ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Γροιλανδία: Έλιωσαν 11 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου σε μια μέρα (βίντεο)
Γροιλανδία: Έλιωσαν 11 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου σε μια μέρα (βίντεο)
(Φωτ.: newsit.gr)
05 Αυγ
0
Σχόλια

Γροιλανδία: Έλιωσαν 11 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου σε μια μέρα (βίντεο)

Η ποσότητα είναι όση 4,4 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για το ενδεχόμενο το λιώσιμο των πάγων να είναι το μεγαλύτερο από το 1950. Ο πλανήτης εκπέμπει SOS κάθε μέρα και περισσότερο. Κι αν η ανθρωπότητα επιμένει να κλείνει τα αυτιά της, τότε τα χειρότερα είναι μπροστά. Ο καύσωνας της περασμένης εβδομάδας που προκάλεσε θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ευρώπη όχι μόνο έφτασε στη Γροιλανδία αλλά προκάλεσε το μεγαλύτερο λιώσιμο πάγων για φέτος. Δεν είναι πρωτόγνωρο οι πάγοι στη Γροιλανδία να λιώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συνήθως όμως, το λιώσιμο των πάγων ξεκινά στο τέλος του Μαΐου. Φέτος, ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου. Οι πάγοι λιώνουν επίμονα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους έχουν καταγραφεί ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, δήλωσε στο CNN η Ρουθ Μόταμ, περιβαλλοντολόγος στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας.

(Φωτ.: newsit.gr)

Μόνο τον Ιούλιο, η Γροιλανδία έχασε 197 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, όσο δηλαδή 80 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με την Μόταμ. Ο μέσος όρος που περίμεναν οι επιστήμονες ήταν 60 με 70 δισεκατομμύρια τόνοι, να έχουν λιώσει αυτή την εποχή του χρόνου. Ο καύσωνας που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την Ευρώπη έφτασε στην Αρκτική και οι επιστήμονες φοβούνται πως μπορεί να πυροδοτήσει το μεγαλύτερο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία από το 1950. Οι επιστήμονες κατέγραψαν θερμοκρασίες 2,7 βαθμών Κελσίου στα 3.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα την Πέμπτη. Αν η μέτρηση επιβεβαιωθεί, θα είναι νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Και αυτό ενώ σύμφωνα με τους ίδιους, παγκοσμίως, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός μήνας στην Ιστορία!

Ο μέσος όρος θερμοκρασίας για τον φετινό Ιούλιο ίσως να είναι και υψηλότερες από τον Ιούλιο του 2016 —όταν είχε σημειωθεί το προηγούμενο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών— σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το σύστημα «Κοπέρνικος» για την Κλιματική Αλλαγή. Τα οριστικά στοιχεία του προγράμματος που αναλύει τα δεδομένα των θερμοκρασιών παγκοσμίως θα ανακοινωθούν σύντομα. Σύμφωνα με τη Ρούθ Μόταμ, ο ζεστός καιρός στη Γροιλανδία θα διατηρηθεί και τις επόμενες μέρες, ίσως και περισσότερο. Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία, μόνο φέτος, έχει προκαλέσει άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά μισό χιλιοστό. Σημειώνεται πως εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, φέτος η Αρκτική βιώνει πρωτοφανείς πυρκαγιές, τις οποίες οι επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή. Από την αρχή του Ιουνίου έχουν καταγραφεί περισσότερες 100 φωτιές στον Αρκτικό κύκλο.

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.