ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ξεκίνησε η δίκη για τη γενοκτονία στη Ρουάντα (βίντεο)
Ξεκίνησε η δίκη για τη γενοκτονία στη Ρουάντα (βίντεο)
09 Νοέ
0
Σχόλια

Ξεκίνησε η δίκη για τη γενοκτονία στη Ρουάντα (βίντεο)

Αυτός είναι ο Φαμπιέν Νερετσέ που πρόκειται να δικαστεί στο Βέλγιο για τη Γενοκτονία της Ρουάντα. Φτάνει στο δικαστήριο των Βρυξελλών, αλλά ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή. Ο Νερετσέ κατηγορείται ότι συμμετείχε στη δολοφονία 13 ατόμων τα οποία κατηγόρησε ότι είχαν προκαλέσει την παρέμβαση των πολιτοφυλακών που τους σκότωσαν. Αλλά κατηγορείται επίσης για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο. «Υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για την εξόντωση όλων των Τούτσι στη χώρα και αυτό το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η οικογένεια αυτή δολοφονήθηκε μαζί με άλλες οικογένειες που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο», δήλωσε ο Ερικ Ζιλέ, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης αρνείται την ύπαρξη αυτού του σχεδίου, αλλά και τα ίδια τα γεγονότα.

«Υπάρχουν πράξεις γενοκτονίςα και από τις δύο πλευρές, αλλά ο πελάτης μου, αυτή είναι η θέση μας, δεν μπορεί να διωχθεί με βάση τη γενοκτονία και, πέρα από αυτό, είναι αθώος, αμφισβητεί όλα τα γεγονότα», είπε η Ζαν Φλαμ, δικηγόρος υπεράσπισης του Νερετσέ. Μεταξύ των θυμάτων, υπήρξε μια γυναίκα από το Βέλγιο, που δολοφονήθηκε μαζί με τον σύζυγό της που ανήκε στη φυλή των Τούτσι και την κόρη τους. Και ήταν κυρίως η επιμονή της αδελφής της, που αγωνίζεται και ψάχνει για δικαίωση εδώ και 25 χρόνια, που κατέστησε δυνατή τη διεξαγωγή αυτής της δίκης.

«Είναι πολύ δυσάρεστη κατάσταση να ζει κανείς έτσι. Αλλά έχω αγωνιστεί με αυτό εδώ και πολύ καιρό και θέλω να τελειώσει με τον καλύτερο και πιο έντιμο τρόπο», είχε δηλώσει η Μαρτίν Μπέκερς, συγγενής θυμάτων γενοκτονίας στη Ρουάντα. Ο Neretsé θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα είναι γνωστή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, οι δικαστές θα ακούσουν περισσότερες από 100 καταθέσεις. Υπολογίζεται ότι 800.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994, η συντριπτική τους πλειονότητα από την εθνοτική ομάδα Tutsie.

Πηγή: gr.euronews.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.