπεζούντα: Εγκαινιάστηκε υποκατάστημα για παροχή βίζας στους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα

Εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην Τραπεζούντα το νέο υποκατάστημα του εξωτερικού παρόχου θεωρήσεων (βίζα) Σένγκεν «Kosmos vize» του γενικού προξενείου Κωνσταντινούπολης, με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος των Τούρκων πολιτών προς την Ελλάδα.

Είναι το δεύτερο κατάστημα στην Τουρκία μετά από της Κωνσταντινούπολης και ένας προάγγελος της επιχειρηματικής αποστολής για την Τραπεζούντα.

Την κορδέλα των εγκαινίων, που έγινε σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Zorlu Grand Hotel, έκοψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Γεωργία Σουλτανοπούλου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Τραπεζούντα, μεταξύ άλλων επισκέφθηκε την ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στη Ματσούκα, τον οποίο συνόδευσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο εσωτερικό της μονής, να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης και να διαπιστώσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η τουρκική πλευρά ώστε να παραδοθεί το μοναστήρι το συντομότερο δυνατόν στους επισκέπτες.

Όπως του εξήγησε ο γενικός διευθυντής, στις 18 Μαΐου θα ανοίξει η είσοδος της μονής ώστε το κοινό να έχει τη δυνατότητα να βλέπει από ψηλά τμήμα του μοναστηριού, χωρίς όμως να είναι ακόμη σαφές πότε θα είναι δυνατή η πλήρης πρόσβαση των προσκυνητών στο εσωτερικό της μονής κι αν τελικά θα καταστεί δυνατόν να τελεστεί θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο.

(Φωτ.: Μάρκος Μπόλαρης / Facebook)

Ακόμη, ο υφυπουργός συναντήθηκε με το νομάρχη της Τραπεζούντας, Ισμαήλ Ουστάογλου, στον οποίο αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το υπουργείο Πολιτισμού για τη δυνατότητα που του δόθηκε να ξεναγηθεί στη μονή της Παναγίας Σουμελά, τόνισε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για εντατικοποίηση των επαφών και των σχέσεων των δύο λαών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε εμπράκτως και από τη λειτουργία κέντρου ετήσιων θεωρήσεων βίζας στην Τραπεζούντα, επισήμως από την 1 Απριλίου.

Ο Ισμαήλ Ουστάογλου, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη λειτουργία του κέντρου θεωρήσεων και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για στενότερη συνεργασία ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις μας.

Συνάντηση είχε επίσης ο Μάρκος Μπόλαρης στη συνέχεια και με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Τραπεζούντας, Μουράτ Ζορλούογλου, τον οποίο αφού συνεχάρη για τη νίκη του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, του δήλωσε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Μουράτ Ζορλούογλου, από την πλευρά του, εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση αδελφοποιήσεων με δήμους της Ελλάδας και ζήτησε τη βοήθεια της χώρας μας ώστε να μπορέσει να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται την Τραπεζούντα οι οποίοι, όπως είπε, μειώθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια με το κλείσιμο της μονής της Παναγίας Σουμελά λόγω των εργασιών αναστήλωσης.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την επιθυμία να αυξηθεί και ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα μέσω στοχευμένων δράσεων.

Στα εγκαίνια συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του εμπορικού επιμελητηρίου, εκπρόσωποι του τουρκικού οργανισμού τουρισμού, του τουριστικού επιχειρηματικού κόσμου, τουριστικών πρακτορείων, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της πόλης καθώς και ο γενικός διευθυντής τουρισμού της Τραπεζούντας.

Παρόντες ήταν επίσης επίτιμοι πρόξενοι διαφόρων χωρών στην Τραπεζούντα καθώς και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας κ. Σουλτανοπούλου προέβη σε δηλώσεις αναφέροντας πως ο σκοπός ίδρυσης του υποκαταστήματος στην Τραπεζούντα είναι να παράσχει ευκολία στους Τούρκους υπηκόους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Τα σημερινά εγκαίνια του κέντρου θεωρήσεών μας, παρουσιάζουν μεγάλη σπουδαιότητα για μας. Αξιολογούμε τα εγκαίνια αυτά ως απαρχή πιθανών μελλοντικών συνεργασιών που θα πραγματοποιηθούν από δω και πέρα. Εκτός από την ευκολία που θα παρέχεται στους επιχειρηματίες και όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τουριστικούς λόγους, βρίσκουμε σημαντική και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων».

Ο Γιώργος Παπαλιάρης, ιδρυτικό μέλος του «Κόσμος», δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες και στην περιφέρεια της Μαύρης Θάλασσας.

Το κέντρο υποβολής αιτήσεων «Κόσμος» ιδρύθηκε το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να εξυπηρετήσει τους κατοίκους των περιφερειών Μαρμαρά και Μαύρης Θάλασσας που υποβάλλουν αίτηση θεωρήσεων (Σένγκεν) για την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο, Κωνσταντίνος Μαρούσης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.