ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Power Pass: 235.000 αιτήσεις έως τώρα για την επιδότηση
Power Pass: 235.000 αιτήσεις έως τώρα για την επιδότηση
(Φωτ.: protothema.gr)
20 Ιούν
0
Σχόλια

Power Pass: 235.000 αιτήσεις έως τώρα για την επιδότηση

Τις 235.000 ξεπέρασαν οι αιτήσεις για το power pass με τους δικαιούχους να σπεύδουν από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας, την Παρασκευή 17 Ιουνίου να υποβάλουν αιτήσεις τους για επιδότηση που αφορά λογαριασμούς ρεύματος, ενώ από σήμερα η πλατφόρμα ανοίγει και για τους κατόχους ΑΦΜ που λήγουν σε 2.

Να αναφέρουμε ότι η επιδότηση αφορά λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Πώς γίνεται η υποβολή αίτησης
1. Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet και επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.

2. Ο πολίτης καλείται να επιλέξει αν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για τον ίδιο ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς του.

3. Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής). Τα στοιχεία αυτά ο δικαιούχος μπορεί:

* είτε να τα επιβεβαιώσει,

* είτε να τα τροποποιήσει μέσω της πλατφόρμας «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» (https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia), η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. Ο πολίτης μπορεί να μεταφερθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω του vouchers.gov.gr, κάνοντας κλικ στο σχετικό πεδίο που εμφανίζεται κάτω από τα στοιχεία πρώτης κατοικίας. Τα στοιχεία που δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρίζονται αμέσως. Έτσι, αφού ο δικαιούχος συμπληρώσει τα σωστά στοιχεία πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστρέψει στην πλατφόρμα του Power Pass και να ολοκληρώσει την αίτησή του.

4. Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε ο πολίτης να συμπληρώσει το e-mail του, το IBAN και το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός του λογαριασμός.

5. Πατώντας «Υποβολή», ο πολίτης ολοκληρώνει τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

Για όσες ημέρες παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα διενεργείται προέλεγχος και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους πολίτες για τυχόν διορθώσεις (μη υπαρκτή παροχή, λανθασμένη κατηγορία λογαριασμού κ.λπ.). Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση τόσο για την κύρια κατοικία τους, όσο και για τη φοιτητική στέγη προστατευόμενων μελών που φοιτούν στην Ελλάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολίτης μπορεί να υποβάλει μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη, ακολουθώντας κάθε φορά τα παραπάνω βήματα.

Επιπλέον, για όσους είναι υπόχρεοι να υποβάλουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, είναι απαραίτητη η υποβολή της φορολογικής δήλωσης πριν από την αίτηση για το Power Pass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2021.

Πώς θα συμπληρώσετε σωστά τα στοιχεία της κύριας και φοιτητικής κατοικίας
Μια από τις… κακοτοπιές στο δρόμο για την υποβολή της αίτησης για την επιδότηση Power Pass έως 600 € είναι η δήλωση της κύριας κατοικίας. Από αυτή τη δήλωση εξαρτάται και ποιος θα πάρει τα χρήματα.

Εν συντομία, δικαιούχος είναι όποιο έχει δηλώσει την συγκεκριμένη κατοικία ως κύρια στην φορολογική του δήλωσή και για το διάστημα μέσα στο οποίο αφορά η επιδότηση. Δηλαδή δικαιούχους είναι όποιος εμφανίζεται στην φορολογική δήλωση του 2021 ή το 2020 να έμενε στο συγκεκριμένο ακίνητο για το οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν έχει καμία σχέση σε ποιον ανήκει το ρολόι της ΔΕΗ που τροφοδοτεί την κατοικία! Σημασία έχει ποιος την είχε δηλώσει ως κύρια στην φορολογική δήλωσή. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Φοιτητική κατοικία.

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δημιούργησε ειδική εφαρμογή που επιτρέπει καταχωρήσεις και διορθώσεις στην δήλωση κύριας κατοικίας, ειδικά για την επιδότηση του Power Pass.

