ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | 14 Αυγούστου 1996: Σολωμός Σολωμού «Εγώ θα κατεβάσω τη σημαία»
14 Αυγούστου 1996: Σολωμός Σολωμού «Εγώ θα κατεβάσω τη σημαία»
(Φωτ.: mixanitouxronou.gr)
14 Αυγ
0
Σχόλια

14 Αυγούστου 1996: Σολωμός Σολωμού «Εγώ θα κατεβάσω τη σημαία»

Ήταν τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στο οδόφραγμα της Δερύνειας από Τούρκους και Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές. Στην κηδεία του παραβρέθηκε πλήθος κόσμου για να τον αποχαιρετήσει αν και ο ελληνισμός δεν είχε συνέλθει ακόμη από το σοκ.

Όλοι ήθελαν να αφήσουν ένα λουλούδι στον τόπο της θυσίας του και η συγκίνηση με την οργή ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα. Ανάμεσα στους φίλους και συγγενείς που μπήκαν στη Νεκρή Ζώνη, ήταν και ο 26χρονος Σολωμός Σωλομού, ο «Σολάκης» όπως τον φώναζαν οι δικοί του. Καταγόταν από την Αμμόχωστο και ζούσε στο Παραλίμνι. Από την ημέρα της άγριας δολοφονίας του Ισαάκ, η αργή του ήταν ασυγκράτητη.

«Σταμάτα ρε μαλάκα θα σου ρίξουνε»
Οι φίλοι του Σολωμού που βρίσκονταν μαζί του θυμούνται πως δεν μπορούσε να ησυχάσει. «Πότε θα φέρουν τον Τάσο, πότε θα γίνει η κηδεία;», οι ερωτήσεις του ήταν καθημερινές και επίμονες. Από τη μέρα της δολοφονίας, τους έλεγε πως θα πάει να κατεβάσει τη σημαία του τουρκικού φυλακίου.

Όταν οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν, τους απαντούσε «Κάμετε τη δουλειά σας κι αυτή είναι δουλειά δική μου». Γύρω στις 2:20 το μεσημέρι, έφτασαν στον τόπο θυσίας για να βάλουν στεφάνια. Δίπλα στον Σολωμό βρισκόταν ο οπερατέρ Γιάννης Κολιγλιάτης. Βρέθηκαν μπροστά στο τουρκικό φυλάκιο και γύρισε στον Σολωμό ρωτώντας τον «Και τώρα τι κάνουμε;». Ο Σολωμός του απάντησε «Εγώ θα κατεβάσω τη σημαία». Ο 28χρονος τον προέτρεψε «να μην κάνει μαλακίες».

Όμως ήταν αργά. Φορτισμένος από την κηδεία ξέφυγε από τον κλοιό των Ηνωμένων Εθνών, πέρασε στην κατεχόμενη ζώνη και άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό με το τσιγάρο στο στόμα. Την ώρα που προσπαθούσε να αναρριχηθεί ο Γιάννης του φώναζε «Σταμάτα ρε μαλάκα θα σου ρίξουνε. Που πας ρε θα σε φάνε». Τότε ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί κι ο Σολάκης βρέθηκε αιμόφυρτος στη γη.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.