ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πόλεμος στο Ισραήλ: «Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα» δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού
Πόλεμος στο Ισραήλ: «Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα» δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού
(Φώτο : newsit.gr)
11 Οκτ
0
Σχόλια

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα» δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού

Ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει μπει στην 5η ημέρα του, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το αν είχε προειδοποιηθεί ή όχι η κυβέρνηση Νετανιάχου για το αιματοκύλισμα που είχε σχεδιάσει η ισλαμιστική οργάνωση στα νότια της χώρας.

Για πρώτη φορά σήμερα, το Ισραήλ πιθανότατα δέχθηκε πλήγμα και στο βόρειο μέρος του ενώ ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμο για τη χερσαία επίθεσή του με 300.000 στρατιώτες και άρματα μάχης κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 160 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά της Χάιφα.

Λίγη ώρα μετά τις αναφορές για τους βομβαρδισμούς στο βόρειο Ισραήλ, η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτα στη Χάιφα, την μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό πάνω από 272.181 κατοίκους, όπως μεταδίδει η Haaretz.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα ο συναγερμός που ήχησε στη Χάιφα προκλήθηκε από την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος προσγειώθηκε σε ένα κενό πεδίο στα νότια της πόλης.

Όμως τελικά, ο ισραηλινός στρατός απέδωσε σε πιθανή «βλάβη» τις σειρήνες που ήχησαν απόψε στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, δεν διαπιστώθηκε καμία διείσδυση στον εναέριο χώρο από τον νότιο Λίβανο, αναφέροντας ότι «δεν υπήρξε κάποιο συμβάν στον βορρά, ο συναγερμός μπορεί να οφείλεται σε βλάβη».

LIVE λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστίνιων στη Βαρκελώνη

Κόσμος τρέχει να σωθεί ενώ ακούγονται οι σειρήνες

Ένα συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο βγήκε στη δημοσιότητα και δείχνει κόσμο να τρέχει να σωθεί ενώ ακούγονται οι σειρήνες για επικείμενη επίθεση στην περιοχή. Πιθανότατα προέρχεται από την Χάιφα ενώ υπάρχουν αναφορές ότι οι Αρχές ζήτησαν από τον κόσμο να σβήσει τα φώτα στα σπίτια του και την Πολιτοφυλακή να αναλάβει δράση.

«Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα»

«Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα»! Αυτό είναι το μήνυμα του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού που μίλησε νωρίτερα σήμερα στο Fox News.

Το Ισραήλ είχε ήδη ξεκινήσει την αντεπίθεσή του από το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου (7.10.2023), όταν η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την ομοβροντία ρουκετών προς τα νότια της χώρας. Τώρα, φαίνεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είναι έτοιμες να ισοπεδώσουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο Fox News για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα»!

Την ίδια ώρα, η ΕΡΤ μετέδωσε ότι ήχησαν σειρήνες και στο κεντρικό Ισραήλ νωρίτερα σήμερα το απόγευμα. Οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 1.100 και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 5.300, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση.

Haaretz: Συμφωνία Νετανιάχου – Γκαντς για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Πηγή από το κόμμα Νετανιάχου δήλωσε στο ισραηλινό ΜΜΕ Haaretz ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συμφώνησε με τον αρχηγό του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντζ, για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ και ο Γκαντς θα είναι μέρος του υπουργικού συμβουλίου έκτακτης ανάγκης, στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα ονομαστεί «War Management Cabinet», δηλαδή «Πολεμικό Συμβούλιο».

Παράλληλα, ο Γκάντι Άιζενκοτ, μέλος του κόμματος του Γκαντζ και πρώην αρχηγός του επιτελείου του IDF, μαζί με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, θα λάβουν μέρος ως παρατηρητές.

Το κόμμα Γκαντζ θα έχει 5 υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ανοιχτή θα παραμείνει μια θέση στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και για τον Γαΐρ Λαπίντ, εφόσον επιθυμεί και ο ίδιος να συμμετάσχει.

