ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μετά το Fuel Pass 2 έρχεται το... energycosts.gr
Μετά το Fuel Pass 2 έρχεται το… energycosts.gr
(Φωτ.: protothema.gr)
02 Αυγ
0
Σχόλια

Μετά το Fuel Pass 2 έρχεται το… energycosts.gr

Άνοιξαν σταδιακά από χθες δύο πλατφόρμες που τις έχουν ανάγκη εκατομμύρια νοικοκυριά, για να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια.

Ωστόσο, στα κρύα του λουτρού έμεινε από χθες (λόγω καθυστέρησης) άγνωστος αριθμός φορολογούμενων –θυμάτων της πανδημίας: παρότι προεξόφλησαν μέσα στον Ιούλιο ήδη μέχρι και 7 χρόνια νωρίτερα την Επιστρεπτέα, βγαίνουν και χρεωμένοι και με πρόστιμα, αλλά και χωρίς κεφάλαιο πια στα χέρια τους αφού το επέστρεψαν κιόλας στο υπουργείο Οικονομικών.

Τι ισχύει για τις τρεις ηλεκτρονικές πλατφόρμες «τσέπης» του πολίτη και καταναλωτή:

Επίδομα καυσίμων Fuel pass 2: με βάσει το ΦΕΚ έπρεπε να έχει ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα. Άνοιξε από χθες όμως, στο vouchers.gov.gr για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1, 2 ή 3. Σήμερα δέχεται αιτήσεις με ΑΦΜ σε 4,5,6,7 και την Τετάρτη σε 8,9 και 0. Από 4 ως 29 Αυγούστου θα κάνουν αιτήσεις όλοι ασχέτως ΑΦΜ. Η επιδότηση κυμαίνεται από 45 ως 85 ευρώ για κατόχους ΙΧ και μοτοσυκλετών, αλλά όσοι έχουν κινητό με NFC μπορούν να ζητήσουν να λάβουν 60-100 ευρώ σε άυλη ψηφιακή κάρτα ανέπαφων πληρωμών.

«Ψαχτήρι» τιμών ρεύματος energycosts.gr: βάσει ΦΕΚ έπρεπε να έχει ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα, γιατί χθες καταργήθηκαν όλα τα κυμαινόμενα προγράμματα ρεύματος και μέχρι την Κυριακή 31 Ιουλίου,  οι καταναλωτές όφειλαν να διαλέξουν καινούργιο, ή να αλλάξουν πάροχο. Ωστόσο παραμένουν «στο σκοτάδι», αφού είναι αδύνατον να βρουν τι ισχύει και να επιλέξουν τι τους συμφέρει, αν δεν λειτουργήσει η πλατφόρμα τιμών energycosts.gr της ΡΑΕ. H ιστοσελίδα όμως παραμένει «κενή» και το «εργαλείο σύγκρισης» δε λειτουργεί, αν και από χθες οι χρεώσεις Αυγούστου «τρέχουν» χωρίς οι πελάτες να ξέρουν τι πληρώνουν, ενώ σε 20 μέρες πρέπει να αναρτηθούν νέες τιμές Σεπτεμβρίου, για να επιλέξουν, πριν αλλάξει ο μήνας, το πρόγραμμα του επομένου.

Πλατφόρμα MyΑΑΔΕ/Taxisnet: βάσει ΦΕΚ εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι έπρεπε να πληρώσουν τουλάχιστον 1 από τις 96 δόσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 29 Ιουλίου. Κάποιοι άργησαν και πλήρωσαν λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, ξημερώματα Σαββάτου 30 ή Κυριακή 31 Ιουλίου. Παρότι και οι πληρωμές αυτές έγιναν πριν μπει ο Αύγουστος, οι πολίτες αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής ενός ολόκληρου μήνα. Ακόμα χειρότερα, παρότι πλήρωσαν ήδη το 85% της οφειλής, χάνουν την έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης 15%. Και ενώ προεξόφλησαν δόσεις 7 χρόνων μαζεμένων, βρίσκονται τριπλά ζημιωμένοι: χωρίς κεφάλαιο, με πρόστιμα και επιβαρύνσεις χωρίς έκπτωση!

Για την καθυστέρηση δεν φταίνε ίσως μόνον οι ίδιοι, αλλά και το Κράτος. Πολίτες καταγγέλλουν ότι Παρασκευή 29 Ιουλίου, έλαβαν email/«ευγενική υπενθύμιση» ότι η διορία πληρωμής λήγει… «αύριο 29 Ιουλίου»! Επειδή δεν έγραφε «λήγει σήμερα» αλλά «αύριο λήγει», κάποιοι παρασύρθηκαν νομίζοντας πως έχουν άλλες 24 ώρες.

Βάσει ΦΕΚ όμως, ασχέτως του επίμαχου email, έπρεπε να έχουν πληρώσει και θα υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος: απώλεια έκπτωσης, πρόσθετες δόσεις ενός χρόνου, ποινή προσαύξησης εκπρόθεσμης πληρωμής 1 δόσεως, αλλά και στέρηση του 85% του κεφαλαίου που θα είχαν στη διάθεσή τους για τα επόμενα 7 χρόνια.

Σημαντική λεπτομέρεια: Με άλλο ΦΕΚ, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση ενός μήνα στην εξόφληση της Επιστρεπτέας, αλλά μόνον για όσους η ανάρτηση και βεβαίωση της οφειλής από τις υπηρεσίες καθυστέρησε να γίνει μετά τις 25 Ιουλίου.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.