ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Χαλκιδική: Μάχη με τον χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών
Χαλκιδική: Μάχη με τον χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών
(Φωτ.: iefimerida.gr)
12 Ιούλ
0
Σχόλια

Χαλκιδική: Μάχη με τον χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών

Μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών από την πρωτοφανή κακοκαιρία στη Χαλκιδική που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, τραυμάτισε πάνω από 120 και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, δίνουν οι υπηρεσίες του κράτους. Οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων είναι συγκλονιστικές για όσα έζησαν ενώ οι προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού, που βρίσκεται επί ποδός, είναι στο μάξιμουμ. Μεγάλο παραμένει το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, έχει ως εξής:

  • Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών–Κασσάνδρας , όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ)
  • Δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης εξασφαλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.
  • Διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια.
  • 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου υποδομών προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.
  • Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη προς έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας.
  • Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, Πυροσβεστικό Σταθμός Μαρμαρά, Δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν.
  • Δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά, όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, καθώς και διάθεσης νερού για λόγους υγιεινής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.
  • Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό, Ουρανούπολη, Πολύγυρο, Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).
  • Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω Drones) καταγραφή των ζημιών και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.
  • Στις 19:30, στο δημαρχείο Μουδανιών το οποίο λειτουργεί από χθες ως άτυπο Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης της Κρίσης, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλετροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.