Τι σημαίνει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα; Τεράστιες απώλειες και μακροχρόνιες μάχες

Η προοπτική μιας πολεμικής σύγκρουσης του Ισραήλ στην καρδιά μιας ακραία πυκνοκατοικημένης περιοχής όπως η Γάζα, με ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο από σήραγγες και με την ομηρία Ισραηλινών από τη Χαμάς, φαντάζει τρομακτική, αναφέρει ανάλυση του AFP.

Την Δευτέρα, το Ισραήλ διέταξε την άμεση διακοπή πάσης φύσεως τροφοδοσίας της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο της «πλήρους πολιορκίας» του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από την Χαμάς.

Η συνέχεια μοιάζει προδιαγεγραμμένη: «Το Ισραήλ θα εξαπολύσει μεγάλη μεικτή πολεμική επιχείρηση από αέρος, ξηράς, θαλάσσης και Διαστήματος», διαβεβαιώνει μέσω του Twitter (Χ) ο Τζον Σπένσερ, ειδικός του Modern War Institute της αμερικανικής ακαδημίας West Point.

Ανταρτοπόλεμος πόλης

Ο ανταρτοπόλεμος επιβάλλει μάχες σώμα με σώμα, περιορίζει την ορατότητα, πολλαπλασιάζει τις παγίδες, δυσκολεύει την διάκριση ανάμεσα σε εμπολέμους και αμάχους, καθιστά άχρηστα τα τεθωρακισμένα.

Ο Άντριου Γκέιλερ, βρετανός πρώην αξιωματικός, αναλυτής του Janes, περιγράφει ένα «πεδίο μάχης 360 μοιρών, όπου η απειλή προέρχεται από παντού», από τους υπονόμους μέχρι τις στέγες, από τα υπόγεια μέχρι τις ψευδοροφές.

«Η εκκαθάριση κάθε ενός κτιρίου, πιθανώς παγιδευμένου, θα σημαίνει την ανάπτυξη μονάδων εξουδετέρωσης εκρηκτικών μαζί με τον εξοπλισμό τους, σκάλες, σχοινιά, εκρηκτικά, και όλα αυτά κάτω από εχθρικά πυρά, ενδεχομένως σε πλήρες σκοτάδι», εξηγεί ο ειδικός.

Ισραηλινοί σε καταφύγιο / Φωτογραφία: Reuters

Επιπλέον, «υπάρχει ο εγγενής κίνδυνος των φίλιων πυρών», που συνδέεται με την διασπορά και την υψηλή κινητικότητα των εμπολέμων. Και «όπως έχει δείξει πλήθος συρράξεων εδώ και έναν αιώνα, η χρήση του πυροβολικού μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, όταν τα ερείπια μεταβάλλονται σε κάλυψη».

Το «μετρό της Γάζας»

Περί τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στην Γάζα, υπό τις συνθήκες του ισραηλινού αποκλεισμού από το 2007. Ένας λαβύρινθος από πυκνοκατοικημένα στενά δρομάκια επάνω από ένα τεράστιο δίκτυο από υπόγεια τούνελ που ο ισραηλινός στρατός ονομάζει «το μετρό της Γάζας».

Εκατοντάδες τούνελ έχουν ανοιχτεί κάτω από την μεθόριο μήκους 14 χιλιομέτρων ανάμεσα στην Λωρίδα της Γάζας και το αιγυπτιακό Σινά για την κυκλοφορία των ενόπλων της Χαμάς, όπλων και άλλων προϊόντων λαθρεμπορίου. Πολλά έχουν καταστραφεί. Αλλά όχι όλα.

Ισραηλινοί σε καταφύγιο / Φωτογραφία: Reuters

Μετά το 2014, η Χαμάς έχει σκάψει υπόγεια περάσματα εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας.

