ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ταινία μικρού μήκους για τη Γενοκτονία των Ποντίων από μαθήτριες του Γυμνασίου Φερών
Ταινία μικρού μήκους για τη Γενοκτονία των Ποντίων από μαθήτριες του Γυμνασίου Φερών
04 Απρ
0
Σχόλια

Ταινία μικρού μήκους για τη Γενοκτονία των Ποντίων από μαθήτριες του Γυμνασίου Φερών

Μια ερασιτεχνική μαθητική ταινία μικρού μήκους για την Παναγία Σουμελά και τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού δημιούργησαν μαθήτριες του Γυμνασίου Φερών.

Η ταινία συμμετείχε στον 5ο Μαθητικό Θεολογικό Συνέδριο, το Σάββατο 16 Μαρτίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Η ταινία των μαθητριών πραγματεύεται την αδιάφορη στάση των νέων απέναντι στην ιστορία και τις παραδόσεις τους, τα οποία κρίνονται από αυτούς ως παρωχημένα και ξεπερασμένα. Μπορεί, όμως, μια σπίθα να φουντώσει μέσα τους την αγάπη για την ιστορία, την παράδοση και να διατηρήσει στη δική τους γενιά ζωντανή τη μνήμη;

Την αισιόδοξη απάντηση δίνει η ταινία των μαθητριών παράλληλα με μια συγκινητική προσέγγιση της ποντιακής γενοκτονίας, βασισμένη σε πραγματικές αφηγήσεις–μαρτυρίες από το βιβλίο του Θ.Π Τσιτσεκίδη Εξ αίματος. Η ταινία θα προβληθεί στο κοινό σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην Γενοκτονία τον Ποντίων, μια και φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα και την έναρξη της δεύτερης και ποιο αιματηρής φάσης της γενοκτονίας.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι μαθήτριες: Ειρήνη Βελιγράκη, Σταματία Μπόρα, Μαρία Παπαδάκη και Βασιλική Σαριανίδη, ενώ την επίβλεψη είχαν οι καθηγήτριες Κωνσταντίνα Καρακύργιου, φιλόλογος, και Χρύσα Μανωλοπούλου, θεολόγος.

Πηγή: evros24.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.