ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έκτακτο δελτίο καιρού: Καύσωνας για 48 ώρες — Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες
Έκτακτο δελτίο καιρού: Καύσωνας για 48 ώρες — Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες
(Φωτ.: newsbomb.gr)
10 Ιούλ
0
Σχόλια

Έκτακτο δελτίο καιρού: Καύσωνας για 48 ώρες — Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες

Με έκτακτο δελτίο καιρού προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία(ΕΜΥ) για τις επόμενες 48 ώρες. Μπορεί ο καύσωνας να έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες όλη την Ελλάδα να «βράζει», ωστόσο το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει και μάλιστα πολύ σύντομα, με τη θερμοκρασία να πέφτει στα βόρεια μέχρι και 10 μονάδες, ενώ σε ορισμένες περιοχές αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ προβλέπονται σημαντικά καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τις επόμενες 48 ώρες τη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμμένα:

1. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα καταγραφούν σήμερα Τετάρτη.

α. Η θερμοκρασία, στα βόρεια θα πέσει κατά 3 με 4 βαθμούς, αλλά στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά θα φτάσει έως τους 40 με 42 βαθμούς.

β. Την Πέμπτη (11.7.2019) η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στις περισσότερες περιοχές και δεν θα ξεπεράσει, στη βόρεια Ελλάδα τους 30 βαθμούς και στη νότια τους 32 με 33. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα η πολλή ζέστη θα υποχωρήσει την Παρασκευή (12.7.2019).

2. Ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς βόρειους ανέμους (μπουρίνια) θα σημειωθούν από τις πρώτες βραδινές ώρες της Τετάρτης (10.7.2019) και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Πέμπτη (11.7.2019) στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φτάσουν τους 39-40 βαθμούς στα ηπειρωτικά, σε περιοχές της Θεσσαλίας στους 41 βαθμούς και σε περιοχές της Δωδεκανήσου στους 39-40 βαθμούς Κελσίου.

Ανυπόφορο καιρικό «κοκτέιλ» στη χώρα
Ο καιρός «μυρίζει» καλοκαίρι, με το νέο… κύμα καύσωνα να ανεβάζει τη θερμοκρασία στα ύψη. Ένα «καυτό» διήμερο θα βιώσει η χώρα, με την θερμοκρασία, ωστόσο, να πέφτει την Πέμπτη ακόμη και πάνω από 10 βαθμούς από τα βόρεια. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία έφτασε τους 40 βαθμούς στη Κάτω Τιθορέα και τη Λαμία, ενώ 39 βαθμούς είχε η Λάρισα, η Τανάγρα, η Ν. Φιλαδέλφεια και το Άργος και 38 οι Σέρρες, η Ελευσίνα και η Καλαμάτα.

Δείτε την εβδομαδιαία πρόγνωση του καιρού μέσα από ένα μονόλεπτο βίντεο

Κορύφωση και καύσωνας με καταιγίδες την Τετάρτη
Την Τετάρτη αρχικά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία και στην υπόλοιπη Μακεδονία και την Ήπειρο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα βορειοανατολικά, ωστόσο στις υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Πτώση μέχρι και 10 βαθμούς την Πέμπτη
Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στην Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.