Ένοπλοι της Χαμάς, εγκατεστημένοι σε βάθος 30 ή 40 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους κυκλοφορούν εκεί ελεύθερα προφυλαγμένοι από τις ισραηλινές επιδρομές. Εκτοξευτήρες ρουκετών είναι κρυμμένοι λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και έχουν την δυνατότητα να πεταχτούν χάρη σε ένα σύστημα αυτόματης καταπακτής, να βάλουν και να εξαφανιστούν και πάλι κάτω από την επιφάνεια.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε με σφοδρότητα αυτό το δίκτυο των τούνελ το 2021. Όμως, αν ένα τμήμα του δικτύου είναι γνωστό στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αλλά τμήματα παραμένουν μυστικά και είναι ικανά να περιπλέξουν σοβαρά τις επιχειρήσεις.

Πλεονέκτημα στον αμυνόμενο

Η Χαμάς «γνωρίζει τα τούνελ απέξω», λέει ο Κόλιν Κλαρ, διευθυντής ερευνών στο Soufan Center της Νέας Υόρκης. «Ορισμένα είναι πιθανότατα παγιδευμένα. Η προετοιμασία για πόλεμο σε τέτοιο περιβάλλον (…) χρειάζεται εκτεταμένη πληροφόρηση (…), πράγμα που οι Ισραηλινοί ίσως δεν διαθέτουν».

Και ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις μάχες σε ανοικτό έδαφος, ο αμυνόμενος – στην περίπτωσή μας η Χαμάς – διαθέτει σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα.

«Όλοι γνωρίζουν ότι θα είναι μακροχρόνιο, δύσκολο και με μεγάλες απώλειες», προειδοποιεί ο Αλεξάντρ Γκρίνμπεργκ προσθέτοντας ότι υπάρχουν «ρομπότ και άλλα ειδικά μέσα που επιτρέπουν την είσοδο στα τούνελ».

Για την Χαμάς «είναι ένα πλεονέκτημα που μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα. Όταν εντοπισθούν τα τούνελ, μπορούν να σφραγιστούν μαζί με όσους είναι μέσα. Στην περίπτωση αυτή η διαταγή θα είναι “κανένα έλεος”».

«Η ισραηλινή κοινωνία δεν θα συγχωρήσει ποτέ»

Ένα ακόμη πρόβλημα θα βαρύνει στην χερσαία επιχείρηση: η Χαμάς έχει συλλάβει ομήρους δεκάδες πολίτες, στην πλειονότητά τους Ισραηλινούς, αλλά επίσης, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ξένους εργάτες και πιθανόν ισραηλινούς στρατιωτικούς.

«Αν η ζωή των ομήρων δεν αποτελέσει προτεραιότητα, αυτό η ισραηλινή κοινωνία δεν θα το συγχωρήσει ποτέ. Η πίεση της κοινής γνώμης είναι τεράστια και ο Νετανιάχου το γνωρίζει πολύ καλά», λέει η Σιλβέν Μπυλ, κοινωνιολόγος στο CNRS ειδικευμένη στο Ισραήλ.

«Όταν η ισραηλινή κοινωνία θα ζητήσει λογαριασμό θα υπάρχει αυτό : “δεν εγγυηθήκατε την ασφάλειά μας, επιστρέψτε μας τους ομήρους”», λέει.

Στην πραγματικότητα, το Τελ Αβίβ δεν είναι αυτήν την στιγμή σε θέση να διαπραγματευθεί, επισημαίνει ο Κόμπι Μάικλ, του think-tank INSS του Τελ Αβίβ. «Με όλη αυτή την θλίψη, όλο τον πόνο, το πρόβλημα των ομήρων δεν μπορεί να είναι η πρώτη προτεραιότητα του Ισραήλ. Το Ισραήλ θα επιστρέψει στο πρόβλημα των ομήρων μόνο όταν η Χαμάς θα έχει ηττηθεί και θα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας. Ούτε δευτερόλεπτο πριν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

 

Πηγή : newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.