ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πύρινη λαίλαπα στην Κορινθία
Πύρινη λαίλαπα στην Κορινθία
(Φωτ.: efsyn.gr)
20 Μάι
0
Σχόλια

Πύρινη λαίλαπα στην Κορινθία

«Μάχη» με τις φλόγες αλλά και με το χρόνο -γιατί έρχεται ενίσχυση των ανέμων- δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω του πύρινου μετώπου που κατευθύνθηκε στα Γεράνεια όρη. Απομακρύνθηκαν κάτοικοι από έξι οικισμούς. Καπνός μέχρι την Αττική

Οικισμοί και μονές εκκενώθηκαν μετά το ξέσπασμα μεγάλης πυρκαγιάς χθες βράδυ σε δασική έκταση, στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλη έκταση πυκνού δάσους, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε τουλάχιστον τρία σπίτια.

«Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο» δήλωσε σχετικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. Υπάρχουν επίσης αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αρχικά απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές και Μαυρολίμνη, και σήμερα το πρωί εκκενώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Μάζι και Παρασκευά, όπως επίσης οι μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής.

Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και συνεχίζουν να προσπαθούν να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα, που λόγω των δυτικών αέρηδων κατευθύνθηκε στα Γεράνεια Όρη, ενώ αναμένεται ενίσχυση των ανέμων. Δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά πολλές εστίες σε μεγάλη περίμετρο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις τη νύχτα, γιατί στην περιοχή που απ’ όπου ξεκίνησε είχε πολύ πυκνή βλάστηση, έπνεαν δυτικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ με ριπές έξι μποφόρ δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη περίμετρο, ενώ δεν υπάρχει οδικό δίκτυο για να κινούνται τα οχήματα, εκτός από έναν δρόμο που οδηγεί από τον Σχίνο προς Αλεποχώρι.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά. Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ» υποστήριξε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που βρίσκεται στο σημείο.

Όμως, πρόσθεσε ότι πλέον η πυρκαγιά παρουσιάζει «καλύτερη εικόνα παρουσιάζει. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», τόνισε.

Το καταστροφικό της έργο συνεχίζει η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στο Σχίνο Λουτρακίο, έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους κι έχει προξενήσει ζημιές σε οικήματα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, κάποιες εστίες παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα αλλά η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κινείται προς τα Μέγαρα, ενώ ενισχύονται οι άνεμοι δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Από νωρίς έχουν εκκενωθεί αρκετοί οικισμοί. Τελευταία ειδοποίηση άμεσης απομάκρυνσης έλαβαν -και μέσω του 112- οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, οι οποίοι καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Το μεσημέρι η πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των περιοχών Χάνι, Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα. Νωρίτερα, απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από τα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, από τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, και από τις δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια. Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία του ΔΕΔΗΕ, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

«Μάχη» με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής και εθελοντές, ενώ από αέρος επιχειρούν 17 αεροσκάφη.

Στο μεταξύ άλλη φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Αγνάντιο Βοιωτίας, όπου όμως δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Στο σημείο έσπευσαν 24 πυροσβέστες με 10 οχήματα, καθώς και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, τους οποίους συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία έφτασε πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Από τις μετρήσεις προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα.

Πηγή: efsyn.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.