ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κιλκίς: Παιδιά από 5-9 ετών ήρθαν σε επαφή με την ποντιακή διάλεκτο! (φωτο, βίντεο)
Κιλκίς: Παιδιά από 5-9 ετών ήρθαν σε επαφή με την ποντιακή διάλεκτο! (φωτο, βίντεο)
31 Μαρ
0
Σχόλια

Κιλκίς: Παιδιά από 5-9 ετών ήρθαν σε επαφή με την ποντιακή διάλεκτο! (φωτο, βίντεο)

Μέσα από ευχάριστες οπτικοκινητικές δραστηριότητες, μικρά παιδιά, Ποντιόπουλα και μη, ηλικίας από 5 έως 9 ετών, ήρθαν σε επαφή με τους κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού της ποντιακής διαλέκτου, την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) «Kinesis for Kids» στο Κιλκίς.

Στο πρότυπο μάθημα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου με τίτλο «Καλατσεύω ποντιακά» επικράτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμός!

Στο πρώτο μάθημα τα χάταλα έμαθαν ορισμένα απλά ρήματα της ποντιακής διαλέκτου, αναφέρει στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr η η φιλόλογος και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της ποντιακής διαλέκτου, Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, η οποία ανέλαβε και για πρώτη φορά τη διδασκαλία της σε παιδιά. Ύστερα το καθένα πήρε μια καρτελίτσα με το κάθε ρήμα και έπρεπε να το αναπαραστήσει οπτικοκινητικά — με παντομίμα.

«Τα παιδιά στην ηλικία αυτή μαθαίνουν πιο ευχάριστα με οπτικοκινητικές δραστηριότητες», τονίζει η εκπαιδεύτρια. «Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι δεν έχουνε μάθει ακόμη τη γραμματική και για να γίνει το μάθημα, γίνεται αυστηρά προσανατολισμένο στη γραμματική και στο συντακτικό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σκοπός είναι τώρα να καθιερωθεί και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να υπάρχει συστηματικά η εκμάθησή της στο ΚΔΑΠ «Kinesis for Kids».

Το γεγονός έγινε με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου «Kinesis» και διευθυντή των δομών ΚΔΑΠ «Kinesis for Kids» και ΚΔΑΠ «Kinesis for juniors» Παναγιώτη Μαυρογενίδη, ο οποίος εκτιμώντας πως η ποντιακή διάλεκτος αποτελεί στοιχείο πολιτισμού, θα συμβάλει στο ενδιαφέρον των παιδιών για την ιστορία —τοπική κι εθνική— και θα ενδυναμώσει τις γλωσσικές τους ικανότητες.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης 

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μαυρογενίδης / βίντεο: Gnomi WebTv / Youtube.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.