ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Ψάχνει» τον ρόλο της Γαλλίας στη γενοκτονία της Ρουάντα ο Μακρόν
«Ψάχνει» τον ρόλο της Γαλλίας στη γενοκτονία της Ρουάντα ο Μακρόν
(Φωτ.: protothema.gr)
06 Απρ
0
Σχόλια

«Ψάχνει» τον ρόλο της Γαλλίας στη γενοκτονία της Ρουάντα ο Μακρόν

Να «φωτίσει» άγνωστες πτυχές της γενοκτονίας της Ρουάντα και τον ρόλο της Γαλλίας σε αυτή επιχειρεί ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος προσέλαβε την Παρασκευή μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσει τις ενέργειες της χώρας του κατά τη γενοκτονία της Ρουάντα πριν από 25 χρόνια, θέμα «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Ρουάντα κατηγορεί τη Γαλλία ότι ήταν συνένοχος στη γενοκτονία περίπου 800.000 Τούτσι, μέσω της υποστήριξής της στην κυβέρνηση των Χούτου.

Η επιτροπή που, όπως αναφέρει το france24, αποτελείται από οκτώ ερευνητές και ιστορικούς «θα μελετήσει όλα τα αρχεία της Γαλλίας σχετικά με τη γενοκτονία … προκειμένου να αναλύσει το ρόλο και τη δέσμευση της Γαλλίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία. Θα εξετάσει την περίοδο 1990-1994 για να «συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και γνώση της γενοκτονίας των Τούτσι», δήλωσε.

Τα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων, θα χρησιμοποιηθούν για τη διδασκαλία των Γάλλων σχετικά με τη γενοκτονία. Η Ρουάντα κατηγορεί επίσης τις γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη Ρουάντα ότι βοήθησαν κάποιους από τους δράστες της γενοκτονίας να διαφύγουν, παρέχοντάς τους άσυλο στη Γαλλία και κωλυσιεργώντας την δίκη τους. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επίσης ότι η δικαστική επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη δίωξη υπόπτων γενοκτονίας της Ρουάντα θα ενισχυθεί ώστε οι ύποπτοι «να δικαστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Πηγή: reader.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.