ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ελπιδοφόρα η ακολουθία της ενθρόνισης του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής
Ελπιδοφόρα η ακολουθία της ενθρόνισης του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής
(Φωτ,: anamniseis.net)
25 Ιούν
0
Σχόλια

Ελπιδοφόρα η ακολουθία της ενθρόνισης του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής

Ελπιδοφόρα με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η ακολουθία της ενθρονίσεως του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής, κκ Ελπιδοφόρου, η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Ιουνίου 2019, στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. O ιερός ναός και το Πολιτιστικό Κέντρο είχαν πλημμυρίσει από ιεράρχες, ιερείς, εκπροσώπους κοινοτήτων, ευεργέτες της εκκλησίας, Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέλη της Συνόδου των Κανονικών Επισκόπων, εκπρόσωποι των μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Εκκλησία της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο δρόμο που οδηγούσε στο ναό είχε στρωθεί το κόκκινο χαλί για την υποδοχή του νέου αρχιεπισκόπου. Στις δύο πλευρές είχαν παραταχτεί οι Εύζωνες της προεδρικής φρουράς, οι μυροφόρες, κληρικοί και λαϊκοί οι οποίοι αγνοούσαν στην κυριολεξία το λιοπύρι.

Δεκάδες ομογενείς, Έλληνες και Αμερικανοί φωτορεπόρτερ προσπαθούσαν να απαθανατίσουν κάθε στιγμή.

Οι ιεροψάλτες έψαλλαν ύμνους έως και την έλευση του Ελπιδοφόρου και της συνοδείας. Αριστερά του είχε καθίσει ο μητροπολίτης Γερμανίας, Αυγουστίνος, ενώ δεξιά του ο αρχιεπίσκοπος γέροντας πρώην Αμερικής Δημήτριος. Στην πρώτη σειρά στη μια πλευρά κάθισε η μητέρα του, η Μαρέβα Μητσοτάκη, σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα αδέλφια του Ελπιδοφόρου, ενώ απέναντί τους ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς επίσης και οι διπλωμάτες της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγνκτον, στη Νέα Υόρκη και στον ΟΗΕ. Η τελετή ξεκίνησε με δοξολογία και ακολούθησε η ανάγνωση του πατριαρχικού μεγάλου μηνύματος της 11ης Μαΐου, από τον επίσκοπο Μηδείας Απόστολο.

Ομιλία Ελπιδοφόρου
«Η καρδιά μου είναι έτοιμη και σταθερή να υπηρετήσω αυτήν την Αρχιεπισκοπή και αυτό το έθνος, τα οποία θαύμαζα από την παιδική μου ηλικία και από τη διακονία μου στο Φανάρι. Στο διάβα των δεκαετιών, παρατήρησα την ανάπτυξη της Εκκλησίας εδώ, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τους δρόμους που άνοιξε. Είμαι, λοιπόν, εδώ —ο νέος Αρχιεπίσκοπός σας— για να σας ακούσω, για να διαλεχθώ μαζί σας και για να εργαστώ μαζί σας. Η προσευχή μου είναι να στέκομαι μπροστά σας και δίπλα σας, να ηγούμαι με το παράδειγμα και τις παραινέσεις μου και να σας διακονώ με πνεύμα θυσίας», είπε στον ενθρονιστήριο λόγο του ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οράματά του για την προσέλκυση της νέας γενιάς και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η Εκκλησία, δηλαδή όλοι μας, πρέπει να είναι έτοιμη να συναντήσει τους νέους ανθρώπους εκεί που ζούνε και εκεί που μαθαίνουν στις κοινότητές μας, στους χώρους των κολεγίων με όλο το φάσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο και δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν οι νέοι σε μας. Πρέπει να τους προσφέρουμε μία γεύση της μυστηριακής ζωής, του ζωντανού σώματος του Χριστού. Πρέπει να τους καλωσορίσουμε και να τους αγκαλιάσουμε, συναντώντας τους —όπως έκανε ο ίδιος ο Κύριος με τους μαθητές του— με τους όρους τους, με τις καρδιές τους και με τους τρόπους τους».

