ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση με τίτλο «100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 1919–2019... Ανθεί και φέρει κι άλλο»
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση με τίτλο «100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 1919–2019… Ανθεί και φέρει κι άλλο»
(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)
05 Απρ
0
Σχόλια

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση με τίτλο «100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 1919–2019… Ανθεί και φέρει κι άλλο»

«100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 1919–2019… Ανθεί και φέρει κι άλλο» είναι ο τίτλος τις εκδήλωσης που θα συνδιοργανώσουν από κοινού η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και η Ένωση Ποντίων Πανοράματος την ερχόμενη Κυριακή 7 Απριλίου, στις 18:00 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός», της Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι τρεις σύλλογοι των περιοχών, που αποτέλεσαν και τον βασικό πυλώνα υποδοχής των ξεριζωμένων προσφύγων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποτίσουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους τους, Πόντιους πρόσφυγες πρώτης γενιάς με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων απ’ τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου απ’ τις πατρογονικές εστίες με την παράλληλη γενοκτονία και τον αφανισμό 353.000 αθώων θυμάτων από τη λαίλαπα του κεμαλισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες Πόντιοι που έφτασαν πρώτοι στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκαν στο Ωραιόκαστρο και το Πανόραμα, έρημες κι άνυδρες εκτάσεις τις οποίες με κόπο και πολλή δουλειά μετέτρεψαν στα ομορφότερα ημιορεινά προάστια της Θεσσαλονίκης, και στην Καλαμαριά, περιοχή που υπενθυμίζει σε όλους τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι πρόεδροι των τριών συλλόγων Ωραιοκάστρου, Καλαμαριάς και Πανοράματος, Ηρακλής Τσακαλίδης, Κώστας Ζώης και Κυριάκος Παπαδόπουλος αντίστοιχα θα αναφερθούν στην ιστορία των προγόνων τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στα πρώτα τους βήματα στην νέα πατρίδα.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου Μαρτυρίες… 100 χρόνια μετά και η προβολή του ντοκιμαντέρ Η Μπάντα του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, η παρουσίαση εφτά μικρών λυράρηδων της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων υπό την καθοδήγηση του δασκάλου της Θόδωρου Κοτίδη και η παρουσίαση του πυρρίχιου χορού, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Δημήτρη Ζερζελίδη ενώ η Αγγελική Παμπουκίδου θα παρουσιάσει ένα μοιρολόγι της χαμένης πατρίδας. Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει η δημοσιογράφος Φένια Κλιάτση, ενώ την γενική επιμέλεια έχει η δημοσιογράφος Χρύσα Κυριακού.

Πηγή: voria.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.