Μέσω της πλατφόρμας, έχετε τη δυνατότητα δήλωσης διεύθυνσης κατοικίας ανά μήνα ή για ένα σύνολο μηνών:

  • για την κύρια κατοικία σας
  • για την κατοικία εξαρτώμενων τέκνων σας που σπουδάζουν στο εσωτερικό (φοιτητών)

Η πλατφόρμα αντλεί τις διαθέσιμες πληροφορίες κύριας κατοικίας από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021. Εάν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εισοδήματος του 2021, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση φορολογικού έτους 2020, εφόσον έχει υποβληθεί μέχρι και την 1/5/2022. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα επισκόπησης καθώς και τροποποίησης των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεταβολές κατοικίας που δηλώνονται στην παρούσα πλατφόρμα, προσυμπληρώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022

Πιο αναλυτικά: Στην εφαρμογη του PowerPass τα πεδία κύριας κατοικίας έχουν συμπληρωθεί βάσει των στοιχείων του ΠΙΝΑΚΑ 5.1 της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εισοδήματος του 2021, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση φορολογικού έτους 2020, εφόσον έχει υποβληθεί μέχρι και την 1/5/2022.

  • Αν τα στοιχεία κύριας κατοικίας σας έχουν αντληθεί από τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2020 και έκτοτε έχετε μεταβάλει την κυρία κατοικία σας, μπορείτε να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας και τη μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήσατε, από την 1/12/2021 και μετά.
  • Αν τα στοιχεία κύριας κατοικίας σας έχουν αντληθεί από τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2021, μπορείτε να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας και τη μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήσατε, από την 1/1/2022 και μετά.
  • Αν η νέα κύρια κατοικία σας είναι ιδιόκτητη, πρέπει να δηλώσετε τον αριθμό ΑΤΑΚ, από τη δήλωση Ε9 που έχετε υποβάλει για την απόκτησή του.
  • Αν η νέα κύρια κατοικία σας είναι μισθωμένη ή παραχωρούμενη, πρέπει να δηλώσετε τον αριθμό της δήλωσης μίσθωσης ή παραχώρησης που έχει υποβληθεί από τον εκμισθωτή ή παραχωρούντα το ακίνητο στην εφαρμογή «Δηλώσεις Μίσθωσης Ακινήτων» στην ψηφιακή πύλη myAADE.
  • Αν δεν δηλώσετε εδώ μεταβολή της κυρίας κατοικίας σας, θεωρείται ότι κυρία κατοικία σας παραμένει αυτή που έχετε δηλώσει στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματός σας.

Εάν έχετε αλλάξει κατοικία

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 3365/2022 ΦΕΚ Β2827/6-6-2022, εφόσον έχετε μεταβάλει την κύρια κατοικία σας κατά την 1/12/2021 ή 1/1/2022 (ανάλογα με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωσή σας), πρέπει να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας για κάθε 1η ημέρα του μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022. Η πλατφόρμα δημιουργεί ισάριθμες δηλώσεις, μια για κάθε έναν μήνα που θα επιλέξετε.

Παράδειγμα: Έστω ότι έχετε υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, μεταβάλετε την κύρια κατοικία σας στις 15 Ιανουαρίου 2022 και έκτοτε κατοικείτε εκεί. Στην παρακάτω φόρμα, στο πεδίο «Μήνες» πρέπει να επιλέξετε το μήνα Φεβρουάριο 2022 (και όχι το μήνα Ιανουάριο, διότι η μεταβολή έγινε μετά την 1η Ιανουαρίου) και να δηλώσετε την νέα κύρια κατοικία σας, συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία.
Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε όλους τους μήνες από Φεβρουάριο έως Μάιο 2022 και να δηλώσετε τη νέα κύρια κατοικία σας, συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία ή/και να επιβεβαιώσετε την κατοικία σας στους υπόλοιπους μήνες.

