ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Η νέα ηγεσία της χώρας παραβιάζει τη Συμφωνία», λέει καθηγήτρια του Πανεπιστημίου των Σκοπίων
«Η νέα ηγεσία της χώρας παραβιάζει τη Συμφωνία», λέει καθηγήτρια του Πανεπιστημίου των Σκοπίων
(Φωτο: AP.)
07 Ιούν
0
Σχόλια

«Η νέα ηγεσία της χώρας παραβιάζει τη Συμφωνία», λέει καθηγήτρια του Πανεπιστημίου των Σκοπίων

Η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Έλενα Μιχαΐλοβα – Στρατηλάτη, έκανε λόγο για «κατάφωρη παράβαση» της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόσο από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα, όσο και την ηγεσία του μελλοντικού κυβερνώντος κόμματος, VMRO–DPMNE, μιλώντας στη RESPUBLICA.

Για τα επιχειρήματα των Σκοπίων, σε περίπτωση που η Ελλάδα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση της Συμφωνίας, η κυρία Μιχαΐλοβα σημείωσε πως «τα επιχειρήματα είναι μη πειστικά, αδύναμα, “ξεδοντιασμένα” σε σοβαρούς νομικούς κύκλους».

Σχετικά με τις επισημάνσεις και αντιδράσεις από την πλευρά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και διεθνών οργανισμών προς τη νέα ηγεσία για την ανάγκη πιστής τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Έλενα Μιχαΐλοβα τόνισε ότι «είναι απολύτως δικαιολογημένες, καθώς η συμπεριφορά της Προέδρου της χώρας και του μελλοντικού Πρωθυπουργού αποτελεί σαφή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεύτερον, τέτοια συμπεριφορά βλάπτει ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας διεθνώς».

«Η κυρία Σιλιάνοφσκα συνέχισε και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον ίδιο όρο και μετά την ορκωμοσία της. Κοιτάξτε, ένα άτομο ή πολίτης έχει το δικαίωμα να εκφράζει συναισθήματα και να πράττει όπως επιθυμεί, βάσει των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, όταν εκπροσωπεί μία κρατική αρχή, δεν έχει ανθρώπινα ή συνταγματικά δικαιώματα, αλλά έχει συνταγματικές αρμοδιότητες. Όσοι εκπροσωπούν κρατικές αρχές δεν έχουν δικαιώματα, αλλά αρμοδιότητες.

Ο κάτοχος του αξιώματος έχει δικαιώματα όταν ενεργεί υπό την ατομική του ιδιότητα, ως φυσικό πρόσωπο. Όταν εκπροσωπεί κρατική αρχή, υποχρεούται να ενεργεί σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του κράτους που εκπροσωπεί.

Αν δεν το κάνει αυτό, τότε παραβιάζει τις υποχρεώσεις του έναντι του Συντάγματος και του Διεθνούς Δικαίου. Τόσο απλό. Οι ηγέτες του VMRO–DPMNE δεν μπορούν να αποκαλούν τη χώρα “Μακεδονία”, όταν αντιπροσωπεύουν την κρατική αρχή», προσέθεσε.

 

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.