Αναφερόμενος στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης επεσήμανε ότι αποτελεί την «καρδιά της εκπαίδευσης του κλήρου και της διαμόρφωσης ηγετών για την Αρχιεπισκοπή» και τόνισε την αναγκαιότητα αναβάθμισής της. Εκτενή αναφορά έκανε και στο μεγάλο στοίχημα της Εκκλησίας και της ομογένειας για την ανέγερση του ημιτελούς ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας ως ορθοδόξων χριστιανών —αλλά επίσης ευθύνη και δέσμευση απέναντι στο Θεό και το λαό του— να ολοκληρώσουμε και να ανοίξουμε τις θύρες του ναού του Αγίου Νικολάου ως μία μαρτυρία και ένα όραμα για το τί είναι άριστο και όμορφο σε όλους τους ανθρώπους της πίστης. Σας διαβεβαιώ ότι η καρδιά μου είναι, επίσης, έτοιμη και σταθερή γι’ αυτό το καθήκον». Ο νέος Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε με δέος στου προκατόχους του που διαμόρφωσαν και προσδιόρισαν την εξαιρετική αυτή Εκκλησία. «Μεταξύ αυτών, πρώτο τον Σεβασμιώτατο Δημήτριο, ο οποίος με τιμά με τη σημερινή παρουσία του και μου παραδίδει την Εκκλησία που διακόνησε με πίστη και επιμέλεια επί δύο δεκαετίες. Επίσης, τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος με τόλμη περπάτησε στο πλάι του Martin Luther King Jr. ενάντια στο πολιτιστικό ρεύμα της εποχής και ακόμη ενάντια στις συμβουλές των ομολόγων του». Η αναφορά στον Δημήτριο προκάλεσε τα παρατεταμένα χειροκρότημα και ήρθε να αποδείξει την αγάπη των παρισταμένων προς τον ιεράρχη, ο οποίος ηγήθηκε της Εκκλησίας και της ομογένειας τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Μνημόνευσε επίσης τον αρχιεπίσκοπο και μετέπειτα πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος συνειδητοποίησε τη σημασία της άρσης των φραγμών με τις άλλες ομολογίες και θρησκευτικές κοινότητες.

Ιδιαίτερη αίσθηση και ικανοποίηση προκάλεσε η προσφώνηση του υπουργού Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ, ο οποίος μετέφερε του χαιρετισμούς του προέδρου Τραμπ. Ο Αζάρ έπλεξε το εγκώμιο των Ελληνοαμερικανών και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του αρχιεπισκόπου Ιακώβου στην προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών και των φυλετικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, καθώς και του αρχιεπισκόπου Δημητρίου για το ρόλο του μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Εκτενή αναφορά έκανε και στην σθεναρή στάση της αμερικανικής κυβέρνησης στην προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών παγκοσμίως και τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος κάλεσε το νέο αρχιεπίσκοπο να τιμήσει την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η Ιερά Σύνοδος που τον εξέλεξε ομόφωνα και η Μητέρα Εκκλησία. «Η επιλογή του ονόματός σου γνωρίζουμε όλοι ότι δεν ήταν τυχαία. Ελπιδοφόρος υπήρξες ως μαθητής και σπουδαστής, Ελπιδοφόρος και ως κληρικός, Ελπιδοφόρος ως υπογραμματέας και αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Ελπιδοφόρος ως ακαδημαϊκός, Ελπιδοφόρος ως ηγούμενος και σχολάρχης της Χάλκης, Ελπιδοφόρος και ως ποιμενάρχης της Προύσας. Ελπιδοφόρος έρχεσαι τώρα εδώ, στο κοινώς θεωρούμενο κέντρο του κόσμου, φέρνοντας όχι μόνο ελπίδα αλλά και βεβαιότητα. Έρχεσαι σε μία χώρα που δικαίως αποτελεί θεματοφύλακα του σύγχρονου πολιτισμού», είπε ο μητροπολίτης Αυγουστίνος, που πρόσφερε στο νέο αρχιεπίσκοπο πατριαρχική ράβδο, δώρο του Βαρθολομαίου. «Εκπροσωπείς μια Ορθοδοξία ανοικτή και διαλογική και όχι κάποιον εθνικιστικό μεσσιανισμό. Μια Εκκλησία που πορεύεται μετά λόγου και όχι μετά φόβου. .. Αυτό, εξάλλου, είναι και το πνεύμα της Σχολής της Χάλκης, το οποίο δεν φυλακίζεται κι ας την κρατούν, ακόμα, ως μη όφειλε, κλειστή. Ως απόφοιτος της Χάλκης νιώθω υπερήφανος που ενθρονίζω σήμερα στην Νέα Υόρκη τον μέχρι πρότινος Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης», είπε ο Αυγουστίνος. Τέλος του υπενθύμισε ακόμη πως διαδέχεται πανάξιους ιεράρχες, αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. «Ο καθένας από αυτούς άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα των πλουσίων χαρισμάτων του κατά την περίοδο της διακονίας του. Θα μετρηθείς μαζί τους, όχι για να αποδειχθείς νικητής, αλλά διασφαλιστής της συνέχειας της τοπικής Εκκλησίας ως σώματος Χριστεπωνύμου σε πορεία ανάπτυξης και προκοπής». Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Ελπιδοφόρος μετέβη στο Πολιτιστικό Κέντρο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσους παρακολούθησαν την τελετή μέσω των γιγαντοοθόνων.

Πηγή: anamniseis.net

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.