ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Τσεχία αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων
Η Τσεχία αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων
(Φωτ.: www.sportime.gr)
25 Μάι
0
Σχόλια

Η Τσεχία αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Τσεχική Γερουσία καταδίκασε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν πριν από 105 χρόνια από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με ψήφισμα της, την περασμένη Τετάρτη.

Το ψήφισμα προτάθηκε από τον αντιπρόεδρο της Γερουσίας Milan Štěch.

«Στη σύνοδο ολομέλειας της Γερουσίας στις 20 Μαΐου, η Τσεχική Δημοκρατία ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα σχετικά με την 75η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης της Γενοκτονίας των Αρμενίων». Τον Απρίλιο του 2017, η Βουλή των Αντιπροσώπων του Τσεχικού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο καταδικάζει τη γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το ψήφισμα της Γερουσίας της Τσεχίας που καταδικάζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων «άκυρο». «Ένα ψήφισμα της Γερουσίας της Τσεχικής Δημοκρατίας που εγκρίθηκε στις 20 Μαΐου σχετικά με τα γεγονότα του 1915 δείχνει ότι η στριμμένη νοοτροπία που στηρίζεται στις μονόπλευρες αβάσιμες συζητήσεις που έβλαψαν τις σχέσεις των δύο χωρών το 2017 εξακολουθεί να ισχύει στην Τσεχική Δημοκρατία» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Οι προσπάθειες καθορισμού ενός ιστορικού ζητήματος σύμφωνα με την πολιτική και το ενδιαφέρον ορισμένων κύκλων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», ανέφερε το Υπουργείο. «Αυτό το ψήφισμα, το οποίο θεωρούμε άκυρο, δεν είναι παρά μάταιες προσπάθειες όσων προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία για την επιδίωξη των καθημερινών πολιτικών τους συμφερόντων», ανέφερε η δήλωση.

με πληροφορίες από praguemorning.cz και

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.