ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Βανδαλισμένα τα σημαντικότερα γλυπτά μνημεία της Καρδίτσας (φώτο)
Βανδαλισμένα τα σημαντικότερα γλυπτά μνημεία της Καρδίτσας (φώτο)
(Φώτο : karditsalive.net)
16 Απρ
0
Σχόλια

Βανδαλισμένα τα σημαντικότερα γλυπτά μνημεία της Καρδίτσας (φώτο)

Στο έλεος των βανδάλων βρίσκονται τα σημαντικότερα γλυπτά μνημεία της πόλης της Καρδίτσας, τα οποία κοσμούν τις κεντρικές της πλατείες και αποτελούν χαρακτηριστικά τοπόσημα και σημεία ενδιαφέροντος για κάθε επισκέπτη της.

Ο λόγος για τους δύο έφιππους ανδριάντες του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην κεντρική πλατεία και του Νικόλαου Πλαστήρα στην ομώνυμα, καθώς και το άγαλμα της Μάνας στον ανθώνα του Παυσιλύπου.

Δύο μήνες πριν είχαμε επισημάνει σε ρεπορτάζ την ανάγκη καθαρισμού και προστασίας του βάθρου του έφιππου ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη -έργο της γλύπτριας Νικολίτσας-Λητώ Λεοντή που τοποθετήθηκε το 2017- που φέρει συνθήματα και η ενημέρωση από τον Δήμο είναι ότι αναζητούνται ειδικά καθαριστικά για να παρέμβει κάτι που όμως δεν έχει ακόμα συμβεί.

Κι αν στην περίπτωση του συγκεκριμένου μνημείου οι βανδαλισμοί εντοπίζονται στο βάθρο -που μάλλον λόγω του ύψους και της επιφάνειάς του αποτρέπει τους βανδαλισμούς στον έφιππο ανδριάντα- δεν συμβαίνει το ίδιο με τον έφιππο ανδριάντα του Νικολάου Πλαστήρα – φιλοτεχνήθηκε από τον γνωστό γλύπτη Στέλιο Τριάντη το 1987 έπειτα από πρωτοβουλία της Ένωσης Επιστημόνων Ν. Καρδίτσας- όπου οι βάνδαλοι προσεγγίζουν ευκολότερα το κυρίως μνημείο γράφοντας συνθήματα και σύμβολα που κατά καιρούς καθαρίζονται, αλλά από την επομένη του καθαρισμού «επιστρέφουν».

Χειρότερη όλων είναι η εικόνα του μπρούτζινου αγάλματος της Μάνας, αντίγραφο του πρωτότυπου έργου του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, δωρεά από τη συλλογή της Βουλής των Ελλήνων στο Δήμο. Το άγαλμα έχει γίνει εύκολος στόχος του κάθε ασυνείδητου με αποτέλεσμα η σημερινή του εικόνα να είναι άθλια βανδαλισμένο από την κορυφή μέχρι τη βάση.

Ο βανδαλισμός μνημείων όπως έχουμε επισημάνει και σε άλλη αναφορά μας δεν είναι σημερινό ούτε τοπικό «φαινόμενο» αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα πρόβλημα που απαιτεί λύσεις αλλά και γρήγορα αντανακλαστικά και στην προκειμένη περίπτωση μιας και μιλάμε για μνημεία στα πλέον πολυσύχναστα σημείο της πόλης ο Δήμος υποχρεούται να μεριμνήσει αρχικά για τον άμεσο καθαρισμό τους και στη συνέχεια για την πρόληψη ανάλογων βανδαλισμών με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Κωστής Κριτσιάνης

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

 

 

 

 

Πηγή : karditsalive.net

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.