ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Δένδιας προς Τουρκία: Η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές πολέμου
Δένδιας προς Τουρκία: Η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές πολέμου
(Φωτ.: naftemporiki.gr)
23 Ιούλ
0
Σχόλια

Δένδιας προς Τουρκία: Η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές πολέμου

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. «Βασικός μας στόχος είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Σ΄αυτό το πλαίσιο, αφετηρία συνιστά η παραδοχή ότι Ελλάδα και Τουρκία δύνανται αλλά και οφείλουν να συνεργαστούν στους τομείς εκείνους, όπου αυτό είναι εφικτό και αμοιβαία επωφελές», είπε ο Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να αναδείξουμε τις προοπτικές χωρίς να παραγνωρίζουμε ή να ανεχόμαστε τα εμπόδια. Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές, ότι γνώμονάς μας είναι το διεθνές δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. Και αυτό θα καταστεί απολύτως σαφές τόσο στη γείτονα όσο και σε όλα τα διεθνή fora. Στο μέτρο δε, που η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τη νέα αυτή πραγματικότητα».

Για το Κυπριακό
Ο υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι «το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο εθνικό μέλημα». Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής και επωφελούς για την Κυπριακή δημοκρατία λύση είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η εξεύρεση λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΣΑΗΕ και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου. Αυτονόητες προϋποθέσεις της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ. Απέναντι στην παρανομία θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε με αυτοπεποίθηση τη διεθνή νομιμότητα. Έχω ήδη συναντηθεί με τον Κύπριο συνάδελφό μου. Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την από κοινού διαμόρφωση στρατηγικής επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Για τα Βαλκάνια
Ως προς τη σχέση και τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ο υπουργός εξωτερικών είπε ότι «στόχος είναι η ενίσχυση του πολιτικού και οικονομικού αποτυπώματος της Ελλάδας στην περιοχή μέσω σχεδίων διασυνδεσιμότητας, η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών προς τις χώρες αυτές αλλά και μέσω αυτών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο δρόμος προς την ΕΕ συνδέεται άρρηκτα με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας, βάσει των ιδίων επιδόσεων των υποψηφίων.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Δένδιας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειές της και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης. «Η Συμφωνία έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Σκοπός μας είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειές της. Θα επιδιώξουμε την εμβάθυνση στις σχέσεις με τον βόρειο γείτονά μας, στο πλαίσιο της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. Δεν θα ανεχθούμε, όμως, φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Για την Αλβανία
Ο Δένδιας κάλεσε την Αλβανία να υλοποιήσει τις πρόνοιες των συμφωνιών που έχει υπογράψει με την Ελλάδα, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας για την κατασκευή στρατιωτικών κοιμητηρίων και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων του 1940, και την υλοποίηση των υποχρεώσεών της σε σχέση με τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. «Στο πλαίσιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία —για τη οποία η ΕΕ έχει θέσει σαφή αιρεσιμότητα— θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρωση από την Αλβανία των 5 καίριων προτεραιοτήτων. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», σημείωσε.

Για την Ανατολική Μεσόγειο
Ο υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας: «Τα δύο τρίγωνα (Ελλάδα–Κύπρος–Ισραήλ και Ελλάδα–Κύπρος–Αίγυπτος), καθώς και οι συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής, ενισχύουν τη συνεργασία της δύσης με τις χώρες αυτές. Αποτελούν παράγοντες σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή».

Πηγή: in.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.