ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Γλυπτά του Παρθενώνα: «Το ψέμα δύο αιώνων με το φιρμάνι στον Έλγιν κατέρρευσε» γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Το ψέμα δύο αιώνων με το φιρμάνι στον Έλγιν κατέρρευσε» γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ
(Φωτο: newsit.gr)
05 Ιούν
0
Σχόλια

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Το ψέμα δύο αιώνων με το φιρμάνι στον Έλγιν κατέρρευσε» γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

«Η κυρία Ζεϊνέπ έκανε την Αθήνα ευτυχισμένη» αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet για τις δηλώσεις της, Ζεϊνέπ Μποζ, της επικεφαλής του τμήματος του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού για την καταπολέμηση της εμπορίας αρχαιοτήτων της Τουρκίας, η οποία αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Υπενθυμίζεται πως η Ζεϊνέπ Μποζ μιλώντας σε διάσκεψη της Unesco αναφέρθηκε στο περίφημο φιρμάνι, το οποίο – η βρετανική πλευρά ισχυρίζεται – ότι απέκτησε ο λόρδος Έλγιν για να «ξεγυμνώσει» την Ακρόπολη αφαιρώντας τα μοναδικά Γλυπτά του Παρθενώνα. Η ίδια σημείωσε πως στην Τουρκία «δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή».

Με τη δήλωση αυτή η Μποζ ακυρώνει το δήθεν φιρμάνι προς τον Έλγιν. Η Hurriyet αναφέρει ότι η Τουρκία στηρίζει το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών και σημειώνει πως η Ζεϊνέπ Μποζ έγινε το πρόσωπο της ημέρας στην Ελλάδα όταν ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι τα μάρμαρα μεταφέρθηκαν νόμιμα στην Αγγλία κατά την οθωμανική περίοδο.

Όπως σημειώνει η Hurriyet η δήλωσή της «θεωρήθηκε ως ένα εξαιρετικά σημαντικό ατού και ένα μεγάλο στήριγμα στον αγώνα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων από την Αγγλία για σχεδόν 40 χρόνια».

Η τουρκική Haber γράφει: «Οθωμανικό χαστούκι από την Τουρκία και την Ελλάδα στους Βρετανούς… Κατέρρευσε το ψέμα δύο αιώνων».

«Η Τουρκία κατέρριψε το κόλπο των Βρετανών, οι οποίοι κρατούν τα αγάλματα του Παρθενώνα της Ελλάδας, επικαλούμενοι οθωμανικό διάταγμα. Η Τουρκάλα εκπρόσωπος στην UNESCO, Ζεϊνέπ Μποζ, η οποία δήλωσε ότι το διάταγμα που φέρεται να δόθηκε στον τότε Βρετανό πρέσβη λόρδο Έλγιν δεν υπήρξε ποτέ, έκανε την Αθήνα χαρούμενη. Δεν απομένει κανένα εμπόδιο για την επιστροφή των αγαλμάτων» σημειώνεται στο σχετικό άρθρο.

 

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.