ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σεισμός στην Τουρκία: Πρωταθλήτρια στις διασώσεις η ΕΜΑΚ - Μεγαλύτερος αντίπαλος το κρύο
Σεισμός στην Τουρκία: Πρωταθλήτρια στις διασώσεις η ΕΜΑΚ – Μεγαλύτερος αντίπαλος το κρύο
(Φώτο : protothema.gr)
09 Φεβ
0
Σχόλια

Σεισμός στην Τουρκία: Πρωταθλήτρια στις διασώσεις η ΕΜΑΚ – Μεγαλύτερος αντίπαλος το κρύο

Πέντε από τους συνολικά 58 που ανασύρθηκαν μετά απο επιχειρήσεις ζωντανοί στα συντρίμμια της Τουρκίας διέσωσε η ελληνική ΕΜΑΚ. Αυτή τη στιγμή από τα συνολικά 88 συνεργεία από όλο τον κόσμο που πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης σε συνδυασμό με τις τουρκικές δυνάμεις, έχοντας μέχρι στιγμής εντοπίσει 58 επιζώντες, οι πέντε διεσώθησαν χάρη στην επέμβαση των ανδρών των δυο ελληνικών ομάδων της ΕΜΑΚ.

Αυτή είναι η εικόνα που έχουν από την online σύνδεση με την Τουρκία οι επικεφαλής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην πόλη της Αντιόχειας, όπου τα συνεργεία επιχείρησαν σε πέντε σε πολυκατοικίες και το μεσημέρι της Πέμπτης άλλαξαν τομέα, καθώς σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι των επιζώντων το έργο τους έχει ολοκληρωθεί.

Το δριμύ ψύχος και οι χαμηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους – 5 έως – 7 βαθμούς καθιστά δύσκολο το έργο των ομάδων, οι οποίες μόλις πέσει το σκοτάδι επιχειρούν με μεγάλη δυσκολία, καθώς παγώνουν από το κρύο.

Εκτός από τον πυροσβέστη Κωνσταντίνο Νίκα, ο πατέρας του οποίου το 1995 είχε διασώσει στο σεισμό του Αιγίου το μικρό Ανδρέα, ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του πυροσβέστη Κωνσταντίνου Αθανασοπούλου, ο οποίος όταν χθες διέσωσε ένα παιδάκι και το δεύτερο πέθανε στα χέρια του «λύγισε» και ξέσπασε σε λυγμούς, καθώς και ο ίδιος είναι πατέρας ενός παιδιού πέντε μηνών, ενώ και ο πατέρας του ήταν πυροσβέστης.

Στις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίες ενοποιήθηκαν, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 8 άτομα από το ΕΚΑΒ (3 γιατροί και 5 νοσηλευτές), ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.

«Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια» – Συγκλονίζουν οι Έλληνες της ΕΜΑΚ

Για τεράστια καταστροφή στις περιοχές που έχει χτυπήσει ο σεισμός στην Τουρκία την περασμένη Δευτέρα έκανε λόγο ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Μπαλάφας περιγράφοντας τι έχουν ζήσει τα τελευταία 24ωρα οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στη γειτονική χώρα έχοντας μέχρι στιγμής ανασύρει ζωντανούς πέντε ανθρώπους.

Όπως εξήγησε στους περισσότερους από τους σεισμούς τα σωστικά συνεργεία μένουν σε κάποιο τομέα για κάποιες ώρες ή το πολύ για ένα 24ωρο. Στην περίπτωση του σεισμού στην Τουρκία η ελληνική ομάδα έχει υποχρεωθεί να μείνει για 2,5 ημέρες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Επιχειρώντας να μεταφέρει τα όσα βιώνουν οι συνάδελφοί του που επιχειρούν στην Τουρκία, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής αφού επανέλαβε ότι «έχουμε ανασύρει πέντε ζωντανούς και πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια», πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρά άτομα στα συντρίμμια».

«Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς – αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος – να “ξοδεύεις” χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια» εξήγησε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής.

«Στους νεκρούς δουλέψαμε γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί» πρόσθεσε αποκαλύπτοντας ένα μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου των σωστικών συνεργείων. Όπως είπε «σε αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά τους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο».

Πλέον η ελληνική ομάδα διάσωσης «αποτελείται από 36 άτομα πυροσβέστες 8 άτομα προσωπικό του ΕΚΑΒ, 3 γιατρούς και 5 παραϊατρικούς και τον διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα».

Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής και της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να εντοπιστούν επιζήσαντες από τον φονικό σεισμό είναι, όπως είπε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, ότι «σε κοντινή απόσταση από εμάς δουλεύουν 10 ομάδες ενώ συνολικά στο πεδίο είναι 88 ομάδες στις οποίες θα προστεθούν άλλες 14 που κινούνται και θα είναι τις επόμενες ώρες στην Τουρκία».

Συνεχίζοντας την επιχειρησιακή ανάλυση είπε ότι πλέον την διοίκηση έχει αναλάβει η ολλανδική ομάδα «γιατί είναι μεγαλύτερη σε αριθμό» ενώ «όλο αυτό ελέγχεται ως ομπρέλα από την AFAD από την αντίστοιχη τουρκική υπηρεσία η οποία είχε σοβαρή προβλήματα στο να το διαχειριστεί».

«Από προσωπική πείρα σας λέω ότι είναι εξαίρετοι στη δουλειά τους, πολύ καλά εκπαιδευμένοι, έχουμε συνυπάρξει αλλά το περιβάλλον αυτό είναι χαοτικό και δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το πού θα επιχειρήσουν από εδώ και πέρα οι Έλληνες διασώστες, αυτός θα είναι ο τομέας Εcho καθώς «τα παιδιά έχουν ανάγκη από ξεκούρασης και να αλλάξουν εικόνες από το πεδίο και έχει ανοιχτούς δρόμους οπότε είναι απίθανο να εγκλωβιστούμε».

Ειδικά, τέλος, για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Έλληνες διασώστες ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής εξήγησε ότι «είναι οι επικοινωνίες. Η ομάδα έχει δορυφορικά τηλέφωνα, αρκετοί έχουν ανοιχτά κινητά και δυνατότητα για δεδομένα αλλά αυτό συχνά πυκνά διακόπτεται. Είχαμε προβλήματα με τις μετακινήσεις μας, μας βοήθησε αρκετά η AFAD. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα τείνουν σε μια καθημερινότητα».

 

Πηγή : protothema.gr

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.