ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | H μυστηριώδης αρχαία γραφή που δεν μπορούσαν να αποκωδικοποιήσουν οι επιστήμονες
H μυστηριώδης αρχαία γραφή που δεν μπορούσαν να αποκωδικοποιήσουν οι επιστήμονες
(Φώτο : hellas-now.com)
01 Αυγ
0
Σχόλια

H μυστηριώδης αρχαία γραφή που δεν μπορούσαν να αποκωδικοποιήσουν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν εν μέρη μια αρχαία γραφή που οι μελετητές δεν μπορούσαν να κατανοήσουν εδώ και δεκαετίες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Transactions of the Philological Society, μια ομάδα επιστημόνων περιγράφει πώς αποκρυπτογράφησαν εν μέρει την «άγνωστη» γραφή Kushan, ένα αρχαίο σύστημα γραφής που χρησιμοποιούταν κάποτε σε μέρη της Κεντρικής Ασίας γύρω στο 200 π.Χ. και 700 μ.Χ.

Έχει συνδεθεί με πρώιμους νομαδικούς λαούς της ευρασιατικής στέπας, όπως οι Yuèzhī, και μια από τις κυρίαρχες δυναστείες τους, τους Kushans, που ίδρυσαν μια μεγάλη αυτοκρατορία που περιελάμβανε μεγάλο μέρος του σημερινού Ουζμπεκιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και βόρειας Ινδίας.

Η Αυτοκρατορία Κουσάν είναι αξιοσημείωτη επειδή διευκόλυνε τη διάδοση του Βουδισμού στην Ανατολική Ασία, καθώς και για τη μνημειακή αρχιτεκτονική και τα έργα τέχνης της.

Η μυστηριώδης γραφή Kushan ήταν γνωστή από τη δεκαετία του 1950, αλλά ποτέ δεν είχε αποκρυπτογραφηθεί με επιτυχία. Αρκετές δεκάδες, κυρίως σύντομες επιγραφές, γραμμένες με την γραφή Kushan έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, οι περισσότερες προέρχονται από την επικράτεια των σύγχρονων εθνών του Τατζικιστάν, του Αφγανιστάν και του Ουζμπεκιστάν.

Στη δεκαετία του 1960, μια μεγαλύτερη επιγραφή γραμμένη δίπλα σε δύο άλλες γνωστές αρχαίες γλώσσες ανακαλύφθηκε από Γάλλους αρχαιολόγους στο Αφγανιστάν σε έναν ογκόλιθο που βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 14.000 ποδιών στο όρος Qarabayu – περίπου 60 μίλια νοτιοδυτικά της Καμπούλ.

Πέρυσι, μια σύντομη επιγραφή με την άγνωστη γραφή μαζί με την ήδη γνωστή Βακτριανή γλώσσα βρέθηκε σκαλισμένη σε μια όψη βράχου στο φαράγγι Almosi στο βορειοδυτικό Τατζικιστάν. Αυτή η ανακάλυψη πυροδότησε νέες προσπάθειες από αρκετούς ερευνητές να αποκωδικοποιήσουν την μυστηριώδη γραφή.

Τελικά, οι γλωσσολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας στη Γερμανία κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν εν μέρει το σύστημα γραφής σε συνεργασία με τον Τατζικέζο αρχαιολόγο Bobomullo Bobomulloev, ο οποίος συμμετείχε στην ανακάλυψη της πρόσφατης δίγλωσσης επιγραφής.

Για να αποκωδικοποιήσει την άγνωστη γραφή, η ομάδα χρησιμοποίησε μια μεθοδολογία που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αποκρυπτογράφηση άλλων αρχαίων συστημάτων γραφής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πώς οι ερευνητές αποκρυπτογράφησαν αρχαία αιγυπτιακά ιερογλυφικά με τη βοήθεια της πέτρας της Ροζέτας, που περιείχε το ίδιο περιεχόμενο στην ήδη γνωστή γλώσσα των Αρχαίων Ελληνικών.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν το 60 τοις εκατό των γνωστών χαρακτήρων και εργάζονται για να αποκωδικοποιήσουν το υπόλοιπο 40 τοις εκατό.

«Το μέρος που μπορούσαμε να αποκρυπτογραφήσουμε μέχρι στιγμής περιέχει μια βασιλική προσφώνηση του βασιλιά Vema Takhtu των Κουσάνων». «Οι λεπτομέρειες των υπολοίπων απαιτούν περαιτέρω αποκρυπτογράφηση».

Η άγνωστη γλώσσα φαίνεται να χρησίμευε ως μία από τις επίσημες γλώσσες της αυτοκρατορίας Κουσάν μαζί με τη Βακτριανή, τη Μέση Ινδο-Αρια και τη Σανσκριτική.

 

Πηγή : hellas-now.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.