ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μεγάλη Πέμπτη: Τα τέσσερα γεγονότα της ημέρας που έγιναν λίγο πριν από την κορύφωση του Θείου Δράματος
Μεγάλη Πέμπτη: Τα τέσσερα γεγονότα της ημέρας που έγιναν λίγο πριν από την κορύφωση του Θείου Δράματος
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
02 Μάι
0
Σχόλια

Μεγάλη Πέμπτη: Τα τέσσερα γεγονότα της ημέρας που έγιναν λίγο πριν από την κορύφωση του Θείου Δράματος

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και η Εκκλησία μας φέρει εις ανάμνησιν τέσσερα γεγονότα: τον Ιερό Νιπτήρα, το Μυστικό Δείπνο, την Υπερφυά Προσευχή και την προδοσία του Ιούδα.

Αφού ο Χριστός έπλυνε τα πόδια των δώδεκα μαθητών του, θέλοντας να τους διδάξει την ταπείνωση («όποιος θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να είναι διάκονος και υπηρέτης όλων»), στη συνέχεια τους κοινώνησε στο Μυστικό Δείπνο με το Σώμα και το Αίμα του (μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας), λέγοντάς τους: «Λάβετε φάγετε τούτο μου εστί το σώμα μου» καθώς και: «Τούτο εστίτο αίμα μου το της Καινής Διαθήκης το περί πολλών εκχυνόμενον». «Αυτό να κάνετε για να με θυμάστε», τους είπε. Έτσι κάθε φορά που τελούμε τη Θεία Λειτουργία, μέσα στο μυστήριο αυτό έχουμε όλη τη ζωή και τη θυσία του Χριστού, δοξάζουμε τον Θεό για το μεγαλείο και την αγάπη Του.

Ύστερα ο Κύριος πήγε στον κήπο της Γεθσημανής για να προσευχηθεί στον Πατέρα του: «Πατέρα, αν είναι δυνατόν, να μην πιω αυτό το ποτήρι· όμως όχι όπως θέλω εγώ, αλλά όπως θέλεις Εσύ να γίνει». Εκείνη τη στιγμή φθάνει ο Ιούδας, ο οποίος αφού αντικρίζει το δάσκαλό του, τον φυλάει πονηρά και τον παραδίδει στους ένοπλους στρατιώτες. Δέσμιος ο Κύριος, παραδίδεται στους Αρχιερείς Άννα και Καϊάφα για να δικαστεί. Οι μαθητές του Ιησού σκορπίζονται από το φόβο τους αφήνοντας εντελώς ανυπεράσπιστο και εγκαταλειμμένο το δάσκαλό τους.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.