Δήλωση Κατοικίας για Εξαρτώμενο Τέκνο (Φοιτήτρια / Φοιτητής)

  • Τα πεδία κατοικίας εξαρτώμενου τέκνου (φοιτήτριας/φοιτητή) συμπληρώνονται βάσει των στοιχείων του ΠΙΝΑΚΑ 6.12 της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021.
  • Τα πεδία κατοικίας εξαρτώμενου τέκνου (φοιτήτριας/φοιτητή) συμπληρώνονται βάσει των στοιχείων του ΠΙΝΑΚΑ 6.12 της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021.

Ειδικοτερα:

  • Αρχικά, συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του εξαρτώμενου τέκνου και αντλούνται αυτόματα τα στοιχεία μητρώου του.
    Επιλέγοντας το πεδίο «Παροχή ρεύματος» εμφανίζονται οι παροχές, όπως έχουν δηλωθεί στην περ. 12 του ΠΙΝΑΚΑ 6 του Ε1, και βάσει της επιλογής της παροχής, συμπληρώνονται αυτόματα και τα υπόλοιπα πεδία.
  • Επιλέγετε το μήνα ή τους μήνες, για τους οποίους το τέκνο διέμενε στην κατοικία, στην οποία αντιστοιχεί η δηλωθείσα παροχή ρεύματος την 1η εκάστου μήνα.
  • Στη συνέχεια, μπορείτε να δηλώσετε τυχόν μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από την 1/1/2022 και μετά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 3365/2022 ΦΕΚ Β2827/6-6-2022, εφόσον έχει μεταβληθεί η κατοικία του εξαρτώμενου τέκνου σας από την 1/1/2022, πρέπει να δηλώσετε την κατοικία του κατά την 1η ημέρα του κάθε μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022 (ή μέχρι το μήνα όπου ισχύει η μίσθωση). Η πλατφόρμα δημιουργεί ισάριθμες δηλώσεις, μια για κάθε έναν μήνα που θα επιλέξετε.

Παράδειγμα: Έστω ότι έχετε δύο εξαρτώμενα τέκνα, το ένα εξ αυτών είναι φοιτητής και για το τέκνο αυτό έχετε δηλώσει φοιτητική κατοικία στη φορολογική δήλωση του έτους 2021. Δηλώνετε τον ΑΦΜ του τέκνου.
Στο πεδίο «Μήνες» πρέπει να επιλέξετε τους μήνες από Δεκέμβριο 2021 έως Μάιο 2022 ή μέχρι το μήνα που ισχύει η μίσθωση. Δηλώνετε τον αριθμό παροχής ρεύματος για την κατοικία του τέκνου σας.

Μια άλλη περίπτωση: Στο προηγούμενο παράδειγμα, έστω ότι το τέκνο σας μετακόμισε σε νέα φοιτητική κατοικία στις 20 Ιανουαρίου 2022 και έκτοτε κατοικεί εκεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση αυτή πρέπει να κάνετε δύο δηλώσεις, μία για την προηγούμενη φοιτητική κατοικία και μία για τη νέα φοιτητική κατοικία.

Για την πρώτη δήλωση, δηλώνετε τον ΑΦΜ του τέκνου. Στο πεδίο «Μήνες» πρέπει να επιλέξετε τους μήνες Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022 και να δηλώσετε τον αριθμό παροχής ρεύματος της προηγούμενης φοιτητικής κατοικίας του (δηλ. αυτής που έχει δηλώσει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021).

Για τη δεύτερη δήλωση, δηλώνετε τον ΑΦΜ του τέκνου. Στο πεδίο «Μήνες» πρέπει να επιλέξετε τους μήνες από Φεβρουάριο έως Μάιο 2022 ή μέχρι το μήνα που ισχύει η μίσθωση και να δηλώσετε τον αριθμό παροχής ρεύματος της νέας φοιτητική κατοικία του τέκνου σας.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.