ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πάρκο με την ονομασία «19 Μαΐου 1919» θα δημιουργηθεί στη Νίκαια — Τι λένε οι πρώτες πληροφορίες του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr
Πάρκο με την ονομασία «19 Μαΐου 1919» θα δημιουργηθεί στη Νίκαια — Τι λένε οι πρώτες πληροφορίες του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr
Το μνημείο των Ποντίων στα Σούρμενα του Ελληνικού Αττικής (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
04 Απρ
0
Σχόλια

Πάρκο με την ονομασία «19 Μαΐου 1919» θα δημιουργηθεί στη Νίκαια — Τι λένε οι πρώτες πληροφορίες του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr

Εγκρίθηκε ομόφωνα την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, η ονοματοδοσία του χώρου έμπροσθεν του Κατράκειου Θεάτρου —και η δημιουργία πάρκου γλυπτικής— ως «19 Μαΐου 1919», με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης και ποιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Την πρόταση είχε επαναφέρει στο δήμαρχο της πόλης, μερικές ημέρες πριν, η Ένωση Ποντίων Νίκαιας–Κορυδαλλού (ΕΠΝΚ) .

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr, o ποντιακής καταγωγής δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την εισήγηση του στο ΔΣ ότι στην πόλη δεν υπάρχει κάποιος χώρος, πλατεία ή μνημείο, με την ονομασία 19 Μαΐου 1919 —χαρακτηρίζοντάς την σημαντική ημερομηνία που θα έπρεπε να υπάρχει στην πόλη— και τόνισε στους δημοτικούς συμβούλους την ανάγκη να βρεθεί χώρος, προτείνοντας το Κατράκειο Θέατρο.

«Ο χώρος όμως που διαμορφώνουμε τώρα μπροστά στο Κατράκειο Θέατρο —όπου θα έχει περίφραξη—, θα έχει μια παιδική χαρά —που έχει δρομολογηθεί με την περιφέρεια—, κι ένα αναψυκτήριο· να γίνει δηλαδή ένας χώρος επισκέψιμος και για τους καλοκαιρινούς μήνες», είπε ο δήμαρχος, ενώ ανέφερε ότι σε επικοινωνία με την ΕΠΝΚ, οι Πόντιοι τόνισαν ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα με το χώρο. «Μένει τώρα εμείς να πάρουμε την απόφαση», είπε ο δήμαρχος.

«Να πούμε ότι εδώ υπάρχει και μια σκέψη, που νομίζω ότι θα την υλοποιήσουμε —ήταν παλαιότερα ένα θέμα διαφωνίας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο—, μήπως τα γλυπτά που έχουμε πάει σε διάφορα σημεία της πόλης τα μεταφέρουμε όλα εκεί όταν διαμορφωθεί ο χώρος, διότι τώρα ο χώρος θα είναι προστατευμένος για τα γλυπτά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Ιωακειμίδης.

Το θέμα, στη συνέχεια, υπερψηφίστηκε ομόφωνα χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις από τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, εκτός από κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις τις οποίες απάντησε αμέσως ο δήμαρχος.

Συμπόσιο γλυπτικής
Τα γλυπτά που ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος  Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, είναι από το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με θέμα «Πρόσφυγες», που διοργανώθηκε από τον Δήμο Νίκαιας και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, το 2006, επί δημαρχίας Στέλιου Μπενετάτου. Το θέμα του Συμποσίου μόνο τυχαίο δεν ήταν, αφού η Νίκαια «γεννήθηκε» ως οικισμός από τους πρόσφυγες ύστερα από τη γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, και της γενοκτονίας των Αρμενίων. Επί σαράντα περίπου μέρες, σημαντικοί γλύπτες από 15 χώρες της ανατολικής μεσογείου, των Βαλκανίων και της μέσης ανατολής, όπως Τουρκία, Συρία, Ρουμανία, Σερβία, Κύπρο, Ισραήλ, Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία και άλλες, μετέτρεψαν τον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου Θεάτρου σε μία «κυψέλη» δημιουργίας.

Το ιστορικό της πρότασης
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε αίτημα της ΕΠΝΚ προς την δημοτική αρχή για ονομαστεί μια πλατεία «19 Μαΐου 1919» εις μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Από την μεριά του Συλλόγου είχε προταθεί η πλατεία Χαλκηδόνας χωρίς βέβαια να γνωρίζουν ότι είχε ήδη κάποιο όνομα. Δυστυχώς μετά από έρευνα που έγινε μέσω και του δήμου διαπίστωσε ο Σύλλογος ότι δεν υπάρχει κάποια πλατεία στην Νίκαια που να μην έχει κάποιο όνομα. Και μάλιστα όλα ονόματα ήταν ιστορικής σημασίας οπότε ήταν δύσκολο να αλλάξουν. Ωστόσο στην τελευταία εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της ΕΠΝΚ τον περασμένο Ιανουάριο, ο δήμαρχος της πόλης κατά τον χαιρετισμό του έκανε μια δημόσια πρόσκληση στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου να τον επισκεφτεί με σκοπό να βρεθεί μια λύση στο αίτημα του Συλλόγου.

Πράγματι μετά από μερικές εβδομάδες ο δήμαρχος δέχτηκε αντιπροσωπεία της ΕΠΝΚ στο γραφείο του και συζήτησαν διεξοδικά το θέμα αυτό. Πάνω λοιπόν στην συζήτηση προέκυψε η πρόταση για τον αύλειο χώρο του Κατράκειο Θεάτρου η οποία και έγινε δεκτή από την ΕΠΝΚ.

Θοδωρής Μακρίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.